ЖИВОТ В НЕВРОТИЧНАТА „ОТКРАДНАТА“ ДЪРЖАВА НА ГЕРБ ИЛИ СПОКОЙНАТА СИЛА НА БСП – КАКВО ИЗБИРАТЕ, ПИТА СОЦИАЛИСТЪТ АТАНАС ЗАФИРОВ
март 16, 2021 416 Прегледи

ЖИВОТ В НЕВРОТИЧНАТА „ОТКРАДНАТА“ ДЪРЖАВА НА ГЕРБ ИЛИ СПОКОЙНАТА СИЛА НА БСП – КАКВО ИЗБИРАТЕ, ПИТА СОЦИАЛИСТЪТ АТАНАС ЗАФИРОВ

Не знам какво се вижда днес от джипката, но от моята кола се вижда това – един нарязан билборд на БСП в Сливен, нарязана на юфка магистрала и нарязано на слоеве общество – на шепа богати и милиони бедни.

ГЕРБ в лицето на върховния си предводител, написал прословутото „Работа, работа, работа!“, и неговата свита, продължават с одиозните инспекции и ретроспекции. Преди дни, премиерът Борисов е провери и новоремонтирания навес на обсерваторията в Рожен. Новината бе, разбира се, че този ремонт е дело на ГЕРБ.  Щеше да е смешно, ако не беше опасно.

Десет години ГЕРБ буквално са се впили в държавата ни. Десет години гражданите за европейско развитие на България управляват, правят кампании и печелят избори по един и същи начин – като най-авторитарно слагат ръка на публичния ресурс, на институциите и на администрация и разполагат с тях като със своя, партийна,собственост.

Поредна кампания чуваме как ГЕРБ са увеличили заплати, пенсии, помощи. Поредна кампания поредният министър на ГЕРБ в отпуск, защото така трябва в кампания, разказва как ГЕРБ е осигурил подкрепа за фирмите, превел еди-колко си милиона средства по евро проекти, платил субсидии на животновъди и земеделци, спасил енергетиката. Неспирните ремонти, нарязаните с отбивки и обиколни пътища магистрали, се представят като върховно постижение, а не като проблем. Санирането е дар от ГЕРБ. Оперативните програми са на ГЕРБ. Какво, ако не тотална подмяна на държавата с една партия, е това? Какво, ако не присвояване на парите от данъци на милиони българи и публичните пари от данъци на всички европейци, които идват у нас чрез оперативните програми, е това?

ГЕРБ превърнаха държавата в организатор на обществени поръчки, в строителна компания, принизиха я до гара-разпределителна на публични пари към тесен кръг от фирми инапълниха администрациятасобслужващ ги персонал.

Истината е, че държавният бюджет не е на премиера и не той го „раздава“. Строителство на магистрали, оперативни програми, саниране, здравеопазване ще има и без ГЕРБ. И твърде вероятно е всички те да се случват много по-качествено и прозрачно.

Откраднатата държава е най-големият финансово-организационен трик, който ГЕРБ приложиха. С публичен ресурс, те си купуват още и още политическо време и упражняват натиск мандат след мандат.

Откраднати са и общините – кметове и местни фактори определят кой, кога, какво и как ще работи. И няма значение какво е качеството на изпълнение на велоалеите, на пътищата, на спортните съоръжения и колко е откраднатото от материали и какъв е хаосът или рисковете от „спестовното“ строителство.

Открадната държава има фалшиво лице – това са постиженията, виждащи се от джипката, това е протегната ръка от шофьорския й прозорец, която поздравява доволно-послушни физиономии само за снимката.

Истинското лице на държавата ни е друго – може би не дотам красиво и санирано, но достойно. А истината е, че държавата ни ще може много повече без ГЕРБ, въпрекиче тенепрекъснато ни натрапват своята незаменимост. Истината е, че държавата ни е богата и с хора, и със собствен ресурс. А и с външна подкрепа – с реално измерими ценностни, политически и финансови параметри, като член на една от най-стабилните световни общности – ЕС.

В държавата ни има и реална алтернатива. Тя се нарича БСП. Въпреки всички критики към моята партия, само тя единствено никога не е влизала в гласна и негласна подкрепа за ГЕРБ. Само тя не разглежда политиката като средство за бързооборотно облагодетелстване, защото е в нея повече от 100 години.

БСП има различна философия – тя не иска да си присвои държавата, а да управлява с уважение към държавността и с грижа за хората.

Това е голямата разлика между нас – за ГЕРБ и компания хората са средство, за БСП са цел. За ГЕРБ държавата трябва да снабдява с гориво една тясна и богата група с „политически“ бизнесмени. За БСП държавата трябва да бъде захранвана с горивото на политики и реформи в името на собственото си израстване и на спокойствието на широки кръгове от хора. За ГЕРБ политиката е бизнес, за БСП средство за промяна. ГЕРБ държат хората в криза, за да затягат и отпускат примката на подчинението. БСП виждат в кризата възможност за разумна промяна и изход.

Още от същото невротично и алчно поведение или спокойната сила на БСП в условия на огромно здравно  социално предизвикателство – до това свежда изборът, пред който сме. Вярвам, че този път натискът ще отстъпи на разума.

Предишна ОЩЕ 77 БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА ЗА COVID-19 СА РАЗКРИТИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ПЛАМЕН КРУМОВ: ЕДИНСТВЕНАТА МИ ЦЕЛ Е ДА ПОМАГАМ НА ХОРАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕРВЕНИ РОЗИ ЗА КРАСИВАТА СЕВЕРИНА

Една щастлива млада дама празнува своя рожден ден днес. Тя се казва Северина Драгоева и е служител в клона на А1 в сливенския квартал „Българка“. Днес преди обед Северина получи

Новини Сливен

КРАСИМИР ДОБРЕВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДА ,,ДОБРИ ЧИНТУЛОВ” ЗА 2020 Г.

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов” определи за носител на наградата за 2020 г. художникът Красимир Добрев. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВАТА СКО „СИНИ КАМЪНИ“ – „СЛИВЕН СПОРТУВА 3/5km – RUN“

В изпълнение на дейностите по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 година, на 01.12.2018, Регионална здравна инспекция – Сливен, ще се включи в инициативата на СКО „Сини