ЖЕНА РОДИ В КОРИДОРА НА СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА
март 13, 2023 2106 Прегледи

ЖЕНА РОДИ В КОРИДОРА НА СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

За уникален случай на раждане в коридора на Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен съобщи началникът на отделението д-р Тодор Суванков. Става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание.

„Освен че е рядък, този случай е драматичен и отговорен. Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала и подходящи условия, го прави още по-отговорен и драматичен. При бебета със седалищна позиция над 90 процента от случаите, раждането  се извършва с планирано секцио.“, каза д-р Суванков.

Родилката е 26-годишна жена от Ямбол. Транспортирана е до сливенската болница със собствен транспорт на 6 март, около 21,30 ч. Раждането е започнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния лекар д-р Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната ситуация.

„Бебето беше до раменете навън и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна дейност. Веднага се обадихме на дежурните в Отделението по акушерство и гинекология, но прецених, че ситуацията е критична и трябва да действаме веднага и всяка минута е ценна. Майката съдействаше при манипулацията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната дейност и то простена“, каза д-р Плачкова.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете.

„Всяка секунда е била ценна екипът е действал бързо и адекватно, в резултат на което раждането е завършило успешно. Бебето е било задушено, с  усукана пъпна връв. Нямало е дишане и сърдечна дейност , наложила се е реанимация, която е възстановила жизнените показатели.. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук и затова случаят може да се определи като запомнящ се и уникален. Със сигурност д-р Плачкова е спасила минимум един човешки живот. Бебето е било родено на границата между живота и смъртта и от там с възможни рискове за майката“, каза д-р Суванков.

Бебето се е родило 3 080 гр. Момченцето и майката са добре, вече са изписани.

Д-р Стефка Плачкова работи в Центъра за спешна медицинска помощ и в Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен и има опит в акушерството и генeкологията. Имала е много случаи на раждания извън болницата като част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен благодари на д-р Плачкова за проявения професионализъм, адекватна реакция и голяма отговорност при изпълнението на служебните си ангажименти.

Предишна ПЛАТФОРМАТА „ВИРТУАЛНА ДЕТСКА КУХНЯ“ СТАРТИРА ОТ ДНЕС В СЛИВЕН
Следваща ДИНАМО СЛИВЕН АД ТЪРСИ РАБОТНИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЪРВИТЕ ТРИ ПАРТИИ СЕ РЕГИСТРИРАХА В РИК – СЛИВЕН

Първите три партии с регистрираха в РИК – Сливен. Sliveninfo ви предлага да видите кои са те.   РЕШЕНИЕ № 14-НС Сливен, 24.08.2022 ОТНОСНО: Регистрация на кандидатски листи за избиране

Новини Сливен

ШОФЬОР НА ТОЙОТА Е ХВАНАТ С ДРОГА В СЛИВЕН

53-годишен мъж, жител на област Силистра, е хванат да управлява след употреба на наркотични вещества. Проверката е извършена на 25 октомври в град Сливен на бул.”Бр. Миладинови”. Водачът е управлявал

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР ПРЕДСТАВЯ „ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША“

На сцената на зала „Сливен“ в четвъртък ще бъде представена оперетата „Царицата на чардаша“. Спектакълът ще изнесат Сливенският симфоничен оркестър и звездите на оперетата Александър Мутафчийски, Катерина Тупарова, Лилия Илиева