ЕТО КОГА ИЗБИРАТ НОВИЯ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ
26.02.2024 871 Прегледи

ЕТО КОГА ИЗБИРАТ НОВИЯ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

На 12 и 13 март в Синодалната палата ще се състоят заседания на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) в пълен състав. Това се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия.

В него се съобщава, че на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ ще се състои каноничният избор за нов Сливенски митрополит.

На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двама епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит. В съобщението на БПЦ от 24 февруари се казваше, че „Светият синод разгледа писмо от 23 февруари 2024 г., на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, след като внимателно се запозна с тях, реши на основание чл. 89, ал. 2 от Устава на българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) да касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в град Сливен за митрополит на овдовялата Сливенска епархия“.

На своето заседание на 24 февруари Светият синод е разгледал и писмено предложение за приемането на Синодална наредба за избирането на епархийски митрополити в бъдеще.

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил – 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските избиратели. Тогава в Сливен гласуваха 42-ма избиратели от седемте духовни околии – за общо десет епископи от БПЦ.

Епархийският избор на 18 февруари се водеше от наместника на Сливенската епархия – от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

Както БТА писа по-рано през деня, свещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия се събраха днес пред митрополията в Сливен, за да внесат протестно писмо срещу решението на Светия синод да касира избора за Сливенски митрополит. Те се опитаха да го входират в канцеларията на митрополията, но тя беше затворена, а служителите й бяха в почивен ден.

„Ние изразяваме своето притеснение и поставяме няколко въпроса, за които настояваме за отговор от Светия синод“, каза пред журналисти отец Севастиян Йорданов от бургаския храм „Св. св. Кирил и Методий“, епархийски избирател и член на Изборната комисия за Сливенски митрополит на 18 февруари. По думите му с тези решения и с новата наредба на Синода за избирането на епархийски митрополити пряко се нарушава уставът на Българската православна църква.

 

24chasa.bg

Предишна ЗАДРУЖНА РАБОТИЛНИЦА В НОВА ЗАГОРА ИЗРАБОТИ МАРТЕНИЦИ В ПОДКРЕПА НА ДЕТЕ ОТ С. МЛЕКАРЕВО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОЛУЧИ ГРАМОТА ЗА АКТИВНА ДЕЙНОСТ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

Областна администрация Сливен бе удостоена с грамота на Държавна агенция „Безопасност на движението“ (ДАПБД) по време на церемония за връчване на първите годишни награди „Инициативи в подкрепа за безопасността на

Новини Сливен

ЦЕНТЪР ЗА КОМПЛЕКСНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ И ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ОРГАНИЗИРА ДНЕС ПРАЗНИК ЗА СВОИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ

Честит празник на всички деца! Пожелаваме им здраве щастливо и безгрижно детство, много смях и веселби. От екипа на ЦКОДУХЗ- Сливен

Новини Сливен

83 АКТА ЗА НЕНОСЕНЕ НА ЗАЩИТНИ МАСКИ СА СЪСТАВЕНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА

ОДМВР-Сливен оказва пълно съдействие на институциите за изпълнение на мерките от Националния оперативен щаб във връзка с ограничаване разпространението на  COVID-19. През изминалото денонощие са извършени 485 проверки за спазване