ЕПИСКОПИТЕ ЙЕРОТЕЙ И МИХАИЛ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ
18.02.2024 1567 Прегледи

ЕПИСКОПИТЕ ЙЕРОТЕЙ И МИХАИЛ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

Константийският епископ Михаил бе избран на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия. Двамата с Агатаполския епископ Йеротей (избран от първи тур с 26 гласа), са кандидатите за Сливенски митрополит, между които ще избира Светият синод на 25 февруари.

Епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит, получи необходимите 22 гласа от гласувалите на втори тур 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. Всички бюлетини бяха действителни, а изборът продължи около половин час.

Втори по брой гласове бе Знеполският епископ Арсений със 17 гласа, колкото получи и на първия тур. Останалите кандидати – Браницки епископ Пахомий, ​Смоленски епископ Висарион и Белоградчишки епископ Поликарп получиха по един глас. Главиницки епископ Макарий, Велички епископ Сионий, Мелнишки епископ Герасим и Велбъждски епископ Исаак не получиха гласове на втория тур.

Предстои да бъдат изготвени протоколите, каза наместникът на сливенския митрополитски престол – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководеше изборния процес.

Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Изборът на нов Сливенски митрополит е заради кончината на Негово високопреосвещенство Йоаникий, който почина на 9 януари тази година.

 

БТА

Биография на Агатополския епископ Йеротей

Агатополският епископ Йеротей (Ивайло) Станиславов Косаков е роден на 01.02.1977 година в гр. Велико Търново. Завършил е Паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“ през 2003 г. Преди пострижението си е послушник в манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие. Постриган е за монах на 22.12.2003 г. от Сливенския митрополит Йоаникий и е зачислен към братството на манастира “Св. вмчк Георги“, гр. Поморие. Духовен старец му е архимандрит Теодосий от Поморийския манастир. Ръкоположен е за йеродякон на 11.05.2004 г. в храм  “Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бургас, а за йеромонах на 16.05.2004 г. в храм “Св. Богородица”, гр. Несебър, от Сливенския митрополит Йоаникий. Назначен е за ефимерий в манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие, от 17.05.2004г.

От 01.01.2005 г. е назначен за игумен на манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие.

Отличен е с офикия архимандрит на 06.05.2008 г. от Сливенския митрополит Йоаникий.

Завършва катедра „Теология” при Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски” през 2010 г. със степен ”магистър”. Понастоящем е докторант по църковна история в същата катедра.

По решение на Св. Синод на 01.10.2014 г. е хиротонисан за епископ с титлата Агатополски в храм „Успение Богородично“,  гр. Сливен, и назначен за Викарий на Сливенския митрополит.

Биография на Константийски епископ Михаил

Роден със светско име Тошо Николаев Диловски на 09.02.1981 г. в многодетно семейство от православен български род в гр. Русе.

Основно образование завършва в ОУ „Христо Ботев“, гр. Мездра, средното – в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, профил – физика.

Завършва през 2005 г. бакалавърска степен в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В същия факултет завършва магистърска програма „Църковно-социално служение“, специалност „Теология“, с отличие през 2010 г.

Паралелно с учебните занимания в Богословския факултет, през 2006 г., по благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, постъпва в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил”, общ. Правец, където официално е приет на послушание от 2007 г. с благословията на своето семейство.

След 4-годишен срок на изпитание на 09.04.2011 г. получава монашеско пострижение от Ловчанския митрополит Гавриил като му е дадено името Михаил, в чест на св. Архангел Михаил.

През същата година е назначен за игумен на Чекотинския манастир.

Получава свещен сан йеродякон на 08.07.2012 г. В йеромонашески чин е възведен на 22.07.2012 г., в деня когато се чества паметта на св. равноап. Мария Магдалина. Ръкоположението е извършено от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с приснопаметния старец схиархимандрит Тимотей (Сакас).

В периода на неговото игуменско управление 2011-2021 г. изпълнява различни послушания, свързани с възстановяване на материално-духовния облик на светата обител, станала жертва на разколническо заграбване по време на разкола в БПЦ.

Възстановено е аязмото и алеите, водещи до него.

Същевременно изпълнява своята пастирска дейност по възложеното послушание за душеспасението на повереното му паство.

Възведен на 08.11.2020 г. в архимандритско достойнство в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“.

По решение на Св. Синод на 20.09.2021 г. е избран и наречен за Константийски епископ.

На 26.09.2021 г. е хиротонисан за Константийски епископ Михаил в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Ловеч, и от същата дата е назначен за Викарен епископ на Ловчанския митрополит.

Предишна АГАТОПОЛСКИЯТ ЕПИСКОП ЙЕРОТЕЙ Е ПЪРВИЯТ ИЗБРАН КАНДИДАТ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ УВЕЛИЧАВАНЕ НА СУМАТА ЗА ПОДКРЕПА НА СДРУЖЕНИЯТА ЗА САНИРАНЕТО

  Кметът Стефан Радев ще предложи на Общинския съвет увеличаване на сумата за енергийните обследвания, с която Общината подпомага сдруженията. Причината е големият интерес от тяхна страна. Някои от тях

Новини Сливен

ПОЗДРАВ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО СЛУЧАЙ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПОЕЗИЯТА

УВАЖАЕМИ ТВОРЦИ, ПОСВЕТИЛИ СЕ НА ПОЕЗИЯТА, Приемете моите сърдечни поздрави по повод 21-ви март – Световния ден на поезията. Поезията притежава силата да обединява реалния и емоционалния свят, да ни

Новини Сливен

ОТКРИХА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

С водосвет за здраве и благоденствие започна 27-ят Национален събор на каракачаните в България. Той беше отслужен от отец Стилиян. По традиция, съборът се провежда в местността Карандила край град