ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ КЪМ 8 ЮЛИ
юли 8, 2020 1256 Прегледи

ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ КЪМ 8 ЮЛИ

По два нови случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие в общините Сливен, Нова Загора и Твърдица, съобщиха от Областния кризисен щаб, цитирайки данни от Регионалната здравна инспекция.

Положителен за коронавирусна инфекция е охранител от Сливен. Той е хоспитализиран, дадени са предписания на работното му място. Сред новозаболелите е и жена, чието лечение се провежда в домашни условия.

Всички останали пациенти са хоспитализирани. В Твърдица е инфектиран мъж, работещ на рисково работно място. През последната седмица не е бил на работа. Днес ще бъдат взети проби от преките му контактни лица. Нов случай е регистриран в Шивачево, болният е бил контактен на по-рано диагностициран пациент. В община Нова Загора са заболели две лица – от града и от малко населено място, няма връзка между случаите.

През последното денонощие няма починали лица.

Активните случаи за COVID-19 към 8 юли са 93 лица в Сливенска област, от които четири са медицински персонал. В община Нова Загора болните са 50 души, като 41 от тях са в града /26 от тях в най-гъсто населения квартал/, останалите – в 7 малки населени места. В община Сливен случаите са 33 – 23 в града /5 от тях в най-гъсто населения квартал/, останалите – в 7 малки населени места. В община Твърдица случаите са 8, а в община Котел – 2.

В изпълнение на указаните от областния управител Чавдар Божурски проверки за спазване на противоепидемичните мерки и препоръките на Министерството на здравеопазването за засилен контрол, на 6 и 7 юли съвместни екипи на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР извършиха 25 проверки в търговски обекти, заведения за обществено хранене и обществени места. Нарушения не са констатирани. Служители от РЗИ осъществиха 27 самостоятелни проверки, които приключиха без констатиране на нарушения. При 28-те проверки, извършени от екипи на ОД на МВР, бяха съставени 6 акта за неносене на предпазни маски. За това нарушение минималната глоба е в размер на 300 лева.

Областният кризисен щаб призовава жителите на областта за повишено внимание в условията на дифузно разпространение на заразата. Коронавирусът циркулира във всички общини на областта, както в градовете, така и в селата, обхваща пациенти от всички възрастови групи и лица с различно социално и материално положение. Във връзка с удължената епидемична обстановка до края на юли щабът апелира да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити площи, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция,  да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи и да се спазва изрядна лична хигиена, която включва и многократното миене на ръцете.

Предишна ПОРИВИСТ ВЯТЪР СЪС СКОРОСТ ДО 100 КМ/Ч ДУХА ВЧЕРА И ПРЕЗ НОЩТА В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща ПРОДЪЛЖАВА ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ НА МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ” – СЛИВЕН В ПОДКРЕПА НА БОРБАТА С КОВИД - 19

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНАТА ЩЕ ИЗГРАДИ НОВА УЛИЦА В КВАРТАЛ „ДАМЕ ГРУЕВ“

Предстои изграждането на нова вътрешно квартална улица в ж. к. „Даме Груев“. Това обяви днес кметът Стефан Радев, който откри строителна площадка за саниране на блок № 43 в квартала.

Новини Сливен

НАД СЛИВЕН СЕ ПОЯВИХА ОЧИТЕ НА ……

Зловеща гледка е била наблюдавана снощи в Сливен, разказват ужасени потребители във Фейсбук. В един момент небето съвсем е притъмняло и заради пролуки в облаците в него сякаш се появили

Новини Сливен

ПРОДАВАЧИТЕ НА ПАЗАРА: ЖЕНИТЕ СА ОПРАВНИ И В ПОЛИТИКАТА, АКО НАШ ЧОВЕК ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА, ЩЕ МЕРИ ПО-ТОЧНО ОТ „ГОЛЕМИТЕ“ СЛИВЕНСКИ ПОЛИТИЦИ

На Кооперативния пазар в Сливен посрещнаха с усмивки Пламена Петрова – кандидат за кмет на Българска социалдемократическа партия. Тя заедно с кандидати за общински съветници от листата се срещна с продавачи