ЕНДОВАСКУЛАРНИ ОПЕРАЦИИ В МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ – СЛИВЕН
08.04.2024 672 Прегледи

ЕНДОВАСКУЛАРНИ ОПЕРАЦИИ В МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ – СЛИВЕН

Съвременната методика EVAR /ендоваскуларно аортно протезиране/ е интегрирана в клиничната практика на екипа от съдови хирурзи в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен.

Това е модерна безкръвна процедура за имплантиране на стент-графт при пациенти с аортни аневризми.
Миналата година ръководителят на отделение „Съдова хирургия“ д-р Денислав Башев осъществи първото в Сливенска област ендоваскуларно протезиране на аортна аневризма EVAR.

“Абдоминалната аортна аневризма представлява разширение на аортата в коремната част и се характеризира с изразен риск от животозастрашаващо усложнение с последващ масивен хеморагичен инцидент. Изборът на EVAR беше определен като оптимална терапевтична стратегия в случай с пациент на средна възраст и множество съпътстващи заболявания. Процедурата беше извършена под надзора на консултанта ни доц. д-р Наделин Николов след получено одобрение, базирано на представената документация. Със своя минимално инвазивен характер интервенцията допусна изписването на пациента от болницата само след два дни” – обясни д-р Денислав Башев.

Класическият операционен подход е с отваряне на корема и се характеризира с по-дълъг период на възстановяване. Процедурата EVAR е препоръчителна при пациенти с висок риск от традиционна хирургическа интервенция, тъй като голяма част от тях са в напреднала възраст или страдат от сериозни придружаващи заболявания, които увеличават оперативния риск.
В лечението на съдовите заболявания в МБАЛ „Хаджи Димитър“ се използват както класически отворени хирургични интервенции, така и съвременни минимално инвазивни ендоваскуларни процедури на периферните съдове, актуално лазерно и оперативно лечение на разширени вени на краката.

Отлично подготвените и опитни специалисти разполагат с високотехнологична апаратура, която дава възможност за прецизна работа. Операционната зала е оборудвана с последно поколение ангиографски апарат на водещата компания за медицинска апаратура Siemens, висок клас ехографски апарат Philips G50, лазерен апарат за разширени вени и доплер-сонограф.

Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Хаджи Димитър“ предлага високо ниво на компетентност, уникални за региона и страната диагностични и терапевтични методики за лечение на артериални и венозни заболявания по стандартите за добра медицинска практика на европейско ниво.

Предишна ПРЕГЛЕДИ НА ЧИТАЛИЩНОТО ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО 2024 ПРЕДОСТАВИХА СЦЕНА ЗА ЧИТАЛИЩА В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА
Следваща ВАСИЛЕНА ОЧКОВА ОТ СЛИВЕН СТАНА ВИЦЕШАМПИОНКА ПО ШАХ НА БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЛАДИМИР РУСЕВ, БИВШ ДЕПУТАТ ОТ ИТН: ДОВЕРЯВАМ СЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КАЧЕСТВА НА СТЕФАН РАДЕВ

На балотажа в неделя ще подкрепя Стефан Радев. Аз съм привърженик на мажоритарния вот и смятам, че той е най-прекият път към народовластието. Това заяви бившият народен представител от Има

Новини Сливен

14 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА СМЪРТ ПРИ УМИШЛЕНО ПРЕДИЗВИКАНА КАТАСТРОФА

Окончателно наказание от 14 години „лишаване от свобода“ бе наложено от магистратите във Върховния касационен съд по отношение на Х.Х. Припомняме, че Х.Х. бе предаден на съд от Окръжна прокуратура-Сливен

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА: НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СПИРАТ ПРОЕКТИТЕ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА 24 ОСНОВНИ НАПОИТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ

Министерство на земеделието спира изпълнението на проектите за рехабилитация на 24 основни напоителни канала по мярка 4.3 от ПРСР на стойност близо 107 млн. лв. Проваля се възможността за осигуряване