ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА: МОЯТА БИТКА Е ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ, СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И БЕДНОСТА
май 14, 2019 745 Прегледи

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА: МОЯТА БИТКА Е ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ, СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И БЕДНОСТА

„В ЕП съм готова да работя с всички колеги по всички теми, но основните  ще бъдат- справедливост, бедност, огромната демографска криза. Според специалистите България се превръща в огромна демографска пустиня. Корупцията също е основен бич в страната“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева в дебат по Нова телевизия. „Моята битка е с липсата на справедливост, срещу корупцията и бедността“, подчерта тя. Според нея битката само в България не е достатъчна, за да се справим с този проблем – трябва да се изнесе в Европа. „Вече 12 години сме част от ЕС, като за това време в България са налети милиарди. Но не чувстваме да се приближаваме към ЕС, който е съюз на социална справедливост и достойно заплащане“, каза още Йончева. Тя обясни, че в България бедността се увеличава с всяка година и посочи данни от последния доклад на ЕК, според които 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, а 1.5 млн. българи живеят под прага на бедността. „В същия доклад се казва, че 2/3 от сигналите за корупция на висши длъжностни лица в България, на висши политици, не се разследват“, допълни тя. Кандидатът за евродепутат посочи и доклада на Държавния департамент на САЩ, който е стряскащ. „В него се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. С европрограмите и средствата, налети в България за тези 12 години, България трябваше да бъде добро място за живеене“, категорична е Йончева. По нейните думи всяко десето българско село изчезва или е под 10 жители. „Когато отидете в магазин, 80% от зеленчуците и плодовете не са български. Идвам от Родопите. Там 80% от картофите дори не са български, а немски. Това се случва, защото за изминалия програмен период, в селското стопанство са налети 7 млрд и 400 млн. евро, но 70% от тези средства са изразходвани от под 100 фирми, като в България има регистрирани 90 000 земеделски производители“, каза още тя. „Вместо да се дават на малки и средни производители, на млади фермери, да се съживява селото, тези еврофондове облагодетелстват малък кръг от хора. Според Българската стопанска камара 81% от обществените поръчки се правят за конкретни хора – те са предопределени“, каза още Йончева.

„Европа трябва да пази добре своите граници, но големият проблем е, че тя няма своя обща външна политика и обща отбранителна способност“, коментира водачът на листата на „БСП за България“. По нейните думи тя генерира огромен ресурс за своята отбрана – 203 млрд. евро и се нарежда на второ място след САЩ. „С тези средства може да осигури сигурност на външните си граници, но за това трябва да има обща външна политика“, допълни Йончева. Според нея  Дъблинският регламент не отговаря на нашите интереси и припомни думите на австрийския канцлер Курц, че ЕК се е провалила по отношение на бежанците. „Брюкселското говорене за границата ни звучи много авторитетно, но когато отидете на границата ни, за която са дадени 200 млн. лв, виждате, че тя се прескача за минути със стълба – показахме го във филм“, припомни кандидатът за евродепутат. По нейните думи в България има поток на мигранти и не разбираме за тях, докато не катастрофират по българските пътища. „Когато говорим за европейски средства, на границата има монтирана техника за наблюдение, но не работи. Не случайно, след като излъчихме филма, правителство постави границата в системата за Национална сигурност“, каза още тя.

„България и Румъния тръгнаха заедно към ЕС, с приблизително еднакви икономически показатели. Днес в Румъния минималната заплата е 446 евро, а средната е 1018 евро“, посочи Елена Йончева. Тя е на мнение, че в България стандартът на живот не може да бъде като в Люксембург, но трябва да се стремим към догонване на ЕС. „Ще се борим за изготвяне на модел за формиране на обща европейска заплата и пенсия“, заяви Елена Йончева. Според нея у нас безработицата намалява и г-н Борисов има уникален принос за това, защото е изгонил хората извън България.

„Борисов е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Това е все едно да си треньор на един отбор и да бъдеш съдия на мача“, коментира водачът на листата на „БСП за България“. Според нея, когато ГЕРБ погазят закона, вместо да дадат обяснения, атакуват противника. „В случая атакуват президента Радев, който е бил в Асеновград на празник на града“, допълни Елена Йончева.

Предишна ЛИЧНОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПОЧЕТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС Д-Р АХМЕД ДОГАН: ПОЛИТИЧЕСКИЯТ КОД НА ДПС - ПО-ДОБЪР ЖИВОТ, ПО-ГОЛЯМА СВОБОДА, ОТГОВОРНОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ!
Следваща В СЛИВЕН ОТКРИВАТ ФОТОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБА "ПРЕОТКРИВАНЕ НА НАСЛЕДСТВА"

За автора

Може да харесате още

Новини

КИРИЛ ПЕТКОВ ВКАРАЛ И ТРИМА ПОЛИТИЦИ В СПИСЪКА СИ ЗА ПРОКУРАТУРАТА

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари“, и ексминистърът

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Жена към мъжа си: – Край, омръзна ми! Напускам те! И куфар си взех да си събера багажа. Отивам си обратно при мама! – Късно е, тя преди малко

Новини

ДНЕС Е РАЗПЕТИ ПЕТЪК – НАЙ-ТЪЖНИЯТ ДЕН В ГОДИНАТА

Днес е Велики петък, или Разпети петък – най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син – Исус Христос. В този ден Исус претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е

2 коментара

 1. Anapolon Kaufen
  април 19, 05:31

  … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: sliveninfo.bg/елена-йончева-моята-битка-е-за-справед/ […]

 2. passive income investments
  май 03, 05:00

  … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: sliveninfo.bg/елена-йончева-моята-битка-е-за-справед/ […]

Остави коментар

three × two =