14.10.2020 1 891 Прегледи

ЕКИП НА ВОЕННА БОЛНИЦА ИЗВЪРШВА ПРЕГЛЕДИ И ВЗЕМА ПРОБИ НА „КАЧУЛКА”

Прегледи на болните потребители и вземане на проби за изследвания се извършват днес в Дома за възрастни въже и жени с умствена изостаналост „Качулка“, съобщиха от Областния кризисен щаб. Дейността се осъществява от екип на Военната болница в Сливен, под ръководството на началника на лечебното заведение полк. Д-р Илиян Комитов.

Д-р Комитов ще направи клинична преценка на състоянието на инфектираните потребители, чието лечение се осъществява в изолация на място, под наблюдението на личния им лекар. Колегите му ще вземат първите 20 проби от потребители, които са от най-близкия кръг контактни лица на вече заболял персонал.  През следващите дни продължава пробонабирането сред домуващите, за което е създадена организация от община Сливен.  Към момента, по данни на РЗИ, няма нови случаи на COVID-19 в специализираната институция.  С екипа от Военната болница са и представители на РЗИ, които ще извършат проверка на място за изпълнението на предписаните противоепидемични мероприятия.

Екип на РЗИ е на посещение и в друго социално заведение, където има по-рано установен случай на коронавирусна инфекция сред персонала.  Епидемиологичните проучвания продължават.

От 13 октомври, след проведеното заседание на Областния кризисен щаб, бе подновен засиленият контрол на институциите за спазването на противоепидемичните мерки. От служителите на ОД на МВР – Сливен вече са извършени 52 проверки в четирите общини, при които са съставени 10 предупредителни протокола и 26 акта за неносене на предпазни маски. Областният щаб напомня, че неносенето на предпазни маски на обществени места в закрити площи е нарушение, за което нормативната уредба предвижда минимална глоба от 300 лева за физическите лица.

Шест самостоятелни проверки в различни обекти са извършени и от служители на РЗИ, нарушения не са констатирани.

От 14 октомври проверките ще се осъществяват ежедневно от съвместни екипи с представители на РЗИ, ОД на МВР, Дирекция „Инспекция на труда“  и ОДБХ.

През последното денонощие положителни проби за коронавирусни инфекции дадоха изследванията на 9 души от община Сливен, 5 – от община Нова Загора и 2 – от община Котел. Сред инфектираните има двама учители и психолог от две различни учебни заведения в Нова Загора, както и учители в училище Сливен. Засега не се налага карантиниране  на ученици и педагози. Епидемиологичните проучвания продължават.

Активните случаи на COVID-19 към момента са 182 в областта. Под карантина са 414 души. Очакват се резултатите от 27 проби – 16 на лица със симптоми, 1 на медицински персонал и 10 контролни.

 

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЗДРАВИ НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА, КОИТО ПРАЗНУВАТ НА ПЕТКОВДЕН
Следваща УСПЕХЪТ ОБИЧА ПРЕДВИДЛИВИТЕ - ОТНОВО Е ВРЕМЕ ЗА ЗАСТРАХОВКА НА ЕСЕННИЦИТЕ С ПАНАТЕХНОЛОГИИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕНЕРАЛ КОЛЬО МИЛЕВ ПРИЕ ГРАЖДАНИ

Народният представител от БСП Кольо Милев, който е генерал от резерва, прие граждани в червената централа. „Всеки идва с личните си проблеми и се надява на помощ. След такъв приемен

Новини Сливен

ПОДПИСКА НА УЧИТЕЛИ ЗАВЪРШИ С ОСТАВКА НА ДИРЕКТОР

Подписка на учители от Професионалната гимназия за туризъм и хотелиерство завърши с оставка на директорката Корнелия Костова. „Тя беше временен директор и в четвъртък следобед подаде заявление за напускане. Вероятно

Новини Сливен

ИНФРАСТРУКТУРНИ ВЪПРОСИ, СОЦИАЛНИ КАЗУСИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ГРАЖДАНИ В ПРИЕМНИЯ ДЕН НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

Поредният приемен ден на кмета Стефан Радев протече с разглеждане и дискутиране по различни казуси, които жителите на общината поставяха. Част от тях бяха свързани с пътната инфраструктура и благоустрояване