ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ЩЕ ПОДГОТВЯ УЧЕНИЦИТЕ И ЩЕ ПРОВЕЖДА ИЗПИТИ ЗА НЕМСКА ЕЗИКОВА ДИПЛОМА I НИВО
09.03.2023 1646 Прегледи

ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ЩЕ ПОДГОТВЯ УЧЕНИЦИТЕ И ЩЕ ПРОВЕЖДА ИЗПИТИ ЗА НЕМСКА ЕЗИКОВА ДИПЛОМА I НИВО

Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ в Сливен, в партньорство с консултантския отдел по немски език към Посолството на Германия в България, ще провежда подготовка и изпити по немски език за диплома I ниво. Договорът за съвместните дейности бе подписан днес на церемония в сградата на Регионалното управление на образованието в Сливен. Сред гостите на събитието бе кметът Стефан Радев, който благодари за поканата и приветства партньорството, насочено към все по-големи шансове за развитие на учениците.

„Днешният ден е важна стъпка за езиковата гимназия, която прави поредна крачка към по-високото качество на подготовка, специално по немски език. През 2020 г. гимназията стана част от общността на училищата, които предлагат немска езикова диплома, което е не само престижно, но е и важно за бъдещото ви развитие, скъпи ученици. Този международен сертификат е признат  от университетите в цяла Европа и разширява значително кръгозора и възможностите ви за обучение. Той ще ви даде възможност да се интегрирате на най-високо ниво сред немскоговорящия свят“, заяви кметът Радев. Той изрази надежда, че след като придобият знания и опит, те ще се завърнат  с нови идеи в родния Сливен, които да реализират.

Приветствие и благодарност отправиха още домакините от РУО – Сливен, регионалният консултант по немски език към Посолството на Германия Сибиле Шабанска и директорът на гимназията Ефросина Кисьова.

Немската езикова диплома I ниво ще даде възможност на учениците от осми клас да започнат своята подготовка. След 2-годишен курс на обучение, те ще се явят на изпит да защитят знанията си по немски език.

Профилираната гимназия с изучаване на западни езици „Захарий Стоянов“ е част от общността на DSD-училищата от 2020 г., след няколкогодишен мониторинг на немските образователни власти. Първите немски езикови дипломи второ ниво В2/С1, бяха връчени на абитуриенти от Езиковата гимназия в Сливен  през 2022 г. Придобиването на престижния документ стана след 2-годишно обучение и изпитни задачи, които се проверяваха от специална комисия в Германия. Тези дипломи заместват кандидатстудентската оценка по немски език в много висши училища, в това число и в Софийския университет. Признати са от работодателите в цяла Европа и в България.

Днешната церемония завърши с музикална програма, подготвена от ученици на Езиковата гимназия.

Предишна ПЛАНИРАНО СПИРАНЕ НА ВОДОПОДАВАНЕТО В КВ. РЕЧИЦА НА 10.03.2023 Г.
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА НАРКОТИЦИ НА ПЕТОЛЪЧКАТА

Иззети наркотични вещества и двама задържани при операция срещу наркоразпространението. На територията на ОДМВР-Сливен е в ход специализирана операция с цел установяване на лица, занимаващи се с производство и разпространение

Новини Сливен

ЦИГУЛАРЯТ ВАСКО ВАСИЛЕВ: СЛИВЕН Е ЕДИН ОТ НАЙ- ЧИСТИТЕ И ПОДРЕДЕНИ ГРАДОВЕ, В КОИТО СЪМ БИЛ

Виртуозният цигулар Васко Василев и кметът Стефан Радев се срещнаха часове преди концерта на музиканта в Сливен, по време на репетицията му на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров“. Нашият

Новини Сливен

ХРАМ „СВЕТА СОФИЯ“ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ФЕСТИВАЛ НА ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА МУЗИКА

Девети фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“ ще се състои на 11 и 12 юни в Сливен, съобщиха организаторите от читалище „Зора 1860“,  Сливенската митрополия и община