ЕДНО ЧИТАЛИЩЕ ПОД ПРИКРИТИЕ РАЗВИВА ДЕЙНОСТ В СЛИВЕН
26.02.2024 12630 Прегледи

ЕДНО ЧИТАЛИЩЕ ПОД ПРИКРИТИЕ РАЗВИВА ДЕЙНОСТ В СЛИВЕН

Община Сливен е на първо място в страната по брой на читалища- цели 50. Този малко известен факт е повод за гордост, защото всички читалища функционират. Има ги дори в села, където няма училища и детски градини. Едно от кварталните читалища в град Сливен съществува в малка сграда, която е в голям двор. В двора обаче своята дейност осъществява фирма за производство и търговия със строителни материали. Тук ежедневно влизат коли и камиони, за да излязат пълни с пясък, вар или други строителни материали. До сградата на читалището няма асфалт и при мокро време се минава през кал.

Иде реч за читалище „Единство“ в сливенския квартал „Ново село“. То си е направо читалище под прикритие. Всъщност се оказва, че големият двор, в който се търгува със строителни материали, е собственост на читалището.

„Наемът от строителната фирма ни помага за издръжката“, споделя Валентина Димова, секретар на читалище „Единство“. Заедно с нея работи и библиотекарката Надежда Георгиева.

Всяка година културната институция купува нови книги за хиляди лева. Читалището си има редовни читатели на библиотеката, които са готови да газят и кал, за да стигнат до любимата си книга.

„Единство“ поддържа и два състава, които репетират вечерно време. Едните са музикантите от банда „Динамика“, която от години има своите почитатели в Сливен. Другият състав е за народни песни. Участниците в него са донесли десетки награди от надпявания в страната.

Читалище „Единство“ някога е съществувало в бившето кино „Единство“. Днес читалището го има, макар и под прикритие.

 

Георги Мангинов

Предишна ПРОТЕСТ НА СВЕЩЕНИЦИ И МИРЯНИ ПРЕД СЛИВЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ЩЕ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕТО НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА НСОРБ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

4 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

303 са новите случаи на коронавирус, при направени 5 701 PCR теста. Общият брой на заразените с COVID-19 у нас е 12 717. Това показват данните в Националната информационна система.

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯ КАРА ПОСЛЕДНИТЕ 26 ГОДИНИ БЕЗ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ

Сливналия е изкарал последните 26 години без нито един докумeнт за самоличност. Въпреки това мъжът лежи в затвора за 3 години, съобщава bTV. 26-годишният Ангел Митков Стоянов е баща на

Новини Сливен

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ СЕ СЪБИРАТ НА СЕСИЯ В ЧЕТВЪРТЪК, 24 ЮНИ

Предстои редовна сесия на Общински съвет-Сливен този четвъртък, 24 юни. В предварителния дневен ред са заложени 48 точки. В тях влиза изменението на Наредбата за насърчаване на инвестициите с общинско