ЕДНА ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР С МУЗИКАТА НА МОЦАРТ ВПЕЧАТЛИ СЛИВЕНСКАТА ПУБЛИКА
март 25, 2022 633 Прегледи

ЕДНА ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР С МУЗИКАТА НА МОЦАРТ ВПЕЧАТЛИ СЛИВЕНСКАТА ПУБЛИКА

Една прекрасна вечер с музиката на Моцарт впечатли сливенската публика в четвъртък. Случи се в зала „Сливен“, която бе пълна.

Цигуларката Лора Маркова и флейтистът Аарон Леунг са солисти в концерта „Амадеус в ре“ на Сливенския симфоничен оркестър, който се състоя снощи.

С музикалното събитие бе поставено началото на нов концертен цикъл, наречен “Млада Европа / Young Europe“ в който публиката ще види млади артисти от престижни европейски учебни заведения, които градят международна кариера.

Нашите солисти са с утвърдена кариера и с големи успехи, каза ден по рано Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничния оркестър. По думите й, осемнайсетгодишната Лора Маркова е най-проспериращата цигуларка в България в момента, носител на много международни награди. Роденият в Хонконг флейтист Аарон Леунг, концентиращ в цяла Европа и Азия, в момента завършва Кралската консерватория в Белгия и също е лауреат на много музикални отличия.

Двамата млади солисти, които за пръв път са в Сливен, изразиха ентусиазcм от работата със Симфоничния оркестър в града. Лора Маркова заяви, че е развълнувана от срещата си с публиката. „Надявам се да създадем атмосфера, за да могат хората да позабравят за сложния политически климат в момента“, каза тя. Впечатленията на Аарон Леунг са, че Сливен е град с много позитивна енергия. Той посещава за първи път България и смята, че това ще бъде много полезен за него опит.

На снощния концерт публиката в Сливен се наслади на три емблематични творби на Моцарт – Симфония No.35 “Хафнер”, Концерт за флейта No.2 и Концерт за цигулка No.4, всички в тоналност ре мажор. По думите на Кремена Оксенкруг, музиката му е като константа, която винаги обединява и успокоява, храни душата и повдига духа. Не е случайна и тоналността – ре мажор, която в религиозната музика е тоналността на възкресението, в светската музика – на светлината, на триумфа.

Предишна ЛЕГЕНДАТА СТИЛИЯН ПЕТРОВ ПОДКРЕПИ СЛИВЕНСКИЯ КЛУБ "СИНИТЕ КАМЪНИ", КОЙТО БЕ САНКЦИОНИРАН ОТ БФС
Следваща ПОЗДРАВ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА КОТЕЛ КОСТА КАРАНАШЕВ ПО СЛУЧАЙ БЛАГОВЕЩЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА РАО „ТРАКИЯ“ В ПЕРУЩИЦА

Разширено заседание на Управителния съвет на Регионалната асоциация на общини /РАО/ „Тракия“ и работна среща на кметовете от асоциацията се проведе днес в град Перущица. Акцент в днешната дискусия бяха

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ УЧАСТВА В БЛАГОТВОРИТЕЛНА ВЕЧЕР „МИЛО СЪРЦЕ“

Благотворителна вечер под надслов ,,Мило сърце” се проведе в Сливен. С нея официално беше поставено началото на дарителска кампания за откриване на Социално кафе в кв. „Младост“. В него ще

Новини Сливен

ИЗБОРНИТЕ БЮЛЕТИНИ ПРИСТИГНАХА В СЛИВЕН

Изборните бюлетини за 21-ви Многомандатен изборен район – Сливен пристигнаха на 26 март в Сливен, съобщиха от областната администрация. Гл. секретар на областната администрация Кирил Аврамов и упълномощени членове на