ЕДНА ИДЕАЛИСТКА С БЯЛА ПРЕСТИЛКА Е РЕАНИМАТОР № 1 НА СЛИВЕН
01.12.2019 6404 Прегледи

ЕДНА ИДЕАЛИСТКА С БЯЛА ПРЕСТИЛКА Е РЕАНИМАТОР № 1 НА СЛИВЕН

Нашата специалност не е показна и популярна. Ние не очакваме аплодисменти, но сме отдадени изцяло на своите пациенти. Думите са на д-р Юлия Бянкова, началник на Отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

„При нас работата е колективна, екипът е основен фактор за цялостната дейност в отделението. Затова съм благодарна, че работя с такива добри професионалисти и прекрасни колеги“, споделя д-р Бянкова.

Работата си като началник на Отделението по реанимация в най-голямата болница на областта тя приема за свое призвание. Отдадена е изцяло на пациентите, които са неин приоритет 24 часа в денонощието.

Д-р Юлия Бянкова е завършила Езикова гимназия „Захарий Стоянов“, когато това училище събираше елита от най-добрите ученици на шест окръга.

„Решението си да кандидатствам медицина взех сравнително късно. Постарах се обаче много при подготовката, защото тогава медицина се влизаше изключително трудно“, разказва днешната началничка. Тя си харесала специалността реанимация още в трети курс като студентка, когато започнала да посещава занимания извън учебни занимания  по анестезиология.

През 1990 г. доскорошната студентка е вече дипломиран лекар. Започва работа като участъков лекар в някогашната Втора поликлиника. Успоредно с това дава дежурства в Бърза помощ, а през следващите две години работи в Спешна помощ. От 1993 г. е на щат в Отделението по реанимация в областната болница.

„За мен един ден е преминал добре, ако близките ми са здрави, а заедно с колегите ми сме помогнали максимално на пациентите си.

С течение на времето започнах да изпитвам все по – осезаема нужда от допир с доброто, красивото, одухотвореното. Възможно е това да е разговор с интелигентен човек, хубава книга или картина. Последният случай, за който си спомням, е концертът на група „Тангра“ със сливенския симфоничен оркестър. Аз бях част от публиката и гарантирам, че повечето хора се почувстваха невероятно, сякаш прескочиха в друго време, забравяйки за злободневните си проблеми“, каза д-р Бянкова. Която сигурно е лекарят с най-много извънболнични активности в града под Сините камъни.

В момента д-р Юлия Бянкова оглавява Комисията по етика към БЛС. Два мандата е била в националното ръководство на лекарския съюз, а три мандата по три години изкара като председател  на съсловната организация в Сливенска област.

Тя е и член на Съюза на учените, има основна роля в дейността на БЧК – Сливен, като доброволец и лектор. Активно работи и в сливенската структура на Съюза на учените.

„Вече 20 г., откакто започнаха реформите в здравеопазването имам една мечта: Да се появи човекът, който да постави ред в здравната ни система. Разбирам, че това вече звучи леко шизофренно, като да чакаш Годо. Все пак вярвам, че един ден ще го дочакам“, твърди д-р Бянкова.

Специално за отделението по реанимация в областната болница тя е категорична: „За разлика от други места в страната, при нас няма проблеми с логистиката. Пациентите получават всичко, от което се нуждаят. И това трябва да се отчете“, споделя началничката на отделението. Която има и още една мечта – да види младите лекари от Сливен да се връщат в родния град.

„В нашата професия първо трябва да си отдаден на хората, а след това да мислиш за себе си. Днес повечето колеги предпочитат работа в университетските болници и големите центрове. Този централизъм в здравеопазването не води до никъде, защото много райони остават без лекарско покритие. Нужен е малко идеализъм“, е мнението на анестезиолог № 1 в Сливен.

Не се учудвайте, ако срещнете д-р Бянкова по пътя за Карандила или Даулите. Тя е запалена планинарка.

„Радвам се, че все повече хора разбират на какво благословено място живеем и борят стреса с разходка в планината“, споделя идеалистката с бяла престилка, която е реаниматор № 1 на Сливен.

 

 

Георги Мангинов

 

 

Предишна ВЪЗДУШНИ УКРАСИТЕЛИ В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИКОНОСТАСЪТ НА ЦЪРКВАТА „СВЕТА ТРОИЦА“ В СЛИВЕН Е ДЕЛО НА УЧЕНИЦИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАЗИЯ

Иконостасът на църквата „Света Троица“ в сливенския квартал „Речица“ е дело на ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“. Това каза в интервю за БТА предстоятелят на храма отец Иван

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИ ОТ СЛИВЕН, ТУРЦИЯ, ИТАЛИЯ, РУМЪНИЯ И ИСПАНИЯ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ Пепа Чиликова посрещна ученици и техни учители в сградата на общината. Гостите бяха от Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“, Сливен; Хендек, Турция; Лацио,

Новини Сливен

19-ГОДИШЕН МЛАДЕЖ Е С ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА СЛЕД КАТАСТРОФА

19-годишен младеж е с опасност за живота след катастрофа. Той е приет тази нощ в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен с тежки травми на глава, гръден кош и гръбнак. Пациентът е