ЕДНА АМЕРИКАНСКА ЛЕКАРКА ОТ СЛИВЕН ВИ ОЧАКВА В ДКЦ-2
21.07.2023 12458 Прегледи

ЕДНА АМЕРИКАНСКА ЛЕКАРКА ОТ СЛИВЕН ВИ ОЧАКВА В ДКЦ-2

Една американска лекарка от Сливен започна работа в ДКЦ-2 тази седмица. Тя се казва д-р Диана Стайкова и е очен лекар. Сред малцината български офталмолози е, имащи дипломи от България и Америка, където лекарката прекарва последните 20 години.

„По ирония на съдбата днес започнах работа в кабинет № 95 в ДКЦ-2, в който работих като офталмолог преди да замина за Америка“, споделя с усмивка на уста д-р Стайкова.

Преди години тя завършва Езикова гимназия „Захарий Стоянов“, след което медицина в град Стара Загора. Първото и работно място е някогашното текстилно предприятие „Съби Димитров“, където е назначена за цехов лекар. Д-р Стайкова успешно специализира очни болести и следващите 15 години работи като офталмолог в родния Сливен. Преди 20 години тя заминава за Америка , където държи една дузина тежки изпити. Още от първия път сливналийката успява да вземе един от най-тежките изпити по предклинична медицина, който съдържа 800 въпроса и продължава цели 9 часа. Естествено, на английски.

„Има щати, където ако те скъсат 2 пъти, не можеш да практикуваш“, обяснява лекарката.

Следва специализация и д-р Стайкова получава право да работи като лекар в Америка.

„Там общата медицина е много различна, личните лекари рядко изпращат пациенти на специалист. Повечето прегледи са тяхна грижа. В болница се влиза само в краен случай, хоспитализациите са рядкост. Ако се стигне до тях, са за кратко. На всеки 10 години лекарят се явява на изпит по специалността, за да си продължи лиценза“, споделя д-р Стайкова.

Въпреки изключително високия статут на лекаря в САЩ, тя решава да се върне в родния Сливен.

„Носталгията по България, Сливен и семейството ми надделя. Мислех три години и накрая реших да предприема тази стъпка“, разказва лекарката.

В Сливен тя се чувства истински щастлива, защото е близо до своето семейство. Радва се, че градът е станал по-чист през последните години. Има обещанието от ръководството на ДКЦ-2 за нова апаратура за очни прегледи в Центъра.

През свободното си време лекарката обича да разхожда двете си кучета и да пътува. За 20 години тя е обходила цяла Америка, но има места в България, които тепърва иска да види.

Д-р Стайкова живее с проблемите на своите пациенти, дори когато почива. Сигурна е, че и тук може да даде много за здравето на пациентите си.

 

Георги Мангинов

 

Предишна СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХЕПАТИТА - 28.07.2023Г.
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТОТИЦИ ИЗПРАТИХА Д-Р ИЛИАНА ИВАНОВА, ЧИЙТО ЖИВОТ COVID-19 ОТНЕ

Стотици изпратиха починалата от COVID-19 д-р Илиана Иванова в Сливен.  Медици от всички заведения в града, нейни пациенти и близки си взеха последно сбогом пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, където

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА СИНТЕТИЧНА ДРОГА

Притежание  на наркотици са установили полицейски служители на РУ-Сливен при операция срещу наркоразпространението. На 5 септември са извършени процесуално-следствени действия в жилище, обитавано от мъж на 36 години в град

Новини Сливен

ЕДИН ЛЕКАР С ГОЛЯМО СЪРЦЕ ПРАЗНУВА НА ИЛИНДЕН

Един сливенски лекар с голямо сърце и висок професионализъм празнува на днешния Илинден. Той се казва д-р Илко Тодоров и е един от най-известните лични лекари под Сините камъни. Д-р