ЕДИН СЛИВНАЛИЯ ОТ БЕЛГРАД
май 27, 2018 2869 Прегледи

ЕДИН СЛИВНАЛИЯ ОТ БЕЛГРАД

Той помага на гърците да пишат правилно. Има диплома за преподавател по английски. Говори добре български и хърватски, а родният му език е сръбският. Неманя Сарянович се счита вече за сливналия, макар и да е роден в Белград.

38- годишният бизнесмен е представител на автомобилите „Киа” в Сливен. И един от най- добрите търговци в града под Сините камъни. Не само на нови автомобили.

„Моите родители са търговци, а аз от малък пътувах с баща си в Европа, за да внасяме части втора употреба за коли. Търговията е в кръвта ми”, казва Неманя. Преди да навърши 19 години, той вече е гастербайтер в Швеция. Пролетта на 1999 година обаче започва войната в бивша Югославия, а в родния му Белград падат бомби. Неманя зарязва работата и се прибира с автобус до Сърбия, за да помага на родината си.”На границата митничар се пошегува с мен – да не съм объркал посоките, защото всички излизаха от  Сърбия, а аз влизах. С мои приятели от квартала решихме да ставаме доброволци в армията, но ни отпратиха”,  спомня си Неманя. Година по- късно той започва да  учи във Висше бизнес училище в Белград и да работи в Гърция, където отново се занимава с търговия. „По това време не знаех нищо за България, но се запознах  с момчета каракачани от Сливен, които карах да ми говорят на български, за да уча езика. Сякаш съм знаел, че две години по- късно ще се запозная с моята настояща съпруга Габриела”, казва бизнесменът. Габриела е на студентска бригада в южната ни съседка. Двамата се влюбват  от пръв поглед и вече десетилетие са неразделни.

След Гърция семейството се прехвърля да живее в София, където Неманя търгува с кафе. Раждането на голямата им дъщеря Кристиa ги връща в Сливен. Две години след Кристиa се ражда и Никол. „Няма по- голямо щастие от това, двете да ме целунат сутрин с пожелания за приятен ден. Аз се чувствам щастлив, защото имам прекрасно семейство, което обожавам”,  казва роденият в Белград сливенски бизнесмен.

Неманя обича Сливен и хората в него. Под Сините камъни се чувства на мястото си. По бащина линия потеклото му идва от Хърватия, където семейството му притежава имот на остров в Адриатическо море. Неманя от малък е свързан с морето- и в родната си Сърбия, и в Гърция, и в България. „От тук до морето са само 100 километра, което не е проблем в наше време”, твърди търговецът. Който не е безразличен към проблемите на града и притежава силно развито чувство за справедливост. Отскоро бизнесменът е ловец. „Ловът запълва част от свободното ми време, но най-важното е, че аз не се измарям от работата, защото тя ми носи удоволствие“, каза Неманя Сарянович.

 

 

Георги Мангинов

Предишна КРАСИМИР КРЪСТЕВ НАГРАДИ НАЙ-ДОБРИТЕ ФУТБОЛНИ ОТБОРИ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
Следваща КОЛА СЕ ДВИЖИ С МАРКУЧА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА БЕНЗИН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ГС „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“ ВЕЧЕ СА “ НЕПОСЛУШНИТЕ“

Сегашните съветници от Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец“ Момчил Пантелеев и Стефан Христов вече са част от отбора на „Непослушните’. Това стана ясно в понеделник, когато представители на ГС „Свети

Новини Сливен

ТВЪРДИЦА УЧАСТВА В ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“

В град Елена на 9 юни се проведе поредното издание на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва”. Домакините посрещнаха официалните лица и участниците в двора на архитектурно-историческия комплекс

Новини Сливен

685 ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ НЕ СА ДЕКЛАРИРАЛИ ДОХОД ОТ ПОЛУЧЕНИ СУБСИДИИ

685 са земеделците от Сливенска област, които не са декларирали доход от получените субсидии. Общо за страната регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three × 2 =