ЕДИН СЛИВНАЛИЯ ОТ БЕЛГРАД
май 27, 2018 2803 Прегледи

ЕДИН СЛИВНАЛИЯ ОТ БЕЛГРАД

Той помага на гърците да пишат правилно. Има диплома за преподавател по английски. Говори добре български и хърватски, а родният му език е сръбският. Неманя Сарянович се счита вече за сливналия, макар и да е роден в Белград.

38- годишният бизнесмен е представител на автомобилите „Киа” в Сливен. И един от най- добрите търговци в града под Сините камъни. Не само на нови автомобили.

„Моите родители са търговци, а аз от малък пътувах с баща си в Европа, за да внасяме части втора употреба за коли. Търговията е в кръвта ми”, казва Неманя. Преди да навърши 19 години, той вече е гастербайтер в Швеция. Пролетта на 1999 година обаче започва войната в бивша Югославия, а в родния му Белград падат бомби. Неманя зарязва работата и се прибира с автобус до Сърбия, за да помага на родината си.”На границата митничар се пошегува с мен – да не съм объркал посоките, защото всички излизаха от  Сърбия, а аз влизах. С мои приятели от квартала решихме да ставаме доброволци в армията, но ни отпратиха”,  спомня си Неманя. Година по- късно той започва да  учи във Висше бизнес училище в Белград и да работи в Гърция, където отново се занимава с търговия. „По това време не знаех нищо за България, но се запознах  с момчета каракачани от Сливен, които карах да ми говорят на български, за да уча езика. Сякаш съм знаел, че две години по- късно ще се запозная с моята настояща съпруга Габриела”, казва бизнесменът. Габриела е на студентска бригада в южната ни съседка. Двамата се влюбват  от пръв поглед и вече десетилетие са неразделни.

След Гърция семейството се прехвърля да живее в София, където Неманя търгува с кафе. Раждането на голямата им дъщеря Кристиa ги връща в Сливен. Две години след Кристиa се ражда и Никол. „Няма по- голямо щастие от това, двете да ме целунат сутрин с пожелания за приятен ден. Аз се чувствам щастлив, защото имам прекрасно семейство, което обожавам”,  казва роденият в Белград сливенски бизнесмен.

Неманя обича Сливен и хората в него. Под Сините камъни се чувства на мястото си. По бащина линия потеклото му идва от Хърватия, където семейството му притежава имот на остров в Адриатическо море. Неманя от малък е свързан с морето- и в родната си Сърбия, и в Гърция, и в България. „От тук до морето са само 100 километра, което не е проблем в наше време”, твърди търговецът. Който не е безразличен към проблемите на града и притежава силно развито чувство за справедливост. Отскоро бизнесменът е ловец. „Ловът запълва част от свободното ми време, но най-важното е, че аз не се измарям от работата, защото тя ми носи удоволствие“, каза Неманя Сарянович.

 

 

Георги Мангинов

Предишна КРАСИМИР КРЪСТЕВ НАГРАДИ НАЙ-ДОБРИТЕ ФУТБОЛНИ ОТБОРИ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
Следваща КОЛА СЕ ДВИЖИ С МАРКУЧА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА БЕНЗИН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧНАХА ТЪРЖЕСТВАТА ПО ПОВОД 3 МАРТ В СЛИВЕН

Със залп от около 20 пушки започнаха честванията по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство пред символа на град Сливен – Стария бряст. Войводите от клуб

Новини Сливен

ЗАПОЧНАХА КОНСУЛТАЦИИ ЗА ПРОЕКТА НА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ПРЕБРОЯВАНЕТО

Националният статистически институт организира консултации във връзка с приемането на нов Закон за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година. По този повод се проведе регионална работна среща

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ ОТ СТРОИТЕЛНАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ПОСЕТИХА ПОЛША

Ученици от Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров“ в Полша по програма Erasmus+ Учениците Добромир Неделчев, Гергана Георгиева и Калоян Петков от Сливенската професионална гимназия по строителство

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

18 + 19 =