ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019 -НАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019 -НАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА

Този материал съдържа актуална информация за ключовите данни относно предстоящите европейски избори, които ще се проведат през месец май 2019 г. В приложените инфографики читателите могат да намерят информация за изборния ден, системите за гласуване, приети на равнище държави-членки, както и правилата за допустимост и разпределение на местата в Европарламента. Важно е да се отбележи, че инфографиките отчитат преразпределението на местата след излизането на Великобритания от ЕС и общото намаление на общия брой места до 705.

Очаквана дата на изборите

 Изборите за Европейски парламент (ЕП) ще се проведат във всички държави-членки между 23 и 26 май 2019 г. Точният ден на изборите се определя от държавите-членки; в някои случаи той трябва да бъде потвърден официално през 2019 г. Резултатите от изборите могат да бъдат публикувани едва след приключване на гласуването в държавата-членка, чиито гласоподаватели последно гласуват в неделя, 26 май 2019 г.

 

  • С жълт знак са отбелязани държавите, в които гласуването е задължително.
  • В България изборите за ЕП ще се проведат на 26 май (неделя) 2019 г.

 Брой на членовете на ЕП и система за гласуване

Понастоящем ЕП разполага със 751 члена на ЕП (възможно най-много съгласно член 14, параграф 2 от Договора за ЕС). След оттеглянето на Великобритания от ЕС някои от местата, които сега се притежават от английските евродепутати, ще бъдат преразпределени между държавите-членки, а общият брой на местата ще бъде намален на 705.

За България броят на представителите в Европейския парламент остава 17.

Минимална възраст на кандидатите

Минималната възраст на кандидата, за да може да участва в изборите за Европейски парламент и да бъде избиран, се определя от националното законодателство. Въпреки че възрастта за гласуване във всички държави членки е 18 години (с изключение на Австрия, където е 16 г.), минималната възраст, необходима за кандидатстване за член на ЕП варира значително за всяка държава от 18 до 25 години.

  • В България минималната възраст за кандидатиране е 21 г.

Гласуване от чужбина

Почти всички държави-членки дават възможност да се гласува от чужбина за изборите за ЕП. Някои държави-членки изискват гласоподавателите да се регистрират предварително в националните си избирателни органи, за да могат да гласуват от чужбина по пощата или в посолство/консулство. В някои държави-членки право да гласуват от чужбина имат само гражданите, които живеят в друга държава на ЕС (например България). В някои държави-членки (например Дания) гласуването в посолствата се осъществява преди деня на изборите.

Новите изменения на избирателния акт от 1976 г., на които Парламентът даде съгласието си на пленарно заседание на 4 юли 2018 г., заявяват, че държавите-членки могат да предвидят възможността за предварително гласуване, гласуване по пощата и гласуване по електронен път и по интернет в изборите за Европейски парламент. Те трябва да предприемат мерки, които са достатъчни, за да гарантират по-специално надеждността на резултата, секретността на гласуването и защитата на личните данни в съответствие с приложимото право на Съюза. Държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че двойното гласуване на изборите за Европейски парламент подлежи на ефективни, пропорционални и възпиращи санкции.

Избирателен праг

 Новите правила определят задължителен праг в някои случаи за разпределението на местата. На национално равнище този праг не може да надхвърля 5% от валидните гласове. Освен това държавите-членки, в които се използва системата на списъците, определят минимален праг за разпределяне на местата за избирателни райони, които обхващат повече от 35 места. Този праг не може да бъде по-малък от 2% и не трябва да надвишава 5% от валидните гласове в съответния избирателен район, включително държава-членка с един избирателен район. На практика тази разпоредба засяга само най-големите държави-членки. Държавите-членки ще трябва да се съобразят с това задължение най-късно във времето за избирането на Парламента през 2024 г.

В момента в Германия няма избирателен праг. Това се дължи на решението на Конституционния съд на Федерална република Германия от 2014 г., че обявеният 3% избирателен праг е противоконституционен.

За България няма минимален праг на евроизборите.

Източник: Европейски парламент

 

Информационен център „Европа Директно – Сливен“ е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Мисията на центъра е да иформира гражданите на територията на Сливен и Сливенска област за Европейския съюз и да насърчава активното гражданско участие на местно и регионално ниво.

EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка EuropeDirect или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала«Вашата Европа» – той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm 

Европа Директно – Сливен

Ул. Славянска, № 3, ет. 4;

Работно време – всеки делничен ден от 9 до 16 ч.; тел. 044 411 832

e-mail: europedirectsliven@gmail.com; www.europedirect-sliven.eu

последвайте ни във Facebook: httpsHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“://HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“wwwHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“facebookHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“comHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“/HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“europeHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“directsliven

и Twitter: https://twitter.com/EDCSliven

Предишна ОФИЦИАЛНО ОТ МВР: 26 ВОДАЧИ НА МПС ЩЕ БЪДАТ САНКЦИОНИРАНИ ЗА НАРУШЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СЛИВЕН
Следваща СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ УЧАСТВАХА В СИМУЛАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ И ДЕБАТ "НАКЪДЕ ОТИВА ЕВРОПА?" ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНАТА ТРЯБВА ДА РАЗПРЕДЕЛЯ РАВНОМЕРНО БЮДЖЕТА ЗА ВСИЧКИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ

В последните няколко години е налице затлъстяване на децата и младежите. Все повече млади хора започват да пушат. Това явление има няколко първопричини. Една от тях е, че децата не

Новини Сливен

СПЕКТАКЪЛЪТ „ЧАМКОРИЯ” СЕ ОТЛАГА ЗА 12 МАРТ

Поради заболяване на актьора ЗАХАРИ БАХАРОВ гостуването на спектакъла „ЧАМКОРИЯ” в гр. Сливен, зала „Сливен” планувано за 21.02.2018 г. СЕ ОТЛАГА за 12 март 2018 г. от 19:00 ч. Спектакълът

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ ХУДОЖНИЦИ ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБА В ГЕРМАНИЯ

  „Европейски мостове“ е името на изложба на група български художници, която започва в събота вечерта в Шьонебек. От Тамара Гмински Шьонебек л Гама от почти 2000 км, завърши групата

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

one − one =