ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019 -НАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019 -НАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА

Този материал съдържа актуална информация за ключовите данни относно предстоящите европейски избори, които ще се проведат през месец май 2019 г. В приложените инфографики читателите могат да намерят информация за изборния ден, системите за гласуване, приети на равнище държави-членки, както и правилата за допустимост и разпределение на местата в Европарламента. Важно е да се отбележи, че инфографиките отчитат преразпределението на местата след излизането на Великобритания от ЕС и общото намаление на общия брой места до 705.

Очаквана дата на изборите

 Изборите за Европейски парламент (ЕП) ще се проведат във всички държави-членки между 23 и 26 май 2019 г. Точният ден на изборите се определя от държавите-членки; в някои случаи той трябва да бъде потвърден официално през 2019 г. Резултатите от изборите могат да бъдат публикувани едва след приключване на гласуването в държавата-членка, чиито гласоподаватели последно гласуват в неделя, 26 май 2019 г.

 

  • С жълт знак са отбелязани държавите, в които гласуването е задължително.
  • В България изборите за ЕП ще се проведат на 26 май (неделя) 2019 г.

 Брой на членовете на ЕП и система за гласуване

Понастоящем ЕП разполага със 751 члена на ЕП (възможно най-много съгласно член 14, параграф 2 от Договора за ЕС). След оттеглянето на Великобритания от ЕС някои от местата, които сега се притежават от английските евродепутати, ще бъдат преразпределени между държавите-членки, а общият брой на местата ще бъде намален на 705.

За България броят на представителите в Европейския парламент остава 17.

Минимална възраст на кандидатите

Минималната възраст на кандидата, за да може да участва в изборите за Европейски парламент и да бъде избиран, се определя от националното законодателство. Въпреки че възрастта за гласуване във всички държави членки е 18 години (с изключение на Австрия, където е 16 г.), минималната възраст, необходима за кандидатстване за член на ЕП варира значително за всяка държава от 18 до 25 години.

  • В България минималната възраст за кандидатиране е 21 г.

Гласуване от чужбина

Почти всички държави-членки дават възможност да се гласува от чужбина за изборите за ЕП. Някои държави-членки изискват гласоподавателите да се регистрират предварително в националните си избирателни органи, за да могат да гласуват от чужбина по пощата или в посолство/консулство. В някои държави-членки право да гласуват от чужбина имат само гражданите, които живеят в друга държава на ЕС (например България). В някои държави-членки (например Дания) гласуването в посолствата се осъществява преди деня на изборите.

Новите изменения на избирателния акт от 1976 г., на които Парламентът даде съгласието си на пленарно заседание на 4 юли 2018 г., заявяват, че държавите-членки могат да предвидят възможността за предварително гласуване, гласуване по пощата и гласуване по електронен път и по интернет в изборите за Европейски парламент. Те трябва да предприемат мерки, които са достатъчни, за да гарантират по-специално надеждността на резултата, секретността на гласуването и защитата на личните данни в съответствие с приложимото право на Съюза. Държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че двойното гласуване на изборите за Европейски парламент подлежи на ефективни, пропорционални и възпиращи санкции.

Избирателен праг

 Новите правила определят задължителен праг в някои случаи за разпределението на местата. На национално равнище този праг не може да надхвърля 5% от валидните гласове. Освен това държавите-членки, в които се използва системата на списъците, определят минимален праг за разпределяне на местата за избирателни райони, които обхващат повече от 35 места. Този праг не може да бъде по-малък от 2% и не трябва да надвишава 5% от валидните гласове в съответния избирателен район, включително държава-членка с един избирателен район. На практика тази разпоредба засяга само най-големите държави-членки. Държавите-членки ще трябва да се съобразят с това задължение най-късно във времето за избирането на Парламента през 2024 г.

В момента в Германия няма избирателен праг. Това се дължи на решението на Конституционния съд на Федерална република Германия от 2014 г., че обявеният 3% избирателен праг е противоконституционен.

За България няма минимален праг на евроизборите.

Източник: Европейски парламент

 

Информационен център „Европа Директно – Сливен“ е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Мисията на центъра е да иформира гражданите на територията на Сливен и Сливенска област за Европейския съюз и да насърчава активното гражданско участие на местно и регионално ниво.

EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка EuropeDirect или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала«Вашата Европа» – той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm 

Европа Директно – Сливен

Ул. Славянска, № 3, ет. 4;

Работно време – всеки делничен ден от 9 до 16 ч.; тел. 044 411 832

e-mail: europedirectsliven@gmail.com; www.europedirect-sliven.eu

последвайте ни във Facebook: httpsHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“://HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“wwwHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“facebookHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“comHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“/HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“europeHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“directsliven

и Twitter: https://twitter.com/EDCSliven

Предишна ОФИЦИАЛНО ОТ МВР: 26 ВОДАЧИ НА МПС ЩЕ БЪДАТ САНКЦИОНИРАНИ ЗА НАРУШЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СЛИВЕН
Следваща СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ УЧАСТВАХА В СИМУЛАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ И ДЕБАТ "НАКЪДЕ ОТИВА ЕВРОПА?" ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБРАЗУВАХА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ МЪЖ, ГЪРМЯЛ ОТ ТЕРАСА

В РУ-Нова Загора е образувано досъдебно производство срещу 52-годишен мъж за хулиганство. На 31 март, около 23,00 часа, по време на семейно събиране 52-годишният Г.М. е произвел изстрели във въздуха

Новини Сливен

РЪКОВОДСТВОТО НА ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР „ЕНИГМА“ ПОЗДРАВЯВА СВОИТЕ ПАРТНЬОРИ И КЛИЕНТИ

Най-големият търговски център в Сливен „Енигма“ поздравява своите партньори и клиенти с настъпващите Коледни и Новогодишни празници! Специален поздрав отправяме към всички, които избраха нашия търговски център за да достигнат

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВА ПОЧИСТВАНЕТО НА ОТВОДНИТЕЛНИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ В СЛИВЕН

Продължава превантивното почистване на отводнителни канали и шахти на територията на град Сливен. Дейности по почистване се извършват и по главната улица. Заместник-кметът Румен Иванов коментира, че действията се налагат

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

thirteen − six =