Д-Р ТАТЯНА НИКОЛОВА, ВИРУСОЛОГ: ЗА ГРИП ЛЕЧЕНИЕТО Е ЕДНО, ЗА COVID ДРУГО. ИЗСЛЕДВАЙТЕ СЕ!
18.01.2024 774 Прегледи

Д-Р ТАТЯНА НИКОЛОВА, ВИРУСОЛОГ: ЗА ГРИП ЛЕЧЕНИЕТО Е ЕДНО, ЗА COVID ДРУГО. ИЗСЛЕДВАЙТЕ СЕ!

В момента сме фокусирани върху грипната епидемия, но не трябва да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Ковид, грип, микоплазма пнеумоние и още сезонни респираторни вируси циркулират и заразяването с тях се благоприятства от фактори, като събирането на много хора в затворени пространства, леки до безсимптомни форми на инфекциите (COVID-19), неносенето на маски в магазини, автобуси и обществени сгради.

“Вирусите са много, клиничните картини са сходни. Единствено лабораторната диагностика е тази, която дава насоката на навременно и точно лечение. За грип, за микоплазма пнеумоние има специфична терапия, която ако се започне в първите дни, дава гаранция за ефективност. Антибиотиците не лекуват. Напротив, често се заблуждаваме, че вършим нещо за себе си, а в същото време си вредим”, заявява д-р Татяна Николова, специалист по вирусология в лаборатория „ЛИНА”. Тя споделя за случаи от практиката.

„Имали сме пациенти, които в самолечението си са започнали веднага прием на антибиотици за 1-2 седмици и без подобрение. След което при изследване се установява, че са в края на една вирусна (примерно – Ковид) и в началото друга (например – грип) вирусна инфекция. В този вече късен период само изследването с  респираторния панел /22 патогена/ може да даде отговорите.  Приемането на антибиотик е “наливане от пусто в празно”, безрезултатно. Организмът е подложен както на въздействието на вирусите с отслабване на имунната система, така и на ненужното токсично влияние на АБ”, категорична е д-р Николова.

Специалистът съветва изследването да се извършва с комбинирани тестове в лаборатория в първите дни на инфекцията, поради голямото разпространение на различни вируси.

„Повечето случаи от положителните за грип резултати са грип А. Засегнати са най-вече малки деца от 1, 2 до 6 годинки, ученическа възраст 8-10 години. А това означава, че има семейства с една и съща инфекция, но вероятно с различно протичане при всеки организъм. Разбира се, установяваме и положителни проби за респираторен синцитиален вирус, аденовирус, М. пнеумоние. В този момент са възможни най-различни комбинации”, заявява д-р Николова.

Специалистът споделя, че при грип и COVID-19 няма хрема. И докато COVID-19 може да остане безсимптомен, на което се дължи и широкото му разпространение в момента, то грипът ни поваля изведнъж с висока температура, болки в мускулите и главоболие. Един, два дни болният е “прикован” към леглото.

„Клиничната картина и изследването за сезонни респираторни вирусни инфекции са вярната посока за навременната етиологична диагноза. Това подпомага правилното лечение. Самолечението не е ефективно и може да доведе до забавяне на диагнозата, лечението и усложнения. А самоизследването в домашни условия не винаги води до верни резултати, защото пробата може да не е взета правилно, а използваният тест да не е достатъчно чувствителен. За да се справим с инфекциите в момента, трябва да изпълним две препоръки – да се изследваме в лаборатория и да следваме лечението, което ни назначи специалист”, категорична е д-р Николова.

„ЛИНА” предлага богат избор от комбинирани тестове. До края на януари има и два специални пакета на намалени цени:

Грип и ковид: Influenza A, Influenza B, COVID-19 Ag на намалена цена от 30 лв. на 18 лв.

Респираторни инфекции (комбиниран тест): Influenza A, Influenza B, респираторен синцитиален вирус (RSV), аденовирус, микоплазма пневмоние, коронавирус антиген (COVID-19 Ag) / на намалена цена от 45 лв. на 27 лв.

Панел Респираторни инфекции (22 патогена) по молекулярен метода /PCR/ Най-обхватното изследване едновременно с един материал за: грип тип A и грип тип В, парагрипни вируси, респираторен синцитиален вирус, аденовирус, метапневмовирус, бокавирус, риновируси, ентеровируси, хламидия пневмоние, микоплазма пневмоние, легионела пневмоние (причинител на легионерска болест), четири типа човешки коронавируси, хемофилус инфлуенце, пневмококи и мораксела катаралис. Цена – 160 лв.  Mатериал- назофарингеален и/или орофарингеален секрет.

 

Предишна НАД 1500 ДУШИ В ОБЩИНА СЛИВЕН ПРАЗНУВАТ НА АТАНАСОВДЕН
Следваща ЗАДИГНАТИ СА СТАРИННИ ВЕЩИ ОТ ДОМА НА ИЗВЕСТЕН СЛИВЕНСКИ ЛЕКАР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

32-ГОДИШЕН МЪЖ Е НА КОМАНДНО ДИШАНЕ СЛЕД ТЕЖКА КАТАСТРОФА

От 23 до 25 август спешна помощ са потърсили 188 души. От тях 69 са хоспитализирани. 11 са пострадалите при 6 пътни инцидента, от които 5 са приети в болницата.

Новини Сливен

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В СЛИВЕН ЗА 30 СЕПТЕМВРИ

– 10 ч. -Хамам баир – празник на  пенсионерските клубове по повод Деня на възрастните хора, който се отбелязва на 1 ноември – 10,30 – 11 ч. Спортна зала „Станка

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК – КМЕТОВЕТЕ РУМЕН ИВАНОВ И ПЕПА ЧИЛИКОВА ПОСРЕЩНАХА УЧАСТНИЦИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ“

Заместник – кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова посрещнаха представители на държавите-участници в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“, чийто домакин е Сливен. В официалната зала на Община