Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: УПРАВЛЕНИЕТО НЕ ГОВОРИ ЗА ПОМОЩТА ОТ ЕС ЗА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА, ПАК ЛИ ЩЕ СЕ „УСВОЯВА“ ОТ ЧИНОВНИЦИ, НА ТЪМНО ОТ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ?
март 17, 2021 395 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: УПРАВЛЕНИЕТО НЕ ГОВОРИ ЗА ПОМОЩТА ОТ ЕС ЗА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА, ПАК ЛИ ЩЕ СЕ „УСВОЯВА“ ОТ ЧИНОВНИЦИ, НА ТЪМНО ОТ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ?

Здравната ни система изнемогва, но у нас не се говори нищо за новата програма „Европейски съюз в подкрепа на здравето“ за периода от 2021 до 2027 г. Тя е на стойност 10 милиарда евро – най-голямата до момента здравна програма и е отговорът на Съюза на пандемията от Covid-19. Това написа във Фейсбук профила си хирургът д-р Събина Петканска, която заема 3-то място в листата на БСП за България за предстоящите парламентарни избори.

„България ще получи помощ, ако предложи свои проекти. Нашите „здравни политици“ обаче мълчат каква е готовността ни като държава да се включим в тази програма и да модернизираме здравеопазването си. Има риск, както и при другите програми, и тук парите да бъдат „усвоени“, но не с грижа за хората. Всичко ще се изроди отново в обществени поръчки за милиони и в некачествени проекти“, казва още Петканска.

„Европа ни дава огромна възможност, която се страхувам, че ще пропилеем, ако в политическото управление – в следващия парламент и в следващото правителство, няма хора, които наистина да разбират от здравеопазване и здравен мениджмънт“, пише още д-р Петканска. Тя дава пример с организацията на доставките на ваксини, която върви трудно и тежко – и на политическо ниво в ЕС, където като държава не сме отстоявали реалните си нужди, и като организация тук – в България.

Хората и лекарското съсловие имат право да бъдат информирани за какво България може да получи средства от ЕС по програмата „Европейски съюз в подкрепа на здравето“:

  • да се укрепят здравните системи, така че те да могат да се справят с епидемиите

за решаване на дългосрочни проблеми като профилактика на заболяванията

  • за цифровата трансформация на здравните системи
  • за наличие на лекарства и медицински изделия на достъпни цени
  • за борбата с раковите заболявания /ЕС има отделна програма за борба с този бич за всяко българско семейство/.

 

Гласувайте с Бюлетина #4 за БСП

И преференция #103 за Д-р Събина Петканска

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЗАЛОВИХА МЪЖ В МОМЕНТ НА КРАЖБА НА КОНТЕЙНЕР ЗА СМЕТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

13 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

437 случаи на коранавирус са потвърдени у нас през последното денонощие при направени 4 541 PCR теста. Заразените вчера бяха с един човек по-малко, но тестваните с почти 900 повече.

Новини Сливен

СЪДИЙКА СЪДИ КОЗМЕТИЧКА ЗА 2500 ЛЕВА

Съдебен двубой между съдийка и козметичка в Сливен. Съдия Л.П. е завела гражданско дело срещу козметичката Д.Т.. Ищецът иска от ответника 2500 лева, съобщиха пред Sliveninfo източници от Районен съд

Новини Сливен

ПЛАНИНСКИТЕ ПЪТИЩА В ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ОБРАБОТЕНИ, ПРЕМАХНАТИ СА ПАДНАЛИ ДЪРВЕТА

Всички пътища от републиканската мрежа в област Сливен са проходими, съобщиха от областната администрация. В равнинната част настилките са сухи.  В планинската част пътищата са обработени. Екипите са работили през цялата