Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: УПРАВЛЕНИЕТО НЕ ГОВОРИ ЗА ПОМОЩТА ОТ ЕС ЗА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА, ПАК ЛИ ЩЕ СЕ „УСВОЯВА“ ОТ ЧИНОВНИЦИ, НА ТЪМНО ОТ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ?
март 17, 2021 495 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: УПРАВЛЕНИЕТО НЕ ГОВОРИ ЗА ПОМОЩТА ОТ ЕС ЗА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА, ПАК ЛИ ЩЕ СЕ „УСВОЯВА“ ОТ ЧИНОВНИЦИ, НА ТЪМНО ОТ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ?

Здравната ни система изнемогва, но у нас не се говори нищо за новата програма „Европейски съюз в подкрепа на здравето“ за периода от 2021 до 2027 г. Тя е на стойност 10 милиарда евро – най-голямата до момента здравна програма и е отговорът на Съюза на пандемията от Covid-19. Това написа във Фейсбук профила си хирургът д-р Събина Петканска, която заема 3-то място в листата на БСП за България за предстоящите парламентарни избори.

„България ще получи помощ, ако предложи свои проекти. Нашите „здравни политици“ обаче мълчат каква е готовността ни като държава да се включим в тази програма и да модернизираме здравеопазването си. Има риск, както и при другите програми, и тук парите да бъдат „усвоени“, но не с грижа за хората. Всичко ще се изроди отново в обществени поръчки за милиони и в некачествени проекти“, казва още Петканска.

„Европа ни дава огромна възможност, която се страхувам, че ще пропилеем, ако в политическото управление – в следващия парламент и в следващото правителство, няма хора, които наистина да разбират от здравеопазване и здравен мениджмънт“, пише още д-р Петканска. Тя дава пример с организацията на доставките на ваксини, която върви трудно и тежко – и на политическо ниво в ЕС, където като държава не сме отстоявали реалните си нужди, и като организация тук – в България.

Хората и лекарското съсловие имат право да бъдат информирани за какво България може да получи средства от ЕС по програмата „Европейски съюз в подкрепа на здравето“:

  • да се укрепят здравните системи, така че те да могат да се справят с епидемиите

за решаване на дългосрочни проблеми като профилактика на заболяванията

  • за цифровата трансформация на здравните системи
  • за наличие на лекарства и медицински изделия на достъпни цени
  • за борбата с раковите заболявания /ЕС има отделна програма за борба с този бич за всяко българско семейство/.

 

Гласувайте с Бюлетина #4 за БСП

И преференция #103 за Д-р Събина Петканска

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЗАЛОВИХА МЪЖ В МОМЕНТ НА КРАЖБА НА КОНТЕЙНЕР ЗА СМЕТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБРАХА ЖИЛИЩЕТО НА МЪЖ ОТ СЛИВЕН

Сливенски криминалисти разследват случай на кражба от частен имот. За времето от 22 до 24 декември неизвестен извършител е проникнал в жилището на 28-годишен мъж в град Сливен и е

Новини Сливен

САНИРАНЕТО В СЛИВЕН ЗАПОЧВА УТРЕ ОТ БЛОК ДО БИТАКА

На 30 януари от 15 часа ще бъде даден старт на дейностите по мерките за енергийна ефективност на първия жилищен блок в Сливен по Националната програма за енергийна ефективност на

Новини Сливен

РАЗСЛЕДВАТ КОЙ Е ИЗХВЪРЛИЛ СВИНСКИТЕ ОТПАДЪЦИ КРАЙ СЕЛАТА ГАВРАИЛОВО И КРУШАРЕ

В РУ-Сливен са започнати две досъдебни производства за незаконно изхвърлени животински отпадъци в местност край село Гавраилово и в река Тунджа, близо до село Крушаре. По случая работят служители на