Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ КОНГРЕС НА БСП ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ
25.11.2022 1688 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ КОНГРЕС НА БСП ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

СПОДЕЛЯМ МОЕТО СТАНОВИЩЕ  ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СВИКВАНЕ   НА ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА БСП ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ . /дебат,който е актуален към момента и се разисква в партийните общински и областни структури/.

Предлагам нашата организация да не се присъединява към искането за  свикване  на извънреден конгрес през месец декември, вместо насрочения през месец февруари, по няколко причини :

1️⃣. Ние не сме запознати с мотивите на инициаторите за свикване на извънреден конгрес .

Не сме запознати кои са другарите ,инициирали и работещи за това свикване на ИК . Би трябвало сега да има техни представители, които да ни обяснят защо трябва конгреса да се проведе три месеца по -рано от планираното време .

2️⃣. Всички сме запознати с критиките към сегашното ръководство на БСП и към Корнелия   Нинова за катастрофалните резултати през последните години . И голяма част от нас ги споделят .

Но след като има насрочен конгрес  през февруари , защо трябва да ескалират вътрешните противоречия при нас и да се прави конгрес два месеца по -рано !  Тези вътрешнопартийни борби само ще отслабят още повече  БСП, независимо какво ще се случи на този извънреден конгрес . Дори може да се случи най- лошото , БСП да се раздели на две .

3️⃣. Вътрешната опозиция е против  К. Нинова и иска да я смени като Председател на БСП, заради лошите изборни  резултати  , но не излиза с ясна критика към политиките на Нинова и становища какви политики би трябвало да се водят , за да не се сриват резултатите на БСП ?

За да има истинска смислена опозиция , тя трябва да разбира слабостите и грешките на Нинова и на сегашното ръководство и да има програма за тяхното отстраняване .

До сега никъде нищо такова никой не е казал .

4️⃣. Гледах интервюто в неделя на Костадин Паскалев ,което беше като програмна декларация за смяната на Нинова .  Същността на интервюто беше следното :

–   Към момента има около 30 организации, които искат оставката на Председателката,  до края на месеца ще са над 100 . Факт,който  показва, че явно има скрита организация за привличане на общински структури,които да искат свикването на извънреден конгрес , доказателство за което е и днешния наш пленум .

– Пред БСП има три варианта/според изказването на Паскалев/ :

1-Да се смени Нинова и БСП да се развива .

2-БСП да се свие и да изчезне .

3-БСП да се раздели на две партии .

–  Вътрешната опозиция води преговори за голямо ляво обединение с партиите на Румен Петков, Татяна Дончева ,Красимир Янков , Мая Манолова , Георги Кадиев и други .

Това са част от изводите ,които успях да направя след като изгледах предаването ,чийто гост беше Костадин Паскалев.

След гледане на това интервю  в мен се затвърди убеждението ,че вътрешната опозиция няма принципни несъгласия с политиката на Корнелия  Нинова и Висшето Ръководство , че  опозициятанняма програма за обновяване на БСП за повишаване на доверието и авторитета на Партията  в обществото , че с идеята за голямо ляво обединение  не толкова с партии от колкото с изявени някогашни кадри на БСП, които си направили свои партии ,  по което и Нинова работи постоянно / АБВ на Румен Петков и Кадиев бяха  коалиционни партньори , водиха се преговори с Татяна Дончева /  ще нанесе по -скоро вреди ,от колкото ползи на БСП .

Дори има голяма вероятност коалиция с  Румен Петков , Манолова , Дончева и сие , да отдалечи още повече БСП от развитието и като съвременна Европейска социалистическа и демократична  партия и да тласнат БСП към маргинализация ,доближаване и дори сливане с позициите на Възраждане . А това  може да се окаже края на Партията .

Въпреки критиките,  които съм изразявала публично многократно към ръководството на БСП  , включително и пред Корнелия Нинова, когато посети Сливен  в началото на ноември   и съм изказвала неведнъж   вижданията си за нужна промяна  в позициите на БСП -за  начина на гласуване на избори    , за помощта на Украйна , за еврото , за нуждата от много по -ясни евроатлантически позиции на БСП , за кадровия подбор в Партията  ,  сега съм убедена и считам  за много по- разумно  да не се правят резки революционни ходове за извънредни конгреси  за свалянето на Нинова , в това сложно предизборно време , време на война , инфлация , невъзможност да се сформира правителство , неясна позиция на БСП към партиите на промяната или на статуквото е  .

Необходимо и е наложително да се проведе в БСП и най- вече сред авторитетите на Партията  задълбочен и смислен  дебат за това каква партия трябва да е БСП ,  за каква България ще се бори , БСП към партиите на промяната ли ще е или към статуквото  . Да се вземе ясно отношение за  дългосрочни политики на БСП ,което   да не зависи от личности-Лидери  , по въпросите за  избирателната система , подобрения на структурата на държавното устройство ,в което явно има слабости след като от 9 станахме 6 милиона , съдебната реформа ,  образователната реформа , здравеопазването  , местното самоуправление  , отбраната и не на последно място – геостратегическата ориентация на България .

И в една спокойна и другарска обстановка да  се проведе редовен Конгрес на Партията,в последствие евентуално да се избере Ръководство на БСП от  другари ,които не само ще привлекат сегашните членове и симпатизанти на нашата Партия , но ще привлекат и много безпартийни ,които ще припознаят БСП като своя партия и много негласували,разбира се ,които  да изберат БСП като свой представител на бъдещите/местни или национални / избори .

Поради тези причини  е много по-разумно  сега да не се свиква извънреден конгрес през декември  ,а да се отвори вътрешнопартиен дебат и подготовка за насрочения конгрес през месец февруари .

Вътрешнопартиен дебат ,в който да се  включат всички авторитети в БСП ,които имат възможностите , силата , волята и интелекта да са визионери за развитието на Партията  и лидери на БСП .   ЛИДЕР на БСП ,който ще направи Социалистическата Партия  водеща партия за развитието на България .

Д-р Събина Петканска

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща МЛАДА ЖЕНА ОТ СЛИВЕН ЩЕ ПРЕДОСТАВИ СРЕДСТВАТА ОТ ПРОДАЖБА НА КНИГАТА СИ В ПОДКРЕПА НА ЖЕРТВИ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ФЕРМЕРСКИ И ЗАНАЯТЧИЙСКИ ПАЗАР ЩЕ ИМА НА 22 АПРИЛ В СЛИВЕН

Традиционният фермерски пазар ще се проведе на 22 април пред сградата на община Сливен.  Към 12-тото му издание са проявили интерес и занаятчии. Пазарът ще посреща жители и гости на

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ УЧАСТВА В БЪЛГАРСКА ДЕЛЕГАЦИЯ В ОСЛО, КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ

Делегация от 19 български кметове от Националното сдружение на общините в Република България е на работно посещение в столицата на Кралство Норвегия – Осло. Във визитата участва и кметът Стефан

Новини Сливен

ДЖИП „ТОЙОТА“ СЕ ОБЪРНА КРАЙ ГОРНО АЛЕКСАНДРОВО

Джип марка „Тойота“ се обърна между сливенските села Горно Александрово и Трапоклово. Един пасажер е ранен. Той е настанен за лечение  областната болница на Сливен, научи Sliveninfo. Инцидентът е станал