Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: КОРНЕЛИЯ НИНОВА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА РЪКОВОДИ БСП
24.01.2024 799 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: КОРНЕЛИЯ НИНОВА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА РЪКОВОДИ БСП

На провелия се на 20.01.2024г   Пленум на БСП   Румен Овчаров е изразил становището си , че К. Нинова не трябва да продължи да бъде председател на БСП и не трябва да се кандидатира за такъв  на предстоящия конгрес на Партията .

Преди и след него  и други бивши и настоящи лица от БСП започнаха да изразяват публично личните си позиции , че Нинова не трябва да се кандидатира на предстоящия конгрес на БСП и трябва да се оттегли от председателското място .

Ще обясня  позицията си защо смятам ,че Нинова трябва да се яви на предстоящият конгрес на БСП като кандидат за Председател и ако бъде избрана от всички членове на БСП  да продължи да ръководи партията още един мандат, докато завърши започнатите реформи за обновяване и модернизиране на БСП  . Мотивите ми за това са следните :

През целия период на управление на Нинова , БСП  се запази като истинска опозиция  на ГЕРБ  ,  въпреки натиска на олигарсите в Партията за колаборация с ГЕРБ ,  БСП остана единствената принципна опозиция и продължава да бъде .

️- Нинова проведе тежка битка с олигарсите на БСП и я спечели , те вече нямат старото влияние в БСП , БСП не е разделена на кланове и решенията в Партията не се взимат на база на лични и корпоративни интереси ,а на база на обществения интерес .

– Нинова спечели битката с отцепниците от БСП -обединили се в ЛЕВИЦА , които чрез влиянието на най- ярките си лица като М. Манолова и Р. Петков , ако бяха овладели  БСП , щяха да я отклонят от европейската и насоченост и да я  доближат и слеят с Възраждане

️-Нинова  спечели битката с опита на Президента Радев  да овладее  и обезличи БСП с представители на неговите служебни правителства . С което БСП щеше да се върне години назад в развитието си и щеше да се превърне в лидерска и авторитарна партия, защитаваща лични ,а от там и съмнителни и не толкова националните български интереси .

️-При водене на тези  постоянни вътрешни битки в последните години  , освен принципното противопоставяне на цялата сила на ГЕРБ и завладяната държава , Корнелия Нинова не само издържа , БСП не само оцеля , но и на последните избори Партията показа подобрение на резултатите си от последните години , излизане от низходящия цикъл ,който започна още при Станишев  , въпреки появилите се нови партии , така наречените на протеста като ПП , ИТН , Възраждане и други .

След безпринципните позиции и решения  на сглобката , включително и на ПП и ДБ в името на слабо ефективни промени в Конституцията , избирането на Десислава Атанасова за конституционен съдия , бъдещите избори на регулаторните органи най- вероятно по тези партизански принципи  , имотните  сделки на Асен Василев ,  безпардонния и нагъл кариеризъм на Лолер ,  безпринципните позиции на Борисов , Герб и ПП  , поемане на ръководството на ДПС от санкциониран от Магнитски  ,  антиевропейските позиции на Възраждане ,  неясните и често скандални позиции на ИТН , всичко това  са явните симптоми за приключването на един над десет годишен цикъл .  Политически и исторически цикъл на развитие в България ,в  който българите даваха доверието си на нови политически сили като започнаха от Герб и се мине през НФСБ , Възраждане , ИТН , ПП  . За този над 10 годишен период се разбра ,че  спасители няма , че новите политически проекти са лидерски и това ясно е залегнало и се разбира от уставите им  . Основно обслужват лидерите им и тесен кръг техни приближени ,за сметка на всички избиратели .

БСП към момента е навярно единствената нелидерска партия с устав ,който налага и затвърждава силно демократични принципи на функциониране на демократична политическа партия .  В потвърждение на думите ми –

може ли някой да си представи в ГЕРБ , ДПС , Възраждане , ИТН а дори и ДБ  , партийни членове да изразяват мнения и да имат поведение като Овчаров , евродепутатите на БСП и други вътрешни опозиционери, които са били много гласовити  през годините ! Които имат поведение не предлагащо  алтернативи, а имат поведение на натиск за налагане на недемократични решения .

Сегашната ситуация в България е  шанс за БСП под ръководството на Нинова в предстоящия цикъл на избор на Общински и Областни ръководства  , БСП да се обнови с нови необременени и почтени личности , да се подобри комуникацията с избирателите , да приеме политически цели, които се припознават от избирателите и Партията да затвори над 10 годишния цикъл на спад, започнал още по времето на  Станишев .Да започне възстановяване на силното политическо влияние на  БСП , Нинова да завърши пълното  обновяването на БСП и да я превърне в демократична социалдемократическа европейска партия  . Партия ,от която има нужда България и Европа .

Това е най- логично и най- добре да стане под ръководството на Нинова , дори смятам че само тя може да довърши започнатото и в следващия мандат да обнови  структурите на БСП по места, където това е нужно чрез авторитетни , почтени и не обременени личности с леви идеи . Да възстанови и увеличи  влиянието на БСП до нивата от преди 15 години  и тогава да се оттегли достойно с удовлетворение за свършеното за БСП и България .

Пред явният  провал, очертаващ се на  сглобката от ПП -ДБ , ГЕРБ и ДПС ,  ако Партията  завърши обновяването си  , БСП се очертава като единствената демократична, а не лидерска и авторитарна партия  с европейска  ориентация, която е в състояние не само да бъде силна и конструктивна опозиция , но и в подходящ момент да бъде и алтернатива на управляващите .

Процес и развитие ,което е в интерес на БСП и на България .

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ДВАМА МЪЖЕ ОТ СЛИВЕН СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА КРАЖБА НА ДЕБИТНА КАРТА ОТ ПЕНСИОНЕРКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МИНЧО АФУЗОВ НАГРАДИ СЪС „ЗЛАТНО СЪРЦЕ“ МОМЧЕ ОТ ГРАДЕЦ, СПАСИЛО ЖИВОТА НА СЕМЕЙСТВО ПРИ ПОЖАР

Осмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелни постъпки „Златно сърце“. Областният управител Минчо Афузов му подари златен медальон във формата на сърце, а

Новини Сливен

ДВЕ ДЕЦА, БЛЪСНАТИ НА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ, СА В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН

Две деца са приети в болницата, след като са блъснати на пешеходни пътеки, при различни пътни инциденти. Едното е момиче на 13 години. Настанено е в Отделението по реанимация с

Новини Сливен

685 ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ НЕ СА ДЕКЛАРИРАЛИ ДОХОД ОТ ПОЛУЧЕНИ СУБСИДИИ

685 са земеделците от Сливенска област, които не са декларирали доход от получените субсидии. Общо за страната регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв.