Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ХАОСЪТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО? НЕ С ХЕЛИКОПТЕРИ И САНИРАНЕ
март 23, 2021 956 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ХАОСЪТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО? НЕ С ХЕЛИКОПТЕРИ И САНИРАНЕ

Хаосът в системата на здравеопазването няма да се пребори със саниране и нова апаратура. С това тя може да стане по-лицеприятна за болния, вероятно към нея ще потекат и нови милиони за обществени поръчки, за радост на управляващите ги. Кой обаче ще работи – лекарите и медицинския персонал все повече намаляват? Санирани кабинети и добра апаратура, не са това, което ще ни задържи. Това което ще ни задържи е да бъде подреден хаосът в системата, бюрокрацията, натоварването на доболнична и болнична помощ с повече тежест, отколкото могат да понесат, разминаванията в работата на администраторите в Касата и лекарите на терен, несправедливата лекарствена политика.

Хаосът в системата ще си отиде, когато има следните големи промени:

Когато центърът на системата стане човекът – пациентът, а не Здравната каса. Пациентите ни обикалят из лични лекари, специалисти, лаборатории, регистратури и аптеки за едно изследване или лекарство. Това тежи и на лекарите – превърнахме се в чиновници, не можем да се посветим на лечението.

Къде е електронното здравеопазване? Къде е електронната рецепта? Стотици хиляди от държавния бюджет и още толкова от болниците отидоха за електронните пръстови отпечатъци през 2016 г. Това беше отдавна, забравили сме, сега обаче не тръгна и електронната система за ваксините. Касата и процедурите трябва да са в услуга на лекаря и пациента, а не ние да обслужваме тях.

Когато се върне системата на превантивната медицина, т.е. да боледуваме по-малко, да предотвратяваме болестите. Това става най-адекватно чрез възстановяване на много силната мрежа от майчино, детско и училищно здравеопазване. Чрез финансиране и държавна регулация за Програми за превенция на най-масовите заболявания – ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Когато държавата се върне в здравеопазването и каже категорично, че има региони в държавата и групи от хора в нея, които имат нужда от специална програма за грижа: отдалечени и обезлюдени региони, групи пациенти със редки заболявания, особено деца, инвалиди. Когато държавата, включително чрез делегирани бюджети, подкрепи и опази общинските болници и общинското здравеопазване. И тук пак въпрос – къде е Националната здравна карта?

Когато държавата гарантира справедлива лекарствена политика и безплатни лекарства за деца до 14 г. и по-ниско ДДС за лекарства.

Когато така бъде преразгледан бюджетът за здравеопазване, че да има достойно заплащане на лекарите и медицинските специалисти. Пари има, те не се харчат правилно. Чувам обещания за еди-колко си брутни работни заплати… за съотношения между заплащането на лекари-медицински сестри-санитари. Ние, лекарите, не очакваме, че администратори могат да сложат цена на труда ни и не очакваме даром от държавата.

Искаме промяна в държавата и в системата и работим за нея. А медицинските хеликоптери, новите линейки, санирането на сгради, купуването на техника – то трябва да е рутина, а не върховно постижение.

За тази промяна искам да работа първо като лекар, после като политик.

Д-р Събина Петканска е 3-та в листата на БСП за България в 31 МИР – Сливен под номер 4 в бюлетината за предстоящите парламентарни избори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Предишна 92 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ПОЧИНА ГОЛЯМАТА АКТРИСА ТАТЯНА ЛОЛОВА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

Д-Р ДИНА КЕМАЛОВА: ИЗОСТАВЯНЕТО НА ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК ПРИ НАС НЕ Е ИЗОЛИРАН СЛУЧАЙ

Безпрецедентна молба чрез медиите от ръководството на областната болница „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. В сряда сутринта от болницата публично се обърнаха към Иван Вичев Стоянов от Сливен да прибере

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН РАЗКРИ ПУНКТ НА ДЕТСКА МЛЕЧНА КУХНЯ В СЕЛО САМУИЛОВО

Община Сливен разкри пункт на Детска млечна кухня в село Самуилово. Това е първият пункт извън Сливен. Раздаването на храната стартира от днес. От услугата  се възползваха майки и от близки

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 05. 04. 2019 г. (петък) е прекъснато водоподаването в района на ул. „Кап. Мамарчев“ до 14.00ч.