Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ХАОСЪТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО? НЕ С ХЕЛИКОПТЕРИ И САНИРАНЕ
март 23, 2021 747 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ХАОСЪТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО? НЕ С ХЕЛИКОПТЕРИ И САНИРАНЕ

Хаосът в системата на здравеопазването няма да се пребори със саниране и нова апаратура. С това тя може да стане по-лицеприятна за болния, вероятно към нея ще потекат и нови милиони за обществени поръчки, за радост на управляващите ги. Кой обаче ще работи – лекарите и медицинския персонал все повече намаляват? Санирани кабинети и добра апаратура, не са това, което ще ни задържи. Това което ще ни задържи е да бъде подреден хаосът в системата, бюрокрацията, натоварването на доболнична и болнична помощ с повече тежест, отколкото могат да понесат, разминаванията в работата на администраторите в Касата и лекарите на терен, несправедливата лекарствена политика.

Хаосът в системата ще си отиде, когато има следните големи промени:

Когато центърът на системата стане човекът – пациентът, а не Здравната каса. Пациентите ни обикалят из лични лекари, специалисти, лаборатории, регистратури и аптеки за едно изследване или лекарство. Това тежи и на лекарите – превърнахме се в чиновници, не можем да се посветим на лечението.

Къде е електронното здравеопазване? Къде е електронната рецепта? Стотици хиляди от държавния бюджет и още толкова от болниците отидоха за електронните пръстови отпечатъци през 2016 г. Това беше отдавна, забравили сме, сега обаче не тръгна и електронната система за ваксините. Касата и процедурите трябва да са в услуга на лекаря и пациента, а не ние да обслужваме тях.

Когато се върне системата на превантивната медицина, т.е. да боледуваме по-малко, да предотвратяваме болестите. Това става най-адекватно чрез възстановяване на много силната мрежа от майчино, детско и училищно здравеопазване. Чрез финансиране и държавна регулация за Програми за превенция на най-масовите заболявания – ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Когато държавата се върне в здравеопазването и каже категорично, че има региони в държавата и групи от хора в нея, които имат нужда от специална програма за грижа: отдалечени и обезлюдени региони, групи пациенти със редки заболявания, особено деца, инвалиди. Когато държавата, включително чрез делегирани бюджети, подкрепи и опази общинските болници и общинското здравеопазване. И тук пак въпрос – къде е Националната здравна карта?

Когато държавата гарантира справедлива лекарствена политика и безплатни лекарства за деца до 14 г. и по-ниско ДДС за лекарства.

Когато така бъде преразгледан бюджетът за здравеопазване, че да има достойно заплащане на лекарите и медицинските специалисти. Пари има, те не се харчат правилно. Чувам обещания за еди-колко си брутни работни заплати… за съотношения между заплащането на лекари-медицински сестри-санитари. Ние, лекарите, не очакваме, че администратори могат да сложат цена на труда ни и не очакваме даром от държавата.

Искаме промяна в държавата и в системата и работим за нея. А медицинските хеликоптери, новите линейки, санирането на сгради, купуването на техника – то трябва да е рутина, а не върховно постижение.

За тази промяна искам да работа първо като лекар, после като политик.

Д-р Събина Петканска е 3-та в листата на БСП за България в 31 МИР – Сливен под номер 4 в бюлетината за предстоящите парламентарни избори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Предишна 92 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ПОЧИНА ГОЛЯМАТА АКТРИСА ТАТЯНА ЛОЛОВА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАКЪДЕ ЗА ВЕЛИКДЕН?

Многото почивни дни по Великден са повод мнозина от нас да изберат да отбележат празника с пътуване, опознаване на нови места или за приятен релакс сред SPA удобствата на класни

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: РАБОТИМ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЖИЗНЕНАТА СРЕДА В ОБЩИНА СЛИВЕН

От началото на мандата работим за обръщане на посоката на развитие в общината – от влошаване на състоянието и слизане надолу, към решаване на натрупаните с години проблеми и поставяне

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА В КОТЕЛ РАЗКРИ НЕЛЕГАЛЕН ТЮТЮН

Нелегален тютюн и ръчно свити цигари без акцизен бандерол са иззети при операция на полицията в Котел. Служители на районното управление са извършили проверки в търговски обекти и части домове