Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ДЕПУТАТИ МНОГО ОТ ИЗБИРАЕМИТЕ МЕСТА СА ГАРАНТИРАНИ ЗА ХОРА, ИЗВЪН БСП
март 1, 2020 4759 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ДЕПУТАТИ МНОГО ОТ ИЗБИРАЕМИТЕ МЕСТА СА ГАРАНТИРАНИ ЗА ХОРА, ИЗВЪН БСП

Д-р Събина Петканска има зад гърба си 25 г. като член на БСП в Сливен. Нейното изказване на червената конференция в събота получи силен отзвук сред делегатите. Sliveninfo ви го предлага в пълен обем.

Здравейте Другарки и Другари делегати на Конференцията, дами и господа, скъпи гости,

Искам да споделя с всички вас впечатлението си, че нашата  партия преживява един от най- важните  моменти в над 100 годишната си история, поне по три причини. Момент, който е важен и за Сливенската Общинска партийна организация.

Едната от по-горе споменатите от мен причини е,  че за първи път, Председателят на БСП ще се избира чрез преки избори .Това е възможно най- демократичния начин за развитие и живот на една демократична партийна организация. За подобна стъпка е нужна огромна гражданска , партийна отговорност и  дисциплина на всички нас и най -вече на бъдещето ръководство на Сливенската общинска  организация. Първо, за Да запознае всеки  Председател на ОПО ,а той пък всеки член на БСП в Сливенска Област, за важността на този избор и за начина на неговото  осъществяване. В същото време, да не се допуска и прилага  влияние върху решенията на редовите членове на Бълг.соц.партия.

Вторият, но не по-малко  важен момент е , че след 10 години в опозиция, става все по -ясно, че в управлението на България има огромни слабости. И  твърде  вероятно е скоро да дойде  времето, когато Българските социалисти ще  трябва да поемат отговорността за управлението на държавата.

Третият момент е, че в  развитието на ЕС предстоят съществени предизвикателства и промени. Ще споделя само излизането на Великобритания от ЕС, предстоящото влизане на България в чакалнята на еврозоната и приемане на еврото, все решения, които ще засегнат лично всеки един от нас.

Това са  Предизвикателства  пред ЕС , България и нашата партия ,в  които ние като Общинска организация можем да се включим , за да  намерим по-добри начини за решаването им. Или другият вариант, да не разберем случващото се и да  пропуснем съществуващи възможности. Да вървим след събитията,  да ги критикуваме и  приветстваме безсмислено, постфактум .

Другари и Другарки , дами и господа , но за да сме на висотата на предизвикателствата и обществените нужди , ние трябва да се превърнем в истински демократична Общинска организация и да загърбим много от порочните практики, които допускахме последните години в партийния  си живот.  Свободният демократичен избор, трябва да се превърне в норма, за всякакви видове избори при нас . А манипулациите и псевдо демократичните процедури да бъдат  отхвърлени .  Горещо подкрепям предложенията на някои от нашите другари – всички  видове гласувания и избори, започвайки от тези  в  основните партийни организации, да стават с представяне на доказателства  за  редовно членство и за физическо  присъствие .Гласуванията, да са в урни пред гласуващите и пред членовете на БСП  да става броенето на бюлетините ,за да няма не само възможност, но и съмнения за манипулации  .

Трябва да приемем  технологии за начин на гласуване, които да гарантират демократичност и липса на машинации ,за  Да върнем доверието си на демократична организация .  С това  ще привлечем  много млади , образовани, успели хора от областта, и  ще направим Сливенската партийна организация за пример в България.

Като член от  25 години в Бълг.соц.партия /през далечната 1995 год./,не мога да не споделя с болка констатациите си ,че година след година нашето влияние сред Сливенската общественост намалява . И причината е само в нас . А първата и най- важната такава  е ,че ние заменихме демократичните принципи и  процедури в нашия Устав с процедурни хватки. По този начин ,съвсем целенасочено, обезсмислихме изборите като най- важното средство за партиен живот , с което отблъснахме най- можещите наши съграждани, с леви разбирания . Този процес във възходяща градация е в основата на нашите слаби резултати на  всички видове избори през последните години. Затова считам ,че най- важното на днешната  конференция е да намерим сили в себе си,за  да приемем и приложим технология и процедури на избор, които да гарантират честност , демократичност и да изключат възможността от манипулация.

Ще споделя и друга голяма наша слабост. Практика е,  при избори  за ОС и Н.Пр., по някакви необясними и неясни принципи и критерии , много от  избираемите  места да са гарантирани за  други, различни от БСП, граждански организации . Формации, които не са част от  Общинската организация на БСП , членовете на които не са партийни членове , организации, които в най- общия случай са с малко или никакво обществено влияние и са образувани и живеят ,само за да могат представителите им да заобиколят изборната процедура в Общинските Организации на БСП и да се появят на избираеми места.

В резултат на всичко това,една демократична организация като БСП е представена с по -ниско обществено влияние от една лидерска партия без демократични процедури.

Скъпи другарки и другари,  използвам случая да споделя и друг факт , който ми прави впечатление и говори за нашите слабости . От много години  от нашата Общ.организация, от както Другарите Асен Гагаузов и Георги Йорданов  бяха министри, ние нямаме изявени и разпознаваеми наши членове на национално ниво . Ния нямаме авторитети .  Ние не можем да излъчим наш представител с експертиза и визия за  развитие в някаква сфера на обществено- икономическите отношения в България .  Пожелавам на новото Общинско ръководство, да намери в себе си политическа мъдрост и прозрение,за  да изгради творческа Общинска организация, в която да се привлекат можещи специалисти от Сливен, приемащи основните принципи на БСП за обществено развитие на България,  кадри с които авторитета и реномето на нашата организация ще нарастне на местно и национално ниво.

Другарки и Другари, очаквам нашите кандидати за ръководители на ОБШИНСКОТО РЪКОВОДСТВО  на БСП в Сливен да отговорят ясно, категорично и честно  на поставените от мен три  важни въпроса :

1-Гарантират ли честни избори,  започвайки от основните партийни организации в Сливен, при всякакви поводи ,чрез приемане на правилник и технология за провеждане на тези избори .

2-Гарантират ли определянето на наши кандидати ,от БСП,за всички видове изборни и други обществени длъжности. Да не се гарантират избираеми места на фантомни организации, образувани по повод кариерни цели, чрез  използването на Общинската организация на БСП .

3-Ще работят ли тези ръководители, в БСП да се създават и да се привличат авторитети,  чрез които да се подпомага развитието на Общината и на България, а не да се работи за лично облагодетелстване  .

Лично аз ще гласувам  за този кандидат, който приеме и от сега започне да работи по тези  три  цели . Приоритети, които могат да бъдат в основата за нашия обществен успех.  Препоръчвам и на всички вас , да прецените трезво, кой от кандидатите за Общински Председател може да бъде максимално обективен и да работи не за себе си ,  за близките и приятелите си ,а за Партията , за Обществото в което живеем, за България !

Ако успеем да загърбим личните пристрастия и да направим обективен избор, убедена съм ,че  не след дълго време , Сливенската Общинска организация ще заеме подобаващото и се място на картата на България в националната структура на БЪЛГАРСКАТА СОЦ.ПАРТИЯ. С това  ще допринесем за развитието   на Сливен и  на България

Пожелавам успешна конференция за всички!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

 

Предишна ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГЕРБ В СЛИВЕН ЗАРАДВА ДЕЦАТА И ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАДА ПО СЛУЧАЙ БАБА МАРТА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЪЛНИЯ УНИЩОЖИ 40 ДЕКАРА ПШЕНИЦА

Новозагорски огнеборци спасиха 1500 декара житни посеви. Сигналът е получен на 6 юни в 15,39 часа за запален житен блок в землището на село Загорци. На място е изпратен дежурен

Новини Сливен

ВИКТОР КАЛЕВ ОТНОВО ЩЕ ИГРАЕ В СЛИВЕН, ПОРАДИ ГОЛЕМИЯ ИНТЕРЕС КЪМ „ГРАМОФОНЪТ”

Поради бързо изчерпалите се билети на 30.06. от 19:00ч. отново ще се проведе уникалния спектакъл на майсторския имитатор Виктор Калев. “ Грамофонът” се проведе на 02 юни, но след пускането

Новини Сливен

НАМАЛЯВА ОБЩИЯТ БРОЙ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ COVID-19 ЗА СЕДМИЦА В ОБЩИНА СЛИВЕН

Справката за изминалата седмица, 8 – 14 ноември, отчита пореден спад в броя на новозаболелите в община Сливен. Те са 260. Излекувани са 418 души, 27 са починали. Активните случаи