Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: ЗАЩО ТРЕТИ МАРТ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
юли 25, 2023 951 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: ЗАЩО ТРЕТИ МАРТ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

Скъпи приятели,последователи,читатели и уважаеми критици ,

мислех да не публикувам политически анализи по време на моята лятна ваканция ,но темата за Националният ни празник ме провокира да отбележа отново своите виждания и мотиви за това ,ЗАЩО 3 МАРТ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!

Винаги съм разграничавала политическите си пристрастия и виждания с историческите факти ,такива каквито са и така както съм ги чела от различни източници.

Мисля ,че Националния ни празник няма нищо общо с войната в Украйна и агресията на Путин.

Мисля ,че тогавашната Руска империя няма нищо общо със създадената след 1917г СССР ,а тя пък няма общо със съвременната Руска федерация.

Така,че историческите събития са еднакво отдалечени от всички партии, с претенция за обективно отразяване на същите и не бива да се бърка политиката с историята.

Грубо и некомпетентно звучат клишетата на някои опитни политици да се възползват от най-съкровената дата в българската история ,за да натрупат политически дивиденти в започналата предизборна кампания.

Но хората,в не малък процент , се научиха да разчитат правилно нескопосаното и празнословно политическо говорене и това неминуемо ще се отрази и на предстоящите изборни резултати.

Всеки политик ,който се е опитал да неглижира интелекта на българския гражданин попада в клопката на собствения си популизъм.

ЗАЩО 3-ТИ МАРТ НЯМА АЛТЕРНАТИВА.

ДА ПРАЗНУВАМЕ ОБЕДИНЕНИ И ГОРДИ 3-ТИ МАРТ!

Със започналата война на Путин в Украйна се появиха предложения да се бойкотира празнуването на 3-ти март-Националният ни празник по случай освобождението .

Считам това за изключително неправилно , недалновидно и проявление на чувство за малоценност , липса на самочувствие и национална гордост !

Трети март е безспорният ни национален празник и не може да има алтернатива!

Въпреки преломните времена , които се случват през периодите на историческото ни развитие от тогава до сега тази дата винаги е била наш Национален празник , дори и по време на втората световна война .

От години в България периодично се разгаря полемиката -дали 3-ти март трябва да бъде нашият Национален празник или някой друг ден ,като например Съединението , денят на независимостта , образуването на българската екзархия или 24 май – денят на писмеността . Полемика, която и тази година се разгоря във връзка с нападението на Русия над Украйна .

Никога не съм разбирала и приемала позицията и аргументите за непризнаване на 3-ти март за най-важният ден в новата ни история и безспорното му място като най-празничният ден за всички българи!

Защо ли

Най- малкото ,защото нямаше да има обединение и независимост ако нямаше освобождение , нямаше да има 24 май ако нямаше българска държава и нация , както не може да има живот ако няма раждане !

Защото Освобождението след 5 вековна зависимост, останала в народните спомени и творчество на много автори като робство, свети силно в народното съзнание като възраждане и никаква друга дата не може да бъде съпоставима с денят на Освобождението .

Защото след тази дата се създава третата българска държава и започват процеси, засегнали пряко всички живели тогава в България. А именно:

политическа свобода , участие в местно и държавно управление , свободно слово и медии , оземляване , образование , изграждане на българска индустрия , утвърждаване на българска интелигенция , на българско творчество и не на последно място – създаване на родовата памет на много българи .

Преди 3-ти март 1878 г. българското общество преминава през едновековен период на възраждане и изграждане на национално самосъзнание , период на борба за независима българска църква и национални борби за освобождение .

Апогеят на тези национални борби е  Априлското въстание , осъществено само от български революционери – основният повод за руско- турската, освободителна за нас, война.

Националното осъзнаване е процес, развил се почти столетие от личности, белязали борбата за национална независимост , за национална църковна независимост и положили основите на съвременната българска нация .А имено –

Паисий Хилендарски , Неофит Бозвели , Иларион Макариополски , Антим първи . Църковната независимост се изразява чрез признаване на българската екзархия всред всички земи населени с Българи в Тракия , Мизия и Македония, както управляване на Светия синод представляван от български Екзарх .

Не бива да забравяме и светлите личности, белязали борбата за национално освобождение като :

Любен Каравелов , Г.С. Раковски , Добри Чинтулов , Левски , Ботев , Волов , Бенковски и много други .

Трети март е апогеят на едновековните усилия на цялото ни общество , на най-ярките ни умове за Национално Освобождение . Освобождение ,което може да се оприличи като раждане . Раждане ,което е най-естествено да се празнува!

Ако не приемем за най-важна национална дата 3-ти март ,която да символизира Освобождението ни , това означава да се откажем от своята история!

Дребнави и несъществени са аргументите ,

  • че Русия имала имперски амбиции за излаз на проливите и нашето освобождение е вследствие на това ,
  • че на подписването на Сан Стефанския мирен договор нямало български представители ,
  • че Русия не подкрепила Съединението и т.н. и т.н. .

Трети Март е денят на нашето Раждане!

Не може да не се радваме на раждането си , независимо как е станало.

Много ясно е,че се е случило с решаващата помощ на тогавашната Руска империя.

Не може да не се радваме на Създаването на третата българска държава ,след което вече 144 години се развиваме като нация и общество с периоди на подем и падения .

Но въпреки всичко, заемаме своето достойно място на картата на Европа . Достойно място ,с което вече присъстваме и като член на ЕС и отстояваме всички европейски ценности на демократичните страни .

Трябва да имаме самочувствието на народ с многовековна история и няма по -значима и подходяща дата от датата на възстановяването на България – МАРТ

Тази дата трябва да ни изпълва с гордост и радост ,че сме българи

Затова призовавам тази година,в навечерието на Трети март , всички да намерим начин да отбележим Националният си празник , да отбележим възраждането на България и развитието и като демократична и свободна страна , пълноправен член на ЕС , отстояваща принципите на свободата и правовата държава , демокрацията и толерантността в Европа и света .

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=628212929410024&id=100066639684882

Д-р Събина Петканска

 

Sliveninfo е готов да публикува и други мнения по темата.

Предишна ОЩЕ ДВА ПЛУВНИ БАСЕЙНА В СЛИВЕН ВЕЧЕ ИМАТ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Следваща УДЪЛЖЕН Е СРОКЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА УЧАСТИЕ В ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОДБОР НА 22-МА КАНДИДАТИ ЗА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ПРИ РАЙОНЕН СЪД-КОТЕЛ, МАНДАТ 2024-2028Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕДСТОЯТ КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪСТАВИ НА СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Консултации за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии ще се проведат на 17 април 2019 г., от 10.30 часа в зала 105 на Община Сливен. Със заповед на кмета

Новини Сливен

СПЕЦИАЛЕН ПОЗДРАВ ДО ОГНЕБОРЦИТЕ ОТ ХАТИДЖЕ ГЕОРГИЕВА, ВОДАЧ НА ЛИСТАТА НА ДПС В СЛИВЕН

Уважаеми огнеборци, от името на кандидатите ни за народни представители от ПП ДПС област Сливен Ви отправяме нашите най-искрени поздрави и пожелания по повод честването на професионалния празник на българските

Новини Сливен

РОМСКА АКАДЕМИЯ ЗА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ ДАРИ ДЕЦА

Играчки и дрехи получиха децата и учениците от подготвителните групи в СУ „Хаджи Мина Пашов“ Сливен и ясла №13, Детска градина „Перуника“ – село Сотиря и Детска градина „Радост“ в