Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
юли 5, 2021 178 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Хаосът в системата на здравеопазването няма да се пребори със саниране и нова апаратура. С това тя може да стане по-лицеприятна за болния, вероятно към нея ще потекат и нови милиони за обществени поръчки, за радост на управляващите ги.

Кой обаче ще работи? Лекарите и медицинският персонал все повече намаляват. Санираните кабинети и добрата апаратура не са това, което ще ни задържи. Това, което ще ни задържи, е премахването на хаоса в системата, намаляването на бюрокрацията, предотвратяване на натоварването на доболничната и болничната помощ с тежест по-голяма от тази, която могат да понесат. Трябва да се намери решение по отношение на разминаванията в работата на администраторите в Касата и лекарите на терен, несправедливата лекарствена политика.

Хаосът в системата ще се промени, когато се предприемат следните стъпки:

– Когато центърът на системата стане човекът – пациентът, а не Здравната каса. Пациентите ни обикалят по лични лекари, специалисти, лаборатории, регистратури и аптеки за едно изследване или лекарство. Това тежи и на лекарите – превърнахме се в чиновници, не можем да се посветим на лечението.

Къде е електронното здравеопазване? Къде е електронната рецепта? Стотици хиляди от държавния бюджет и още толкова от болниците отидоха за електронните пръстови отпечатъци през 2016 г. Това беше отдавна, сега обаче не тръгна и електронната система за ваксините.

Касата и процедурите трябва да са в услуга на лекаря и пациента, а не ние да обслужваме тях.

– Когато се върне системата на превантивната медицина, т.е. да боледуваме по-малко, да предотвратяваме болестите. Това става най-адекватно чрез възстановяване на много силната мрежа от майчино, детско и училищно здравеопазване. Чрез финансиране и държавна регулация за Програми за превенция на най-масовите заболявания – ракови и сърдечно-съдови заболявания.

– Когато държавата се върне в здравеопазването и каже категорично, че има региони в държавата и групи от хора в нея, които имат нужда от специална програма за грижа: отдалечени и обезлюдени региони, групи пациенти със редки заболявания, особено деца, инвалиди. Когато държавата, включително чрез делегирани бюджети, подкрепи и опази общинските болници и общинското здравеопазване.

– Когато държавата гарантира справедлива лекарствена политика и безплатни лекарства за деца до 14 г. и по-ниско ДДС за лекарства.

– Когато така бъде преразгледан бюджетът за здравеопазване, че да има достойно заплащане за лекарите и медицинските специалисти. Пари има, те не се харчат правилно. Чувам обещания за еди-колко си брутни работни заплати… за съотношения между лекари-медицински сестри-санитари. Ние, лекарите, не очакваме, че администратори могат да сложат цена на труда ни и не очакваме даром от държавата.

Очакваме промяна в държавата и в системата и работим за нея. А медицинските хеликоптери, новите линейки, санирането на сгради, купуването на техника – това трябва да е рутина, а не върховно постижение.

За тази промяна искам да работя първо като лекар, после като политик.

Гласувайте с бюлетина номер 4 за “БСП за България” и преференция 102 за д-р Събина Петканска!

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

Предишна ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА МВР
Следваща СТ. КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ: СТРЕМИМ СЕ ДА ОТГОВОРИМ НА ВИСОКИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ОЧАКВАНИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

90 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

8082 са пациентите с COVID-19, които се лекуват в болница, с 278 повече за денонощие. В интензивни отделения са още 61 души, общият им брой е 670. Новите случаи са 4008,

Новини Сливен

ПУСКАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ АВТОБУСИ ЗА ГОЛЯМА ЗАДУШНИЦА В СЛИВЕН

На 2 март, събота, ще се извършват допълнителни курсове на автобусите до парк „Нови гробища“ от спирка „Център“ и по линия № 24, както следва: 1. С маршрути: – от

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ДАРЯВА НА МИТРОПОЛИЯТА ТЕРЕНА, ВЪРХУ КОЙТО Е ПОСТРОЕН ХРАМ „СВ. В. ТЕОДОР ТИРОН“

Кметът Стефан Радев издаде заповед, с която Общината прехвърля безвъзмездно на Сливенска митрополия правото на собственост на имота, върху който е построен храм „Св. В.Теодор Тирон“. На заседанието си през