Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА, БСП: НУЖНИ СА КАРДИНАЛНИ МЕРКИ НА ДЪРЖАВАТА ЗА СПРАВЯНЕ С ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА!
март 29, 2021 976 Прегледи

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА, БСП: НУЖНИ СА КАРДИНАЛНИ МЕРКИ НА ДЪРЖАВАТА ЗА СПРАВЯНЕ С ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА!

Целта на БСП в социалната политика е социална защита на човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора, младите, социално слабите и пенсионерите.

Една от първите цели на БСП в социалната политика е осигуряване перспектива на младите хора чрез :

Предоставяне на еднократна помощ при раждане на първо дете от 500 лв., при второ дете от 1000 лв. и при трето от 1500 лв. и при всяко следващо от 200 лв.

Предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители .

Увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата .

Еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година на всички деца от 1 до 4-ти клас .

Безплатни учебници на всички деца от 1 до 12 клас .

За работещи родители необлагаем миниум от 500 лв. за всяко дете .

Безплатни лекарства за всички деца до 14 годишна възраст .

Безплатни детски градини и ясли .

Скъпи съграждани, отчитайки реалността, че един от най големите проблеми на България е отрицателния човешки прираст и оглавяването от България на класациите за най-бързо изчезващата нация, изхождайки от впечатленията ми на детски хирург, общуващ с голям брой семейства и деца, и запознат с проблемите им от различно естество, ще изразя личното си мнение, което ще отстоявам в българския парламент, ако бъда избрана за депутат.

Смятам, че са нужни кардинални мерки на държавата за справянето с демографката катастрофа. Приемането им е от национално и стратегическо значение, и основен елемент и приоритет на националната сигурност – обръщане тенденцията на отрицателния прираст в България и изчезването ни като нация, култура и бит.

Приоритет, който трябва да е на първо място, много преди превъоръжаването на армията и инфраструктурните проекти.

Смятам, че българското общество и политическата класа трябва да стигнат до разбирането и до консенсуса, държавата да приеме, че най-голямата ценност, най-големият актив, са децата на България. Да поеме своите отговорности, наравно с родителите на децата, за раждането, отглеждането, образованието, развитието и бъдещето им.

Както държавата е поела и в някаква степен носи отговорността за пенсионерите на България, така трябва да поеме своите отговорности и за децата. Или поне до три деца на всяко едно семейство . Чрез което ще се осигури минимален прираст на населението на България .

Това може да стане по много начини, но важното е всяко родено българско дете, до навършването на пълнолетие и до завършването на средното или висшето си образование, да бъде осигурявано от държавата на приети минимални стандарти за живот. Важно условие за това е да посещава детска градина и училище, и да добива минимално приети критерии за знания. Което ще е допълнителен елемент в повишаване авторитета на българския учител и на училището като цяло .

Статистиката и социалните служби във всеки един момент имат информация за нужните средства при отглеждане на едно дете в България. Стъпвайки на тази информация, смятам че държавата трябва да осигурява тия средства на всяко дете или поне до три деца на семейство чрез неговите родители . За да имат сигурност и спокойствие родителите на всяко дете, че тежестта за раждането, отглеждането, възпитанието и обучението им ще е не само тяхна грижа, но и на държавата. Това може да са проценти от средната работна или минималната заплата, или суми, определяни всяка година. Технологията не важна, важното е българското общество и българската политическа класа да стигнат до извода, че това е неотложно решение, ако искаме България да я има и в бъдеще, да се запазят езика, културата и традициите на българите.

На скептиците, които веднага ще възразят, че за това няма пари в бюджета, ще посоча няколко източника на средства .

Първият е чрез съкращаване на огромните разходи за държавна и общинска администрация чрез въвеждането на електронно управление. В България, в много от обществените сфери, ние сме със най-много заети от глава на населението. Трябва да стигнем поне до средните европейски стандарти, а защо не и да гоним постиженията.

Вторият е чрез изместване на приоритетите на държавата, например от армия, полиция, инфраструктурни проекти .

Третият е част от концесионните такси, таксите за пренос на енергоносители, част от акцизите на някои стоки да се насочват към фонда за децата на България .

И четвъртият е да отчетем, че светът вече е в нов паричен ред, при който лихвите на държавните кредити са нулеви, инфлацията се управлява с цел да е около 2 % , държавите задлъжняват и е оправдана целта, дори и да се ползват кредити от ЕЦБ поне за 20 години или за срок до когато се осигури положителен прираст в България.

Нужни са кардинални мерки на държавата за справяне с демографката катастрофа!

Уважаеми съграждани, поемам ангажимента, ако бъда избрана като ваш представител за депутат, да разпространявам и отстоявам тези идеи пред българската политическа класа. И съм убедена, че с обществена подкрепа и ясна позиция на БСП , можем да ги реализираме .

Гласувайте за БСП с бюлетина № 4 и за Събина Петканска с преференция № 103.

Предишна БИВШИЯТ ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ НЕЛИ ПЕТРОВА СТАНА ЧЛЕН НА РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ
Следваща НАПЪЛНИХА АРЕСТА ПРИ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ В СЛИВЕН И СЕЛАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АКАД.ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВЯ КРИТИКА И ДИПЛОМАТА ДИМО КЬОРЧЕВ В СПИСАНИЕ “ЛЕТОПИСИ”

И новият брой (1/2019) на изданието на Българската академия на науките и изкуствата – „Летописи,” синтезира възгледите на видни учени по важни проблеми от историята, обществения живот и изкуството в

Новини Сливен

ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ КОСТА ФОТЕВ, УПРАВИТЕЛ НА ФИРМА „АЛБАТРОС“

Уважаеми съграждани, предстои Възкресение Христово – най-светият празник за православните християни, символ на вярата, на победата на доброто над злото и на живота над смъртта. На Велики четвъртък се обръщам

Новини Сливен

ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН Е ХВАНАТ ПИЯН ЗАД ВОЛАНА

29-годишен мъж от град Сливен, водач на лек автомобил „Опел Вектра“, е хванат да управлява след употреба на алкохол над допустимото. Проверката е извършена на 31 май, в 21,00 часа,