Д-Р РАЧКОВ: БОЛНИЦАТА В СЛИВЕН ИМА СЪВРЕМЕННА АПАРАТУРА ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА РАК ПИКОЧНИЯ МЕХУР
21.04.2023 1946 Прегледи

Д-Р РАЧКОВ: БОЛНИЦАТА В СЛИВЕН ИМА СЪВРЕМЕННА АПАРАТУРА ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА РАК ПИКОЧНИЯ МЕХУР

Урологът д-р Димитър Рачков, информира, че ракът на пикочния мехур е много често срещано заболяване и ранната диагностика е много важна за пациентите. Той работи в Отделението по урология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен от началото на тази година.

 

  • Д-р Рачков, какви са впечатленията ви от сливенската областна болница, където практикувате от няколко месеца?
  • Впечатленията ми са много добри. Екипът в отделението е страхотен, съставен от професионалисти. Отношението към пациентите е добро и работата е на високо ниво. Освен това всеки понеделник и сряда следобед работя на кабинет в Медицинския център към болницата – „Г. Миркович“.

 

  • Наред с прегледите, които осъществявате в центъра и работата в отделението, имате ли възможност за провеждане на информационни кампании или безплатни прегледи за определени заболявания от вашата специалност?
  • Разбира се. Дори през идващия месец май обмисляме да направим кампания за превенция на карцином на пикочен мехур. През целия месец ще се провеждат безплатни прегледи и всеки, който има симптоми, може да дойде и да се прегледа. Допълнително ще съобщим как ще се извършва записването и какъв ще е графикът за прегледите.

 

  • Какви са симптомите при пациенти с рак на пикочния мехур?
  • Симптоматиката е оскъдна. В повечето случаи единственият симптом е появата на кръв в урината. Това състояние се нарича хематурия. Обикновено хематурията протича без болка, проявява се епизодично в определени моменти и след това изчезва. Хубавото е, че в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ има високоспециализирана апаратура за ранно откриване на карцином на пикочния мехур.

 

  • Често ли се среща карциномът на пикочния мехур?
  • Това е много често срещано заболяване и се нарежда на четвърто място след карцином на дебелото черво, на белия дроб и на простатната жлеза. Определено е по-често срещан при мъжете. С напредването на възрастта – над 60-65 години, рискът се увеличава многократно. Предразполагащи фактори са тютюнопушене и работа с различни химикали.

 

  • Какви са методите за диагностика ?
  • Има различни методи за диагностика на заболяването, но най-достъпният и лесен е провеждане на ехографско изследване на пикочния мехур. То трябва да бъде направено при добре изпълнен пикочен мехур, което пациентите трябва да знаят.

Има и други, по-специализирани методики за диагностика – компютърна аксиална томография, ядрено-магнитен резонанс, венозна урография и други, но най-точен и сигурен метод остава цистоскопията.

 

В Отделението по урология в болницата имаме възможност да правим NBI цистоскопия, който има много предимства пред обикновената цистоскопия. Това е метод, при който контрастът между нормалния епител и хипер васкуларизираната туморна тъкан се усилва чрез филтриране на двете дължини на вълната от бялата светлина, които се абсорбират от хемоглобина. Това е много специфично и ни дава възможност да визуализираме и да откриваме на съвсем ранен етап наличието на карцином.

Предишна КНИГАТА "130 ГОДИНИ БЪЛГАРИ В НЕБЕТО. КРАТКА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА АВИАЦИЯ" БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В ЯМБОЛ
Следваща ПОЛИЦИЯТА ЗАЛОВИ ТЕЛЕФОНЕН ИЗМАМНИК В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

40 РАЗПОРЕЖДАНИЯ ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА ИЗЛЕЗЛИ ОТ УПОТРЕБА И ИЗОСТАВЕНИ АВТОМОБИЛИ СА ИЗДАДЕНИ В СЛИВЕН ЗА 2017 Г.

40 разпореждания за преместване на изоставени или излезли от употреба  МПС са издали през 2017 г. инспекторите от отдел „Екология“ в Община Сливен. Те са били върху общинска или държавна

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЧЕТЕ ЧЕСТВАНЕТО НА 146 Г. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЛИВЕН

С ритуал-поклонение, днес Сливен отбеляза 146-годишнината от Освобождението си от османско иго. По традиция тържествената церемония се състоя на площад „17-ти януари“ в кв. „Клуцохор“. Гост на тържествената церемония бе

Новини Сливен

ИМЕНИЦИ ГОСТУВАТ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА НА НИКУЛДЕН

В деня на Свети Николай Чудотворец кметът на Община Нова Загора Галя Захариева посрещна заместник-кмета Нина Генчева, кмета на с. Караново Николина Стефанова и служители от общинска администрация, носещи името