Д-Р ПЕТКАНСКА УДАРИ ДЕСЕТКАТА СЪС СВОИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО
23.05.2023 2498 Прегледи

Д-Р ПЕТКАНСКА УДАРИ ДЕСЕТКАТА СЪС СВОИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО

Социалистката д-р Събина Петканска се оказа с пророчески дарби в политиката. На 11 април тази година Sliveninfo публикува нейните рецепти за правителство. Които се сбъднаха изцяло, включително и като последователност. Предлагаме ви ги още веднъж.

За последните 30 години в България извървяхме пълен цикъл на шарлатания , хаос и разруха , най- осезаемият резултат от които е ,че от 9 милиона българите се стопихме на 6 милиона, с нарушена демографска структура , обезлюдени села и малки градове .
За съжаление след протестите през 2020 година и провалената протестна енергия от партиите на протеста и най- вече от ИТН , ние сме на път да влезем в нов и още по- страшен цикъл на шарлатания , хаос и разруха ,който този път ,за разлика от първият ,ще е свързан не с опити за максимално интегриране с Европа ,а с отдалечаването на България от ЕС . Процес,който ще се окаже катастрофален за България и младото поколение българи.
За да не влезем в този цикъл, за отключването към който основен принос ще има Възраждане , много важно е сега да се направи правителство .
Не съм съгласна с Асен Василев , че ако ПП -ДБ се коалират с ГЕРБ , на следващите избори Възраждане ще е първа политическа сила . По скоро ПП ще колабира и ще се появи нова политическа сила, която ще стане изразител на интересите на голяма част от 60 % от негласувалите на последните избори ,разбира се ако същите не видят свое представителство в някои от вече съществуващите партии, които ще съумеят да обновят партийните си програми.
Считам, че има няколко варианта ,които са възможни и добри за България , ако политическите партии и най -вече техните лидери изхождат от интересите на държавата, а не от техните лични или от тясно партийни интереси .
След като ГЕРБ спечелиха парламентарните избори и ПП-ДБ категорично отказаха да участват в правителство с мандата на ГЕРБ , реално първият вариант за правителство с мандата на ГЕРБ е да се реализира коалиция между ГЕРБ , ДПС и БСП ,с евентуалната подкрепа на ИТН .
Правителство, което трябва да е експертно ,но с ясни политически цели за четири годишна перспектива за развитие на България . А именно-
приемане на плана за възстановяване и произтичащите от това последици за трансформация на икономиката и най-вече на енергетиката на България , влизане в Шенген и еврозоната ,
пълна интеграция на България в ЕС и реални реформи в различните обществени системи в държавата ,
скъсване на директните партийни връзки с държавните структури , което ще доведе до рязко намаляване на корупцията .
Това е перспектива за България, в която БСП може да има огромна роля за преодоляване на политическата криза в страната, чрез осъществяване на отлаганите от много време реформи .
И в същото време ,това е исторически момент, в който БСП може да се обнови и трансформира и да излезе от имидж, който започна да се налага в последните месеци ,че БСП е партия ,стояща най- близко до Възраждане . Да се превърне от партия на миналото и носталгията по социализма в съвременна европейска партия ,работеща за интегриране на България в най- демократичния и социален обществен ред в света – ЕС .
Да се превърне в партия, в която голям брой от негласувалите 60 % от българските граждани да видят свой изразител на обществения интерес .
Всички партии трябва да си дадат сметка ,че при гласували само 40 % на парламентарните избори , води до това ,че процентите на всяка партия трябва да се намаляват със 60 % ,за да се получат гражданите ,които подкрепят отделните партии . При ГЕРБ с гласували за тях около 25 % , това означава че са получили подкрепа на 10 % от българите ,имащи право да гласуват . За БСП , с около 10 % гласоподаватели от гласувалите 40 % на парламентарните избори , гласувалите за БСП от всички гласоподаватели са около 4 % . Тези факти трябва да подскажат на всички партии ,че всяка от тях трябва да се реформира, за да спечели доверието на гражданите .
БСП може, независимо от малкият си брой депутати в момента , да окаже решаваща роля за модернизирането на България , за превръщането на България в правова демократична държава , която да излезе от последните места на всички класации на ЕС и да се придвижи поне към средни позиции . А в същото време и БСП да се обнови и Корнелия Нинова да извърши това ,което за 30 години никой в БСП не успя да направи .
Или ГЕРБ , ДПС и БСП може да са си взаимно полезни в една бъдеща коалиция . ГЕРБ и ДПС да гарантират бъдещата европейска интеграция на България ,която да се приеме и припознае от БСП . А в същото време, БСП да наложи нужните действия и политика за скъсване на тясната партийна връзка на ГЕРБ и ДПС с държавните структури,което ще доведе до бързо намаляване на корупционните практики .
Ако едно такова правителство с четири годишна перспектива заработи успешно , много от сегашните кризисни моменти ще бъдат преодолени, в следващите редовни парламентарни избори ситуацията ще е нормална , партиите ще се върнат на нормалното си политическо разделение на леви и десни ,съответно с леви и десни политики .
Ако първият вариант, поради нежелание на БСП и ГЕРБ за нужната трансформация не може да се случи , вторият вариант и възможност е коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ , като ГЕРБ приемат предложенията на ПП – ДБ за конституционни реформи с ясни срокове и предварително приети идеи за промените . При този вариант ГЕРБ ще трябва да отстъпят на ПП -ДБ инициативата да са водещи в бъдещата работа на парламента и правителството ,излъчено от него . ГЕРБ ще трябва да подкрепят политиката на ПП -ДБ за продължаване на евроинтеграцията на България , борба с корупцията , модернизиране на обществените системи в България .
Ако и вторият вариант за правителство се провали и преминем към поредните парламентарни избори , разделението в българското общество ще се увеличава . Ако ГЕРБ не могат да се трансформират и да докажат пред обществото ,че са се променили и да спечелят голямо обществено доверие , ако ПП – ДБ не могат да създадат местни структури и да приемат конкретни прагматични цели за развитието на България , с което да повишат обществения си авторитет , ако не са печеливши на местните избори -или Възраждане ще продължи възхода си или много по- вероятното , ще се появи нова политическа сила ,която да покаже ясна перспектива за развитие на България и спечели общественото доверие . Както преди години го направи СДС с Иван Костов , после НДСВ с царя , после ГЕРБ с Борисов и въпреки допуснатите слабости , всяка партия допринесе с нещо за развитието на България и присъединяването и към ЕС .
Ако сегашните партии не излъчат силно лидерство , това е най -вероятната перспектива – нова партия с нов лидер ,който да спечели доверието на българите за европейската перспектива на България .
Надявам се пред тази перспектива на изгубено време за България и появата на нова политическа сила ,от която явно обществото ни има нужда след като 60 % от гражданите не гласуват , сегашните партии да изоставят личните цели на лидерите си , както и тясно партийните си интереси .Да се трансформират в интерес на гражданите и за развитие на България. Да се състави работещо правителство с четири годишен мандат и функциониращ парламент, който да присъедини България към Шенген , да приемем еврото , плана за възстановяване и България от периферия, да се превърне в силен и важен член на ЕС .

 

Д-р Събина Петканска

Предишна УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“ В КОТЕЛ СЛУШАХА ЛЕКЦИИ ПОСВЕТЕНИ НА ПРЕВЕНЦИЯТА НА ТРАФИКА НА ХОРА И ВЛИЯНИЕТО НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ВЪРХУ ЧОВЕКА
Следваща БЧК – СЛИВЕН: И ТАЗИ ГОДИНА ЗАЕДНО ПРОДЪЛЖИХМЕ ЕДНО ДОБРО ДЕЛО В ПОМОЩ НА МЛАДЕЖИ-АБИТУРИЕНТИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА 3000 ЛЕВА И ПРИНТЕР ОТ СЕРВИЗ В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по взломна кражба, заявена на 27 април. 31-годеишен мъж е съобщил за взломено сервизно помещение на адрес в град Сливен. По данни на заявителя е извършена

Новини Сливен

ИТН ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН, БСП СА ВЕЧЕ ТРЕТИ

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ получи най-много гласове на изборите в Община Сливен. За ИТН са гласували 9 906 души, което прави 27,27 %. На второ място е

Новини Сливен

ХОРАТА И КИЛИМИТЕ НА КОТЕЛ В ОЧАКВАНЕ НА СВОЯ ФЕСТИВАЛ

Днес в Котел за трета година врати отвори работилница за тъкане на открито. Събитието бе част от инициативата Световен ден на плетенето на открито и за поредна година срещна хора