Д-Р НИНА БОРОВА: НИЕ СМЕ ИСТИНСКИ И ИСКАМЕ ДА СЛУЖИМ НА ХОРАТА

Д-Р НИНА БОРОВА: НИЕ СМЕ ИСТИНСКИ И ИСКАМЕ ДА СЛУЖИМ НА ХОРАТА

Доктор Нина Борова е специалист по кожни болести в Сливен.  Лидер е на Движение България на гражднаните в областта. На тези избори е водач на листата на ДБГ, която е с № 23.

Тя бе един от най-активните общински съветници през последните четири години.

Въпрос: Доктор Борова, каква е вашата равносметка за престоя Ви в Общинския съвет през попследния мандат?

Отговор: На първо място моята работа в Общинския съвет беше абсолютно прозрачна. Аз съм човек без зависимости, а това е много важно за един общински съветник. Имам силата да бъда свободна и ДБГ, която представлявам, ми е дала свободата да дам най-доброто от себе си. Всички знаете, че започнахме от една малка площадка, един малък проблем на улица „Братя Миладинови”. В крайна сметка се взе решение това игрище да бъде демонтирано и то се превърна в детска площадка. Последва по-голямата битка, тази за Военна болница. От тук започна тази битка, от офиса на ДБГ, от сайта на Йорданка Раданчева „Барабан”. Благодарна съм, че успяхме се да се обединим и да съхраним болницата. Минахме и през борбата за Кожния център. Не се притеснявам да кажа, че ликвидацията беше едно неразумно решение. Първо, защото Сливен е в епидемично опасна обстановка, и второ сега като отделение на болницата, някак си се къса връзката, а проблемът с този вид заболявания е много сериозен.  Не при всяка реформа финансирането е най-важното. Много активни бяхме и при решеаването на проблемите в „Качулка”, след това за Минералните бани, всичко тръгна от нашия репортаж с Йорданка Раданчева в Римската баня. Трябва това богатство наистина да се използва и да се възроди това място. Госпожа Татяна Шиварова, която беше в нашата листа, ще продължи да работи със своите контакти за реализацията на подобни добри начинания. Отстоявахме запазването на Симфоничния оркестър и Танцовия състав, защото считаме, че културата трябва да бъде съхранена и да се развива в този град.

Въпрос: Сега обаче сте отново кандидат за съветник. Как Ви се струва дебатът за бъдещето на Сливен в тази кампания?

Отговор: Този дебат, за съжаление, се отклонява в друга посока. Примерно – кой кого подкрепя, в какъв смисъл го подкрепя и т.н.

Въпрос: А каква трябва да бъде посоката?

Отговор: Ето да вземем общинските лечебни заведения, които и сега работят добре. Слушах анализи, че трябвало Общината да отпуска повече средства. И ДКЦ 1, и ДКЦ 2, се менажират много добре, имат собствени финансови средства. Но бихме искали да им се даде повече свобода да ги изразходват. Защото беше на ръба да се отклони предложението ДКЦ 2 да може със собствени средства да купи ехограф, който е така нужен за лечебното заведение. И това се случи след моето изказване. Понякога с едно изказване разумът надделява. Много ми е болно, че напоследък онкозаболяванията в Сливен вземат връх, те се превръщат в една епидемия. Ето днес погребваме още една колежка, преди три дни друга. Аз си направих труда да видя колко перуки се изписват на хората с химиотерапия. Досега не е било така. Бих искала общинските здравни заведения да акцентират и на профилактиката в доболничната помощ. И Общината трябва да помага за тази превенция.

Въпрос: Ваша е идята и Община Сливен да има омбудсман

Отговор: Да, Сливен засужава да има такъв граждански защитник. Ние сме го заложили в Програмата си. Общината ни е невралгична точка – Сотиря, „Надежда”. Идеята ни е Омбудсманът да се избира от общинският съвет, но финансирането му да дойде от централният Омбудсман през Областните управи. Затова трябва промяна в законодателството и аз знам, че вече има такава идея за невралгичните точки в страната. Защото Националният Омбудсман не може да „хвърчи” навсякъде. Нужна е цялостна реформа за системата за социална защита на населението, за да направим повече за онези, които имат по-малко.

Въпрос: Защо хората трябва да гласуват за вас и листата ви, доктор Борова?

Отговор: Защото сме истински. Защото искаме със скромност, със сила и с любов да служим на хората. Бюлетината ни е № 23.

 

Георги Мангинов

Предишна В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН ФИЛМЪТ "ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР - ВЯРНОСТ И САМОЖЕРТВА"
Следваща БОЖИДАР АНДРЕЕВ СТАНА ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН ЗА МЛАДЕЖИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СЛИВЕН РАЗРЕШИ НЕВАКСИНИРАНО ДЕТЕ ДА ХОДИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА

Административен съд – Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на детска градина. Съдебното решение е по казус с едно от децата на отец Евгений Янакиев, известен с позицията си

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА ЛЕКАРИТЕ ОТ СЛИВЕН С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Кандидатът за кмет на Сливен Стефан Радев поздравява лекарите с техния професионален празник – Деня на Свети Йоан Рилски Чудотворец. „Днешният ден е повод да отправим своите най-добри пожелания към

Новини Сливен

ТАНЕР АЛИ ЩЕ ВОДИ ЛИСТАТА НА ДПС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Доскорошният депутат Танер Али ще води листата на ДПС в Област Сливен, научи Sliveninfo. Решението е на централното ръководство на движението. То бе взет в събота вечерта. Танер Али е