Д-Р НАТАЛИЯ КАНЕВА, НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕ ПО ЕНДОКРИНОЛОГИЯ В МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ”:  НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ГРАНИЧНИТЕ НИВА НА КРЪВНАТА ЗАХАР.
10.11.2023 4025 Прегледи

Д-Р НАТАЛИЯ КАНЕВА, НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕ ПО ЕНДОКРИНОЛОГИЯ В МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ”: НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ГРАНИЧНИТЕ НИВА НА КРЪВНАТА ЗАХАР.

Въпрос: Защо непрекъснато расте броят на хората в България, страдащи от диабет, включително и на деца с диабет?

Д-р Наталия Канева: Двете основни причини за това нарастване е удължената продължителност на живот и наднорменото тегло на населението – с две думи –  „ остаряването”  и „надебеляването”. Общоприето е да се смята, че захарният диабет тип 2, който е по –често срещаният, е болест на възрастния човек. Масовото схващане е, че това е болест, която се предизвиква от стрес и не е наследствена. Тенденцията, обаче в последните години за все по –големия брой млади хора, включително деца със затлъстяване е причина за изява на захарния диабет, все повече и    в млада възраст.  Забелязва се ” подмладяване” на Захарния диабет.  Изводът, който можем да направим е, че има ли човек затлъстяване, независимо на каква възраст, той има риск да развие Захарен диабет тип 2.

 

Въпрос: Кои хора задължително трябва да си следят нивата на кръвната захар?

Д-р Наталия Канева:  Всички на възраст над 50 години и наднормено тегло, особено тези с натрупване на мастна тъкан в областта на корема, тъй като този тип затлъстяване е в основата на инсулиновата резистентност, която е причина за развитие на Захарния диабет тип 2. Особено внимателни трябва да бъдат пациенти, които имат роднини с установен  Захарен диабет . Като уточняваме, че младата възраст не  изключва риска от развитие на заболяването.

 

Въпрос: При какви стойности на кръвната захар пациентът да се насочи към Ендокринолог?

Д-р Наталия Канева: Моля всички пациенти да не подценяват гранични нива на кръвната захар на гладно (около 6 ммол/л), за да не се пропусне навременното поставяне на диагнозата „ предиабет” или „диабет” . При кръвна захар на гладно между 6  и 7 ммол/л говорим за предиабет. Това състояние  не е по –малко опасно от диагнозата „Диабет”.  Дори леко повишената кръвна захар вече е сигнал за повишен сърдечно –съдов риск при съответния пациент. Тоест трябва редовно да посещава както Ендокринолог , така и Кардиолог с оглед превенция от бъдещи по –сериозни заболявания, каквито са инфарктът и инсултът.

 

Въпрос: Към кои хора е насочена кампанията, кои  попадат в рисковата група и  е добре да си проследяват кръвната захар?

Д-р Наталия Канева: Кампанията е насочена към тези, които нямат диабет, но имат риск да го развият. Хора в рисковата група са:  такива, които имат диабетно болни в рода, които имат наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема;  имат високо кръвно налягане, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт,  или такива, които имат симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад,  жажда,  често уриниране,  внезапно рязко отслабване на тегло или прекомерно наддаване.

 

Въпрос: Какво е посланието Ви към хората?

Д-р Наталия Канева: В голяма част от случаите болестта може да бъде предотвратена, когато хората с наднормено тегло навреме се обърнат към Ендокринолог , и  да се отложи времето, когато е необходимо лечение с медикаменти и  инсулин. Важно е хората в рисковата група да бъдат изследвани и консултирани преди болестта да влезе в живота им.  Ако имате близки с диабет или някои от рисковите фактори, не отлагайте, а изследвайте кръвната си захар, което е лесен и достъпен метод, с което могат да се предотвратят много бъдещи проблеми,  до които нелекуваният захарен диабет може да доведе.

Във връзка със Световния ден за борба със захарния диабет – 14 ноември, за втора поредна година, МБАЛ „Д-р Иван Селимински- Сливен“ обявява инициатива за измерване на кръвна захар с оглед скрининг за захарен диабет и съвети за здравословно хранене. Събитието ще се проведе на 14 ноември (вторник) от 10.00 до 13.00ч. на територията пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински- Сливен“ и кабинета за ваксинации в Медицинския център на болницата – „Д-р Г. В. Миркович“. В инициативата ще се включат лекари и медицински сестри от Отделението по ендокринология.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАСТАВА ЗАД ОЩЕ ЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЗДРАВЯВА РДБГ-СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ 50 Г ОТ СЪЗДАВАНЕТО Й

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ПИЯН ХУЛИГАН

В РУ-Котел е започнато бързо производство срещу 29-годишния К.Б. за хулиганство и повреждане на чужда собственост. На 12 декември К.Б. в нетрезво състояние, след като е бил изгонен от игрална

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ЖАЛКО Е, КОГАТО ПОЛИТИЦИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ФАЛШИВИ НОВИНИ

На брифинг за медиите кметът на община Сливен Стефан Радев отговори на различни журналистически въпроси за дейността на Общината. Някои от тях засегнаха теми, предизвикали дискусии през последните дни. Ето

Новини Сливен

МИНЧО АФУЗОВ ПОВЕЖДА ЛИСТАТА НА „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ“ В СЛИВЕН

Бившият областен управител Минчо Афузов повежда листата на „Солидарна България“ в Сливен, научи Sliveninfo. Лявата коалиция е с две ярки имена начело – Ваня Григорова и Мая Манолова, а неин