Д-Р МИЛЕНА ЧЕНКОВА: ЛЕВСКИ НИ ЗАВЕЩА ПРИМЕРА КАК ДУМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ДЕЛА
18.02.2024 1613 Прегледи

Д-Р МИЛЕНА ЧЕНКОВА: ЛЕВСКИ НИ ЗАВЕЩА ПРИМЕРА КАК ДУМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ДЕЛА

ГЕРБ-Сливен почете 151-та годишнина от обесването на Васил Левски. И тази година мероприятията в програмата за почитане паметта на Апостола в Сливен са в два дни – 18 и 19 февруари. Днес общински съветници от ГЕРБ поднесоха цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Левски – Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

„Васил Левски ни завеща примера, как думите трябва да се превръщат в дела. Даде ни сили да вярваме, че ние можем да променяме времето – „Времето е в нас, а ние сме във времето;  то нас обръща и ние него обръщаме“. И днес България има нужда от хора като Левски. Трябва да помним неговите завети, които ни помагат да вървим напред като нация. Поклон пред паметта и святото дело на Апостола – мерило за родолюбие и човешко достойнство, символ на непреходните идели за свобода, независимост и национално единство!“, каза общинският съветник от ГЕРБ д-р Милена Ченкова.

От своя страна Йордан Стефанов, който е един от младите общински съветници на ГЕРБ в Сливен заяви, че Левски е идеал за свобода, честност и справедливост, които всеки от нас трябва да следва. „Всяка година, когато отдаваме почит пред живота и делото на този велик българин, у нас се поражда чувство на признателност за това, което той и сподвижниците му са направили. Благодарение на тях по-късно идва Априлското въстание, Освобождението ни от османско владичество и възстановяването на българската държава. Левски изгражда у младите хора чувство на патриотизъм, на обич към отделния човек, към традициите и истината. За мен и за хората, които познавам, Апостолът ще остане идеал за свобода, честност и справедливост, които всеки от нас трябва да следва“, каза Йордан Стефанов.

Програмата през деня продължава с панихида в памет на йеродякон Левски, която ще бъде отслужена в катедрален храм „Св. Димитър“ от 17 ч. А в 17.30 ч., от църквата по главната улица до площад „Васил Левски“, ще премине факелно шествие с участието на сливенския Военен духов оркестър, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и училищата от Сливен. То ще завърши на площад „Васил Левски“, където на паметника Апостола ще бъде поднесен гирлянд.

Общоградската церемония по повод 151 години от гибелта на Левски ще се проведе утре /19 февруари/. От 11 ч. пред паметника на Дякона жители и гости на Сливен ще имат възможност да поднесат венци и цветя в знак на почит.

Двудневните прояви се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия, Център за подготовка на специалисти и училищата от Сливен.

Предишна ФИНАЛ И СТАРТ ЗА ЛЕВИЦАТА В СЛИВЕН
Следваща АГАТОПОЛСКИЯТ ЕПИСКОП ЙЕРОТЕЙ Е ПЪРВИЯТ ИЗБРАН КАНДИДАТ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БРИТАНЕЦЪТ, ЧИЕТО ДЕЛО ЗА БЛУДСТВО БЕ ПРЕКРАТЕНО, ОТНОВО Е АРЕСТУВАН ЗА БЛУДСТВО В СЛИВЕН

Районна прокуратура – Сливен внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо британския поданик Д.Х. Той е обвинен за това, че е осъществил действия

Новини Сливен

ШЕСТ НОВИ БОЛНИ С КОВИД – 19 СА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ, ПЕТ СА НА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ

Положителни резултати за Ковид-19 дадоха изследванията на 11 души от Сливенска област. Шестима от тях са хоспитализирани, петима са на домашно лечение, съобщиха от Областния кризисен щаб, цитирайки данни от

Новини Сливен

ЯНКО ЯНКОВ ПОЗДРАВЯВА СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ЗА 8 ДЕКЕМВРИ

Уважаеми студенти и преподаватели, Честит 8 Декември – празникът на българската академична общност! С удоволствие и радост Ви поздравявам по повод 8-ми декември, празникът на българските студенти! Убеден съм, че те съзнават отговорността