Д-Р МАЯ МИЛАНОВА С ЦЕННИ СЪВЕТИ КАК ДА ПРЕДПАЗВАМЕ КОЖАТА СИ ОТ СИЛНОТО СЛЪНЦЕ
юни 23, 2021 912 Прегледи

Д-Р МАЯ МИЛАНОВА С ЦЕННИ СЪВЕТИ КАК ДА ПРЕДПАЗВАМЕ КОЖАТА СИ ОТ СИЛНОТО СЛЪНЦЕ

Дойдоха първите жеги и Sliveninfo  се обърна към известната дерматоложка д-р Мая Миланова, която е началник на Кожното отделение в Областната болница, с молба да посъветва читателите ни как да се предпазват от силните слънчеви лъчи и до какво може да доведе прекаленото стоене на открито.

Предлагаме ви съветите на д-р Миланова.

След  дългите месеци с ниски температури, облачно, мрачно  и дъждовно време, отново се радваме на топли и слънчеви летни дни.

Слънчевите лъчи са жизненоважни за нас, хората, те стимулират синтеза на витамин D и освобождаването на хормоните на щастието като серотонин, но слънцето има и неблагоприятни ефекти върху човешката кожа.

То може да предизвика слънчево изгаряне, слънчева алергия, може да доведе до ускоряване процесите на стареене на кожата,  да доведе до образуване на кожен рак.

Ултравиолетовата радиация е основен канцероген, подобно на тютюневия дим и рентгеновите лъчи. А кожният рак е най-честата причина за злокачествени тумори при хората със светла кожа.

Особено внимание трябва да се обръща на детската кожа, тъй като тя е много по-чувствителна към ултравиолетовата светлина, а слънчевите изгаряния в детската възраст увеличават риска от развитие на кожен рак.

За да се предпазим от вредното влияние на слънчевите лъчи, трябва да спазваме някои правила – да не се излагаме на слънце в пиковите часове, да използваме слънцезащитни продукти, съобразени с типа на кожата ни, да не излагаме бебета и децата  до 3-годишна възраст на интензивна слънчева светлина.

Задължително е ползването на фотозащитни продукти, съобразени с типа на кожата ни, за да се радваме на слънцето край басейна, морето или в планината..

Д-р Мая Миланова

Предишна ХАТИДЖЕ ГЕОРГИЕВА ПОЛУЧИ МОЩНА ПОДКРЕПА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС МУСТАФА КАРАДАЙЪ
Следваща ПОЧЕТНИЯТ ГРАЖДАНИН СТАНКА ЗЛАТЕВА: ЯМБОЛ Е МОЯТ ГРАД

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН И АНТИЧНА КРЕПОСТ „ТУИДА“ ОТНОВО В НАДПРЕВАРА ЗА ОТЛИЧИЯ В ТУРИЗМА

За четвърта поредна година Министерството на туризма номинира претендентите за Годишните отличия за постижения в туризма. И през 2019-а надпреварата се провежда в 16 категории, от които 6 професионални, 5

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВА ПЛАНОВОТО КОСЕНЕ НА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ В СЛИВЕН

От началото на месец април се извършва косене на тревните площи в Сливен. Косенето е поетапно и към момента е приключила работата по  основните булеварди. Вече започна косенето на междублоковите

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН РАБОТИ В ПОСОКА НА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА ДЕЦА НА ПЕРСОНАЛА, РАБОТЕЩ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЯТА

Община Сливен е изпратила предложение до министрите на здравеопазването и образованието и науката за разкриване на услуга за деца на възраст от 2 до 6 години на персонала в лечебните