Д-Р МАЯ МИЛАНОВА С ЦЕННИ СЪВЕТИ КАК ДА ПРЕДПАЗВАМЕ КОЖАТА СИ ОТ СИЛНОТО СЛЪНЦЕ
юни 23, 2021 850 Прегледи

Д-Р МАЯ МИЛАНОВА С ЦЕННИ СЪВЕТИ КАК ДА ПРЕДПАЗВАМЕ КОЖАТА СИ ОТ СИЛНОТО СЛЪНЦЕ

Дойдоха първите жеги и Sliveninfo  се обърна към известната дерматоложка д-р Мая Миланова, която е началник на Кожното отделение в Областната болница, с молба да посъветва читателите ни как да се предпазват от силните слънчеви лъчи и до какво може да доведе прекаленото стоене на открито.

Предлагаме ви съветите на д-р Миланова.

След  дългите месеци с ниски температури, облачно, мрачно  и дъждовно време, отново се радваме на топли и слънчеви летни дни.

Слънчевите лъчи са жизненоважни за нас, хората, те стимулират синтеза на витамин D и освобождаването на хормоните на щастието като серотонин, но слънцето има и неблагоприятни ефекти върху човешката кожа.

То може да предизвика слънчево изгаряне, слънчева алергия, може да доведе до ускоряване процесите на стареене на кожата,  да доведе до образуване на кожен рак.

Ултравиолетовата радиация е основен канцероген, подобно на тютюневия дим и рентгеновите лъчи. А кожният рак е най-честата причина за злокачествени тумори при хората със светла кожа.

Особено внимание трябва да се обръща на детската кожа, тъй като тя е много по-чувствителна към ултравиолетовата светлина, а слънчевите изгаряния в детската възраст увеличават риска от развитие на кожен рак.

За да се предпазим от вредното влияние на слънчевите лъчи, трябва да спазваме някои правила – да не се излагаме на слънце в пиковите часове, да използваме слънцезащитни продукти, съобразени с типа на кожата ни, да не излагаме бебета и децата  до 3-годишна възраст на интензивна слънчева светлина.

Задължително е ползването на фотозащитни продукти, съобразени с типа на кожата ни, за да се радваме на слънцето край басейна, морето или в планината..

Д-р Мая Миланова

Предишна ХАТИДЖЕ ГЕОРГИЕВА ПОЛУЧИ МОЩНА ПОДКРЕПА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС МУСТАФА КАРАДАЙЪ
Следваща ПОЧЕТНИЯТ ГРАЖДАНИН СТАНКА ЗЛАТЕВА: ЯМБОЛ Е МОЯТ ГРАД

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ЛЕСОВЪД НА ГОДИНАТА – 2012“ ПОЕ РЪКОВОДСТВОТО НА РДГ СЛИВЕН

От 22.05.2019 г. инж. Златка Азманова поема управлението на Регионална дирекция по горите Сливен. Тя заема мястото на инж. Мирослав Маринов, който е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по

Новини Сливен

УТИ БЪЧВАРОВ ТЪРСИ ПОМОЩНИЦИ ЗА КУЛИНАРНОТО СИ ШОУ

Място: Градска градина Дата:14 септември Час: 18.00 Събитие: Кулинарно шоу на Ути Бъчваров Участници: Деца на възраст между 9 и 13 години Около 30 помощници, които да се включат в

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ НАГРАДИ С ПРЕМИЯ ОТ 5 000 ЛЕВА ЕВРОПЕЙСКИЯ ШАМПИОН БОЖИДАР АНДРЕЕВ

Кметът на Сливен Стефан Радев посрещна в общината европейския шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев. Той поздрави състезателя за постигнатия успех и му връчи премия от 5 000 лева. „Много