Д-Р МАРИЕЛА КРАСИМИРОВА, ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – СЛИВЕН: АКО СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ С МАЛКИТЕ ПРЕДИМСТВА, НИКОГА НЯМА ДА ПОСТИГНЕМ ГОЛЕМИТЕ ЦЕЛИ

Д-Р МАРИЕЛА КРАСИМИРОВА, ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – СЛИВЕН: АКО СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ С МАЛКИТЕ ПРЕДИМСТВА, НИКОГА НЯМА ДА ПОСТИГНЕМ ГОЛЕМИТЕ ЦЕЛИ

Д-р Мариела Красимирова е магистър по Медицина, магистър диетолог, специализирала е и Кардиология. Живее и работи в гр. Сливен. Експертизата й, високият професионализъм и отношението й към пациентите, й създават авторитет на добър специалист, който се разпростира далеч отвъд пределите на града. При нея идват пациенти от цяла България, а положителните резултати я превръщат в един от най-добрите млади лекари на територията на Област Сливен. Наскоро тя е решила да навлезе в ново поприще, с нови отговорности и предизвикателства, като става член на ПП „Има Такъв Народ”. По тази и други теми, разговаряме с нея:

Д-р Красимирова, вие сте млад специалист в сферата на здравеопазването. Много ваши колеги решиха да практикуват своите професии в чужбина, при значително по-добри условия на труд. Кое ви накара да останете в България и по-точно в родния си град?

Д-р Мариела Красимирова:

Така е, от целия ми випуск колеги,  с които  съм учила  медицина,  аз съм една от малкото, останала в  България и работеща като медик, а бяхме 100 човека. Има и други избрали да живеят в България, но се отказаха от медицината и преминаха в други сфери. Плашеща реалност! За мен лично не е имало и мисъл да емигрирам. Имаше  период, в който работих в София и пътувах постоянно до Сливен. Бързо взех решение, че  тук е моето място. Какво би станало с града ни, с държавата, ако всички отидем далеч, на „по-хубавото и по-уреденото”!? Аз пък искам хубавото да си го направим тук, в България.

Разкажете малко повече за вашата специалност. На пациенти с какви проблеми помагате най-често?

Д-р Мариела Красимирова:

Моите пациенти са полиморбидни. При мен записват часове хора, които казват на асистентите ми: „Д-р Красимирова е помогнала на Иван да няма лекарство за кръвно и диабет, искам и аз да дойда при нея.“ Те не идват да отслабват. Това ми се иска да променя като нагласа към моята специалност. Диетологията не е каприз или лукс, не е само стремеж към красота и външен вид. Тя е здраве, чрез хранителна култура.

Помагам или поне давам всичко, което мога на моите пациенти. Идват както родители, водещи 3-4 годишни дечица с някаква плашеща диагноза, така и хора, водещи бабите си на 90 години. Здравето няма възраст и пол. Обичам работата си. Тя дава надежда, дава вяра. Често им цитирам любима фраза от Конфуций: „На всеки можеш да покажеш верния път, но не всеки ще тръгне по него!“

Моята мисия е не само да показвам верния път, а и да обяснявам защо е важно да тръгнем по него. Всеки ден се срещам с хора, идващи с прилежни папки с медицинска документация, неща направени от моите колеги по всички световни гайдлайни в  медицината, но хората не са разбрали нищичко. Не са разбрали защо и как да свалят „лошия  си  холестерол” или  как това има общо с инфаркта им. Каква е ползата тогава?

Д-р Красимирова, доколко българинът е способен да води здравословен начин на живот?

Д-р Мариела Красимирова:

Българинът може да се храни и живее здравословно, но му е нужно да осъзнае причината да го прави. Пациентите не са ни изпълнители, те искат мотивация и обяснения, за да направят осъзнат избор. Това е наболял въпрос в нашето здравеопазване според мен, затова хората се „образоват” от интернет, защото няма кой да избере да отдели време, за да им обясни. А и аз ги уча, че здравословното не е само чиа и киноа, не се изразява в грамове и калории. Всеки обича хляб, домашна гозба, парченце сланина, туршия… И това не е непременно нездравословно.

Какво ви е отношението към превенцията, отнасяща се към здравето на човек?

Д-р Мариела Красимирова:

Медицината на 21 век е  медицина на превенцията, не на лечение на последствията и грижа за инвалидизирани  млади хора. Превантивната кардиология е една от най–бързо развиващите се специалности в  света.

Не мога да не засега темата коронавирус COVID-19. Той завладя света мигновено, промени ни навиците и постави редица неизвестни пред цивилизацията ни като цяло. Как се справяме според вас с овладяването и контрола на разпространението? Очаква ли ни нова вълна и доколко мерките са адекватни на заплахата?

Д-р Мариела Красимирова:

Излишно е да се говори за неща, които са вече направени, както е излишно и да се  обвиняваме за миналите си действия. Мисля, че има много въпросителни по този въпрос. Страшното е, че хората се отчуждават все повече, а сам човек е за никъде. Незнанието не е дефект, а чисто и просто най-нормално човешко състояние. Не е срамно да си признаем, че не знаем какво точно е правилното в този момент. Човек постоянно се учи. Срамно е да твърдиш, че знаеш нещо, от което в действителност въобще си нямаш и понятие.

Отскоро сте член на ПП „Има Такъв Народ”. Вие сте поредната обществена изненада. Какво ви накара да предприемете тази крачка и защо избрахте именно това ново политическо формирование за поле на израз на вашите граждански и политически позиции?

Д-р Мариела Красимирова:

Не разбирам от политика. Не я харесвам и никога не съм искала да бъда част от това. Но се изморих да не съм съгласна с всичко около нас. Имам развито ужасяващо чувство за ред и справедливост. Вреди ми в ежедневието. Често около мен чувам: “Е, какво ти пречи на теб, не се ядосвай!“ Ама не мога и не искам да се научавам. Не искам да съм от онези недоволни българи,  мърморещи от дивана, в техния си комфорт. Та затова искам да е правилно, да е справедливо. Най-големият триумф не е в това никога да не падаме, а в способността да се изправяме и продължаваме. Предпазливите рядко допускат грешки, а аз не се страхувам да греша.

Д-р Красимирова, какво според вас трябва да се промени в България, за да се превърне тя в модерна европейска държава, със здраво и щастливо население?

Д-р Мариела Красимирова:

Един разумен човек се приспособява към света. Неразумният човек очаква светът да се приспособи и нагоди към него. Затова целият прогрес е направен от неразумни хора. Темата за реда мисля, е актуална за този въпрос. Трябва да има ред и правила за всички. Да  няма вариант да се обадиш на някого и правилата да се сменят само за нечия угода. Целият живот е ред и правила. На това уча и детето си. Колкото по-рано се научим да  ги спазваме, толкова по-лесно и уредено ще ни е. Важно е да осъзнаем, че е нужно време и постоянство. Ако търсим бързи резултати, то няма да постигнем крайните си цели. Ако се заблуждаваме с малките предимства, никога няма да постигнем големите цели.

И последен въпрос: – Какъв народ е българският народ и има ли го той?

Д-р Мариела Красимирова:

Естествено, че го има. Имаме си народ, имаме си родина, но държава нямаме. Трябва да сме заедно. Загубихме се, мисля …Всеки е за себе си! А вземането под внимание на другите е в основата на един добър живот, добро общество. И за финал: Не проклинай мрака, запали свещ!

– Благодаря ви за този разговор.

Д-р Мариела Красимирова: 

Благодаря ви и аз.

 

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща В СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯТ 50 ПЛАКАТА НА НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЙКАТА ВАЛЕНТИНА ВАСИЛЕВА – ФИЛАДЕЛФИС Е БИЛА ПОДСЛУШВАНА ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ

Сливналийката Валентина Василева – Филаделфис е сред подслушваните участници в протестите миналата година, съобщава сайтът bird. Тя е председател на ЕНП, която е мандатоносител на коалицията „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

Новини Сливен

В СЛИВЕН БЕШЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА „ОРЪЖИЕТО ПРЕЗ ПЕРИОДА НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ”

Пред Регионалния исторически музей-Сливен „Д-р Симеон Табаков“ днес беше открита изложбата „Оръжието през периода на българското Възраждане“, посветена на 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър. На събитието присъства кметът Стефан

Новини Сливен

ЗЛАТО И ПАРИ СА ОТКРАДНАТИ ОТ ЧАСТЕН ДОМ В СЛИВЕН

На 22 април 38-годишен мъж е заявил, че от дома му в град Сливен са откраднати златни накити и пари в лева и друга валута. Нанесената щета е в процес