Д-Р ИВАН ДАНЧЕВ: СИЛАНИЗАЦИЯТА Е БЕЗБОЛЕЗНЕНА

Д-Р ИВАН ДАНЧЕВ: СИЛАНИЗАЦИЯТА Е БЕЗБОЛЕЗНЕНА

С повече от 40 процента се е понижила заболеваемостта от кариес при децата благодарение на програмата за силанизация, която започна преди дванадесет години. Това каза днес в Пресклуба на БТА в Сливен д-р Борислав Миланов, главен секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС), който е лектор на семинар „Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България, за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания”.

До момента са силанизирани над 500 хиляди първи постоянни детски зъби, допълни д-р Миланов и припомни, че проведеният през 2007 година скрининг показа повече от тревожни резултати – над 98 на сто от българските деца от всички възрастови групи имаха поне един кариес. Негативни тенденции се отчитат и с днешна дата, когато в страната хората между 22 и 23 години имат средно извадени по 2,4 постоянни зъби, между 60 и 65 години извадените зъби са 17, а не повече от 30 процента от българите са наясно на колко време се сменя четката за зъби.

Заради ковид пандемията през 2020 и 2021 година се отчита около 50 процента спад на силанизирането, каза още д-р Миланов и допълни, че целта е да се възстанови мащабът на силанизацията от 2019 година.

В област Сливен от началото на програмата са силанизирани 17 703 зъби на 4979 деца, каза  д-р Живка Георгиева, регионален координатор на Програмата за област Сливен. През 2021 година са поставени 628 силанти на 178 деца. През тази година изпълнителите на силанизацията са четиринадесет, четирима работят в малките населени места. Важна роля в областта имат здравните медиатори, които осъществяват връзката с ромските квартали и организират здравни беседи, разпространяват брошури и др.

Процедурата е безболезнена и продължава средно между 15 и 30 минути, подчерта д-р Иван Данчев – председател на Регионалната колегия на БЗС. Силанти се поставят на постоянните шести зъби на децата от 6 до 8 години, за да ги предпазят от разрушение и кариес. Процедурата е напълно безплатна и се извършва с информираното съгласие на родителите.

Кръглата маса в Сливен е втората от общо десет, които ще се проведат в страната, като първият форум е бил в Хасково.

 

БТА

Предишна СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ СЕ ДОКОСНАХА ДО МОДЕРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ТУРИЗМА НА БРЕГА НА АТЛАНТИКА
Следваща ОБЩИНА КОТЕЛ ОТВАРЯ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРИЕМ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ПРОЕКТ „ТОПЪЛ ОБЯД“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОТЕСТ „СИСТЕМАТА НИ УБИВА“ СЕ ПОЯВИ И В СЛИВЕН

Протест на майки под надслов „Системата ни убива“ се появи и в Сливен. Майките с колички и плакати са разположени пред сградата на Община Сливен. „Организираме и подписка в подкрепа

Новини Сливен

ТАЗИ СУТРИН ЗАПОЧНА ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ СРЕЩУ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ В СЛИВЕН

  „Полицейска акция срещу търговията с вот се провежда в момента в сливенския квартал „Комлука“, съобщи за говорителят на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска. Тя е част от действията на

Новини Сливен

ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗА 4 ГОДИНИ

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен бе наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“ спрямо Мирослав С. Той е подсъдим за това, че противозаконно отнел чужди