Д-Р ЕЛЕНА СТАЙКОВА: ДКЦ-2 Е ЕДИНСТВЕНОТО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ В СЛИВЕН, КЪДЕТО МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ПОВЕЧЕ ОТ 11 ПРИЧИНИТЕЛИ НАВЕДНЪЖ
28.02.2024 1751 Прегледи

Д-Р ЕЛЕНА СТАЙКОВА: ДКЦ-2 Е ЕДИНСТВЕНОТО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ В СЛИВЕН, КЪДЕТО МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ПОВЕЧЕ ОТ 11 ПРИЧИНИТЕЛИ НАВЕДНЪЖ

Д-р Елена Стайкова Руева завежда микробиологичната лаборатория в ДКЦ-2 в Сливен от началото на 2023 г. Завършила е Хуманна медицина през 1998 г в ТУ –МФ Стара Загора. От 1999 до 2007 г. е старши асистент към катедра по Микробиология и вирусология към същия университет. Придобива първата си специалност по Микробиология през 2005 г. , а  от 2001 до 2010 г. работи и участва в създаването на първата частна МБ лаборатория в Стара Загора.

През 2010 г. основава  собствена Микробиологична, вирусологична и паразитологична лаборатория  „ НОВАЛАБ “.Името на лабораторията е вдъхновено от желанието на д-р Стайкова да се развива и въвежда  нови технологии , доказателство за което е и спечелената през 2022 година  от нея престижна награда  на БЛС „ Принос в развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники “

През 2009 придобива магистърска степен по  Маркетинг Мениджмънт , а две години по-късно по „Здравен мениджмънт“ .  Има дългогодишен опит и във фарма индустрията , като представител на Солвей и Абот фарма, което й позволява да развие и допълнителни организационни и търговски  умения .

През май 2021 придобива и втората си специалност по „ Медицинска паразитология“.

От септември 2021 г и е член на Централната етична комисия към БЛС.

-Д-р Стайкова, чувствате ли се добре в Сливен и по-специално в ДКЦ-2, където завеждате микробиологичната лаборатория?

-Чувствам се прекрасно. Имам отлична колаборация с управителя д-р Илиев и всички колеги. Колективът на лабораторията е млад и много задружен.

-Вярно ли , че вашата лаборатория в ДКЦ-2 предлага уникални изследвания, които пестят време и нерви на пациентите?

-Пестят се и пари, но по-важното е, че с тези изследвания се предоставя възможност за ефективна и целенасочена терапия.

-Какви иновации точно сте въвели ?

-Първото иновативно изследване  въведох в още през  лятото на 2019г. , включващо цялостна оценка на флората /микробния свят/ на женската полова система , това е изследването Фемофлор , при което се установяват 11 микробни причинителя само с един взет материал /вагинален или цервикален секрет/  . Аналогично е и изследването Андрофлор , но за мъжката полова система- при него се установяват 13 причинителя от един материал /еякулат или уретрален секрет/. Метода чрез който се извършва изследването е PCR /polymerase chain reaction/ т.н полимеразна верижна реакция , чрез която се намножава , създават се много копия ДНК от съответния причинител /бактерии или вирус/ от изследвания материал и така много по-лесно той се открива.

И при двете изследвания се търсят /изследват/всички възможни причинители на полово предавани инфекции, а заедно с тях и се определя съотношението на нормалната флора в съответната система . Това дава възможност за спестяване на време , пари и усилия на лекарите и пациентите.

-Кога все пак се препоръчват тези иновативни, разширени изследвания ?

– Най -вече те се препоръчват при хронични състояния, при  които пациентите имат оплаквания, установено е или не  наличие на даден микроорганизъм , проведено е лечение, но няма пълно изчезване на симптомите . В тези случаи пациентите  се „ сърдят „ на лекарите или на лабораторията , а в повечето случаи и на двете…а всъщност решението е много лесно, просто трябва да се изследва по-мащабно и да се изследват повече причинители наведнъж  , което Фемофлор прави, защото обикновено инфекциите са смесени с повече от един причинител, но с обикновенните / рутинни /методи  не всички бактерии или вируси се откриват и проведеното лечение е непълно, затова не отшумяват и оплакванията.

–  Кое е последното ново изследване , което сте въвели?

– От една   години вече имаме възможност да установим наличие на 18 микробни причинителя при  инфекциозни заболявания на  гастроинтестиналната система.  Особено в случаи при които  пациентите са се изследвали многократно, имат оплаквания като  подуване , тежест в стомаха, дискомфорт, запек или диария , а нищо не се установява от рутинно микробиологично  изследване . Тогава това комплексно изследване   е незаменимо, защото за правилното лечение е най-важно да се установи причинителя на инфекция.

Когато имаме възможност за такива изследвания , тогава и ние сме максимално удовлетворени и спим спокойно, че сме си свършили работа.

– Какви са следващите Ви стъпки…нещо ново?

– Да, проучила и съм и съм планирала следващата новост. Това е изследване за чревния микробиом, но за него следващия път.

– Разкажете повече за естеството на едно микробиологично изследване?

-МБ  изследване е много специфично, при него от изключителна важност са :

  1. Времето за посявка /поставянето на материала върху хранителна среда/. То трябва да е максимално бързо, по възможност веднага след вземането му от пациента, н-р гърлен секрет да се вземе на място в лабораторията и да се посее на място в лабораторията. Затова МБ изследвания трябва да се извършват в самата лаборатория в която са постъпили, а не да се транспортират..
  2. Самата хранителна среда- използването на качествени среди с необходимите вещества, които са необходими на бактериите за да растат .
  3. Важно е разбира се професионализма.

МБ изследвания трябва да се наблюдават всеки ден на всеки 24 часа, защото една бактериална клетка се дели на всеки 20 минути и след средно 24 часа тя образува видима с просто око  колонии.

Нашата работа като микробиолози е да разпознаваме бактериите в колониите, които образуват да ги видим на 24-тия час, а  не след 2-3 дни, когато са много по-различни.

Бактериите не знаят, че не трябва да растат, защото е почивен ден..

-Какво е най-важното нещо за успеха и за това лекарите да Ви се доверяват?

 –Според мен най-важното е колаборацията между нас лекарите от различните специалности  /акушер-гинеколози, уролози, дерматолози и др/ и нас микробиолозите…т.е тясната връзка помежду ни.

Когато има такава има и повече доверие. В крайна сметка ние сме заедно от едната страна на пациента и сме там , за да решим проблема.

Това беше първото нещо, което научих още в началото на трудовия си стаж: обсъждането на даден клиничен случай. Това  е незаменимо. Ние затова сме учили и искаме да бъдем максимално полезни за колегите и за пациентите.

-Има ли силни и слаби антибиотици или такива , които действат на всички бактерии..Тези силните ли са ?

…защото много често хората казват..а бе изписаха ми един много силен …или в много случаи се изписват АБ без предварително изследване.

-Не, няма силни и слаби антибиотици…има подходящи и неподходящи..

Има антибиотици, които действат на определени бактерии, а на други не действат, затова се правят и антибиограмите…

Има  случаи , в които дори и най-първия открит антибиотик -Пеницилина е  много по-подходящ за дадена инфекция , отколкото някой по-скоро открит,нов и  скъп АБ .

В  този случай по-стария АБ  ще се“ яви“ силен , а по- новия „ слаб“

Пример за това е една стрептококова  инфекция с пиогенния бета хем. стрептокок ,при която най-подходящ е Пеницилина и при него   все още няма открита резистентност към антибиотиците от пеницилиновата група.

Докато други много по- съвременни антибиотици да са неподходящи и да нямат ефект.

-И в заключение:

-За правилното лечение , трябва да има правилна диагноза .

Следователно първо е диагностиката и след това терапията.

Не е достатъчно да се започне лечение само въз основа на клиничните симптоми , защото понякога оплакванията могат да бъдат и само субективни усещания.В тези случаи не се изисква лечение с антибиотици и дори е погрешно, защото тогава ще се унищожат голяма част от полезните микроорганизми в нашия организъм.

Смисълът е в удовлетвореността от успешно  излекувания пациент , а това е и най-добрата награда!

 

 

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИНЖ. МАРИНЧО ХРИСТОВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ОПАЗВАНЕ НА ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ ПРЕЗ ПОЖАРООПАСНИЯ СЕЗОН
Следваща АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СЛИВЕН ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ПРЕЗ 2023 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

18-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН С МАРИХУАНА В НОВА ЗАГОРА

18-годишен е задържан за притежание на наркотични вещества. Той е установен от полицейски патрулен екип при обход в района на централния парк в град Нова Загора. Проверката е извършена вчера

Новини Сливен

СЪЗВЕЗДИЕ ОТ ПЕВЦИ И АРТИСТИ ГОСТУВАТ В СЛИВЕН ЗА ДИМИТРОВДЕН

Тържественият концерт по повод връчването на годишните награди на Община Сливен за 2019 г. ще се проведе на 25 октомври от 18 ч. в зала „Сливен“.  Автор на сценария е журналистът

Новини Сливен

МНОГО ПИЯН ШОФЬОР БЕ ЗАЛОВЕН В СЛИВЕН

Полицейски служители са установили водач с алкохол 2,38 промила в град Сливен. На 26 юни, около 22,30 часа, е спрян за проверка лек автомобил „Мицубиши“, управляван от 29-годишен водач от