Д-Р ВЛАДИМИРА ТЕНЕВА: БЪЛГАРСКИЯТ УЧИТЕЛ ПРОЯВЯВА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ГЕРОИЗЪМ И ТЪРПЕНИЕ! НУЖНА Е ЯСНА МЕТОДИКА И СТАНДАРТИ ЗА УЧЕНЕ И ПРЕПОДАВАНЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА
март 22, 2021 1286 Прегледи

Д-Р ВЛАДИМИРА ТЕНЕВА: БЪЛГАРСКИЯТ УЧИТЕЛ ПРОЯВЯВА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ГЕРОИЗЪМ И ТЪРПЕНИЕ! НУЖНА Е ЯСНА МЕТОДИКА И СТАНДАРТИ ЗА УЧЕНЕ И ПРЕПОДАВАНЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА

Владимира Тенева е един от учредителите и кандидат за народен представител от листата на ПП “Републиканци за България” в Сливен. Тя е доктор по Педагогика, носител на награда „Неофит Рилски“ за високи постижения в сферата на образованието от Министерство на Образованието и Науката и награда „Софроний Врачански“ от Началника на Регионално управление по образование – Сливен.

“През 2020 г., на мен както и на много други мои колеги преподаватели, буквално за 24 часа ни се наложи да преосмислим начина си на преподаване, да се научим да работим в електронна среда, и на принципа проба-грешка да намерим най-подходящото решение за учениците си – без методика, без ясни инструкции, без стандарти за работа и учене в електронна среда. Ето защо, ключов момент по пътя към модернизиране на родното образование е инвестиране в промяна на образователната среда и изграждане на ефективна система за дигитално образование. Под образователна среда се има предвид не само обновяване на материално-техническата база, но и преразглеждане на средата за учене, учебното съдържание и инструкционалния дизайн. Разбира се, за да се случи всичко това, е необходимо да се преразгледа професионалната подготовка и квалификация на учителите като се организират ефективни структурирани обучения, свързани с развиване и усъвършенстване на ключови дигитални компетентности.“, заявява Владимира Тенева.

“През изминалата една година българският учител прояви изключителен героизъм и търпение, като демонстрира гъвкавост и творчество що се отнася до промяна в средата за обучение. Изтърпяхме много критики и недоволство, но за мен всички се справихме според възможностите си. Всички ние, малко или много, трябваше да излезем от зоната си на комфорт, да направим и невъзможното, за да продължим учебния процес. Година по-късно все още няма методика за обучение в електронна среда или ясно разписани стандарти, но ние продължаваме да даваме всичко от себе си, за да отговорим на очакванията и нуждите на нашите ученици.”, добавя тя.

От „ПП Републиканци за България“ ще настояваме за:

  • Инвестиране в подобряване на материално-техническата база с цел подсигуряване на достатъчен брой преносими устройства за учене и преподаване, както и осигуряване на високоскоростен интернет за преподавателите.
  • Изграждане на система за учене в електронна среда, която да подпомага учителите чрез структурирани обучения за работа в дигитална среда.
  • Създаване на платформа за споделяне на учебен материал и добри работещи практики за учене в електронна среда, разработени от доказали се действащи учители. Тези разработки да се зачитат за научен труд или научни публикации и да се защитават с авторско право.
  • Разписване на ясна методика и стандарти за учене и преподаване в електронна среда с участието на действащи учители, на база добри практики и работещи решения, са само част от действията, които трябва да бъдат предприети, за да подобрим качеството на обучение.

Д-р Владимира Тенева, като експерт в сектор “Oбразование” на ПП „Републиканци за България“ e категоричнa, че не е нужно да чакаме поредния локдаун, за да осъзнаем, че може да се провежда ефективно хибридно обучение. Всеки човек има право на образование, но има много учащи, които нямат достъп до системата. Ученето в електронна среда може да се прилага и в некризисни ситуации – при работа с учащи от отдалечени райони, които имат затруднен достъп до образователна среда, при индивидуална или самостоятелна форма на обучение, извънкласни занимания, консултации и др.

“За всеки един учител, включително и за мен, няма нищо по-ценно от общуването лице в лице с учениците в реалната класна стая, но трябва да бъдем гъвкави и да се адаптираме към нуждите на съвременното модерно образование. При правилно планиране и структуриране на преподаването и ученето в електронна среда, то би могло да бъде не само ефективно, но и интересно и мотивиращо.”, завършва д-р Тенева.

ПП „Републиканци за България“ се явява на предстоящите избори с номер 21 в бюлетината.

Пълната програма на партията може да видите тук:

https://republikanci.bg/RfB_election_program.pdf

Предишна АРЕСТ ЗА УБИТО КУЧЕ В СЕЛО НИКОЛАЕВО
Следваща ПОВЕЧЕ НОВОЗАРАЗЕНИ И ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУС СА ОТЧЕТЕНИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА В ОБЩИНА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОРЕДНА ОТНЕТА КНИЖКА ЗА НЕПОЗНАВАНЕ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

В началото на миналата седмица Административен съд- Сливен потвърди поредната Заповед за отнемане на свидетелство за управление на МПС, издадена поради непознаване правилата за движение по пътищата. Нарушението е установено

Новини Сливен

СЛИВЕН ЧЕСТВА СЪЕДИНЕНИЕТО

С военни почести,  тържествено издигане на националния флаг и поднасяне на цветя  пред паметника на Хаджи Димитър премина официалната церемония на централния площад в Сливен по случай  Съединението. Молитва за здраве и добруване

Новини Сливен

УВОЛНЕНИЕ ЗА СЪМНЕНИЯ В КОРУПЦИЯ

Служител на общинското предприятие „Градска мобилност“ в Сливен е уволнен заради съмнения в корупция, научи Sliveninfo. „Той бе уличен, че не отчита всички продадени билети“, каза Димитър Пантелеев, директор на