Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В БОЛНИЦАТА С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК
май 12, 2022 372 Прегледи

Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В БОЛНИЦАТА С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – д-р Васислав  Петров, поздравява всички специалисти по здравни грижи в болницата с професионалния им празник. 12 май се отбелязва като Международен ден на сестринството и професионален празник на специалистите по здравни грижи.

„Отправям своите най-сърдечни пожелания за здраве и нови професионални успехи. На днешния ден насочваме вниманието на обществото към вашия денонощен и всеотдаен труд, към постоянната грижа към пациентите. Вие – медицинските сестри, акушерките, лаборантите, фелдшерите и рехабилитаторите, сте един от основните стълбове в здравеопазването и без вашата дейност системата не може. Бъдете все така всеотдайни и отговорни, надграждайте със знания и опит, с които издигате името на нашата болница на ново, по-високо ниво. Пожелавам на вас и семействата ви здраве, а в професионален план – удовлетвореност и устойчивост. Честит празник!“, каза д-р Петров.

С негова заповед за проявен професионализъм ще получат награди четирима специалисти по здравни грижи:
Мария Карарадева-старша мед.сестра на Кабинети по функционална диагностика
Мария Франсъзова-старши лаборант на Клинична лаборатория;
Евгения Костова-старши рентгенов лаборант на Отделение по образна диагностика;
Галина Джагарова-старши лаборант  Микробиологична лаборатория.

12 май е Световен ден на медицинските сестри. Денят на сестринството се отбелязва от 1974 година насам по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Датата на празника не е избрана случайно, това е рождената дата на знаменитата медицинска сестра Флорънс Найтингейл – автор, статистик и обществен деятел.

Тя е родена на 12 май 1820 г. във Флоренция и е починала на 13 август 1910 в Лондон. Вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра. Става известна с нейната пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се грижи за ранени войници. Наричана е „дамата с лампата“, заради късните обиколки, които е правила през нощта.

Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за сестри – Болница „Сейнт Томас“ в Лондон, първото светско училище за сестри в света, сега част от Кингс Колидж (Лондон). Найтингейл е способна математичка, занимава се и със статистически изследвания. Става новатор в използването на методите на инфографиката в статистиката, в частност – кръгови (секторни) диаграми. През 1859 г. е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация.

През 1910 г. Флоранс Найтингел предлага следния текст на Сестринската клетва: „Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.“

Предишна ПРОКУРАТУРАТА Е ПУСНАЛА ЗАДЪРЖАНИТЕ ЗА ЖЕСТОКИЯ ПОБОЙ
Следваща ЗАПОЧНА ОБРАБОТКА НА УЛИЦИ И ТРЕВНИ ПЛОЩИ В ОБЩИНА КОТЕЛ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ И КОМАРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ШОФЬОР С ФАЛШИВА КНИЖКА Е ХВАНАТ В БАЛКАНА

Водач с фалшива гръцка шофьорска книжка е хванат от патрулен полицейски екип на 31 юли в село Градец. 27-годишният Р.Р., водач на лек автомобил „Опел Астра“, при проверката представя на

Новини Сливен

КОГАТО ШАМПИОН ВЛИЗА В ПОЛИТИКАТА

Когато един истински шампион влиза в политиката, се случват много човешки неща. Както днес в Сливен, където кандидатът за евродепутат от листата за коалиция „БСП за България“ Крум Дончев имаше

Новини Сливен

ОБЩИНАТА ЗАПОЧВА ОСВЕЖАВАНЕ НА ПРОСТРАНСТВА В КУЛТУРНИ ОБЕКТИ НА СЛИВЕН

Община Сливен започва изпълнението на проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“. Той се реализира  по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 1 „Подобряване управлението на културното