Д-Р ВАНЯ ПРОДАНОВА: ЛЕВИЦАТА Е НОСИТЕЛ НА СЪЗИДАТЕЛНА СИЛА
март 20, 2023 1536 Прегледи

Д-Р ВАНЯ ПРОДАНОВА: ЛЕВИЦАТА Е НОСИТЕЛ НА СЪЗИДАТЕЛНА СИЛА

Д-р Проданова, Вие бяхте съветник в 47–ото Народно събрание на депутат Владимир Маринов. Какво успяхте да постигнете през краткия живот на правителството?

  • Още в първите дни от редовното правителство, с подкрепата на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, изпратихме писма до Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Министерство на земеделието. С конкретни въпроси и предложения, свързани с качеството на храните в учебните заведения. Всъщност, точно това обещах на предните избори, че ще работя за здравето на българските деца. Сещам се за една среща с майки, в която те казаха така: „Ти си нашият ГЛАС“.

 

Защо приехте поканата да бъдете част от „Левицата!“ по време на тази предизборна кампания?

  • Определям себе си като социално ангажиран човек и непартийно ангажиран. Сега, в условията на много наслагващи се кризи е още по-необходимо да има активни и успешни социални политики. И съм убедена, че новата коалиция „Левицата!“ ще бъде носител именно на тази линия.

 

Какво представлява „Левицата!“ във Вашите очи?

  • „Левицата!“ е нова коалиция, която обхваща относително млади партии, чиито лидери обаче имат сериозен опит.

Ние имаме ясна позиция против войната – за незабавни и бързи преговори за мир. Левите сили винаги са отстоявали антивоенни позиции, включително и по време на световните войни.

„Левицата!“ е за възстановяване на държавността, която беше компрометирана от други политически сили. Държавата трябва да върне активната си роля – не администрираща и потискаща, а регулираща. Не само за цените, но и за производството. С ясни приоритети: енергетика, нови технологии, т.е. производства, които ще движат икономиката напред.

 

Ако „Левицата!“ влезе в Народното Събрание, как виждате ролята й?

  • Би било добре „Левицата!“ да бъде част от управлението, защото имаме много хора с доказан управленски потенциал в различните сфери.

Но не смятам, че на всяка цена трябва да сме във   властта. Бихме могли да бъдем един ефективен опозиционен коректив, какъвто реално няма от доста време насам.

 

Какво друго бихте казали за поведението на „Левицата!“?

  • „Левицата!“ е носител на една различна политическа култура. Да, имаме лидери, които са силни полемисти, но линията е без омраза и агресия. В България от десетилетия има две линии – разрушителна и съзидателна. Ние виждаме себе си във втората общност и затова българската политика би спечелила от участието на левите сили.

 

Как виждате отношението на „Левицата!“ с БСП?

  • Нашата коалиция ще катализира промяната на лявото пространство, защото в България има огромна маса ляво настроени избиратели.

Вярвам в единението, в идейната промяна и доброто бъдеще на левите сили  в най-широкия смисъл.

Специално искам да отбележа, че в „Левицата!“ има силни лидери, от които България има нужда – начело с Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков. Немаловажен е фактът, че президентът Георги Първанов плътно подкрепя и активно участва в кампанията на „Левицата!“.

 

В професионален план къде виждате своята роля и тази на колегите Ви?

  • Аз съм експерт по храненето. Погледнато по-широко – в световен мащаб – продоволствената, хранителната сигурност е един от най-острите проблеми. И нашата страна не е застрахована от подобни проблеми. Затова в парламента и в изпълнителната власт трябва да се работи изпреварващо и целенасочено. Смятам, че експертите от нашия сектор могат да бъдат особено полезни.

 

От няколко години по медиите говорите, че затлъстяването на населението на Република България нараства значително. Какви мерки смятате, че трябва да бъдат взети, за да се предотврати този процес?

  • Според нов доклад на Световната федерация за борба със затлъстяването, 51% от населението на света, т.е. повече от 4 млрд. души, ще бъдат със затлъстяване или наднормено тегло през следващите 12 години. Според доклада процентът на затлъстяване се увеличава бързо, особено сред децата и в страните с ниски доходи, което непосредствено ще доведе до ръст на сърдечно-съдовите заболявания и диабет.

Данните ясно предупреждават, че политиците трябва да действат незабавно, за да предотвратят влошаването на ситуацията. Според Луиз Баур, президент на Световната федерация за борба със затлъстяването, е особено тревожно да се види, че процентът на затлъстяване нараства най-бързо сред децата и юношите. Според нея, правителствата и вземащите се решения по целия свят трябва да направят всичко възможно, за да избегнат прехвърлянето на здравните, социалните и икономическите разходи върху по-младото поколение. Споделям изцяло нейните виждания и считам,         че това трябва да се превърне в един от основните приоритети на следващите Народни представители. Не омаловажавам всички останали проблеми, но не приемам този световен казус да се пренебрегва, както до сега. Наясно съм, че голяма част от кандидатите за народни представители не разбират в дълбочина проблема, понеже не са специалисти в тази  област, но това не означава, че не трябва да се предприемат политики в тази посока.

Време е и българското общество да съзрее, търсейки отговори и решения по темата!

Само по този начин ще успеем да възпитаме деца с добри хранителни навици, здрави и успешни млади българи!

Може да подкрепите д-р Ваня Проданова с бюлетина № 14, преференция 102.

Предишна ОТ 22 МАРТ ГЕРБ - СЛИВЕН ОТКРИВА ПРЕДИЗБОРНАТА СИ ШАТРА
Следваща ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ОБЯВЯВА ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪСНОАНТИЧНА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ ТУИДА НА МЕЖДУНАРОДНО ТУРИСТИЧЕСКО ИЗЛОЖЕНИЕ

Екипът на Късноантична и средновековна крепост Туида и представител на Регионален исторически музей Сливен ще вземат участие в петнайстото издание на Международното туристическо изложение “Културен Туризъм – Велико Търново 2018“.

Новини Сливен

ТЕЖКА КАТАСТРОФА СЛЕД ТРОЙНО ИЗПРЕВАРВАНЕ КРАЙ СЕЛО МОКРЕН

На 25 септември, в 20,20 часа, в РУ-Котел е получено съобщение от телефон 112 за възникнало пътно произшествие в района на село Мокрен. На място е изпратен полицейски екип, който

Новини Сливен

ДИРЕКТОРЪТ НА РЗИ – СЛИВЕН ИЗПРАТИ УКАЗАНИЯ ДО РАБОТОДАТЕЛИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С УСЛОЖНЕНАТА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА

С писмо Изх.N 07-23-1/27.02.2020г. на директора на РЗИ-Сливен до работодателите в област Сливен, са изпратени указания във връзка с усложнената епидемиологична обстановка. Информацията може да намерите на сайта на РЗИ