ДЪЛГА ОПАШКА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ, ПРИ ЕРП-АТА „ЗАТВОРЕНО“
юни 9, 2023 2858 Прегледи

ДЪЛГА ОПАШКА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ, ПРИ ЕРП-АТА „ЗАТВОРЕНО“

С около 40 процента се е увеличил броят на фотоволтаичните централи, които чакат за присъединяване към мрежата. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след края на заседанието на Комисията по енергетиката в Народното събрание, предаде БТА.

Председателвт на КЕВР добави, че заради това може да има по-големи санкции срещу енергийните дружества, но те могат да бъдат въведени от Народното събрание.

„Нормално е да има повишаване на санкциите, защото те са въведени доста по-рано. От друга страна нарушенията са такива, че едно закъснение с една година води до много сериозни загуби за този, който чака цяла година за присъединяване“, заяви Иванов.

Председателят на КЕВР добави, че има закъснения от повече от една година за присъединяване на фотоволтаични централи към мрежата. Заради това има инвеститори, които се чудят дали да не се откажат поради тези проблеми.

По време на днешното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание депутатът Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ и председателят на КЕВР Иван Иванов изразиха притесненията си, че електроразпределителните дружества (ЕРП) бавят прекалено много проектите на инвеститорите във фотоволтаични централи. Добрев определи това като злоупотреба от страна на ЕРП-ата с „тяхното монополно положение“ и изтъкна, че много инвеститори са взели заеми, по които плащат лихви.

Добрев смята, че ЕРП-ата не ги интересува, че инвеститорите чакат с години и по този начин трупат загуби. Според народния представител трябва да се помисли за неустойка за производителите, като електроразпределителните дружества бъдат глобени за пропуснати ползи.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изрази готовност да съдейства, за да се изготвят нужните законови промени.

 

business.dir.bg

Предишна БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ В ПОДКРЕПА НА ЕМО
Следваща ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕДОСТАВЯ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ НА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Имало в гората едно учтиво таралежче, ама толкова учтиво, че с всеки се познавало и с всеки било в добри отношения. Та вървяло си учтивото тapaлeжчe през гората и видяло

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Запитали лекар какво означава думата „здраве“. – Здраве е, когато всеки ден ви боли на различно място В болницата докарват мъж с черепна травма. Медицинската сестра попълва документите: – Женен?

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  В час по география учителката пита класа: – Как се установява вътрешният строеж на Земята? – С кирка и лопата! – набързо отговаря ученик. – Дебеланке, как се казваш?