ДЪЛГА ОПАШКА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ, ПРИ ЕРП-АТА „ЗАТВОРЕНО“
09.06.2023 3006 Прегледи

ДЪЛГА ОПАШКА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ, ПРИ ЕРП-АТА „ЗАТВОРЕНО“

С около 40 процента се е увеличил броят на фотоволтаичните централи, които чакат за присъединяване към мрежата. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след края на заседанието на Комисията по енергетиката в Народното събрание, предаде БТА.

Председателвт на КЕВР добави, че заради това може да има по-големи санкции срещу енергийните дружества, но те могат да бъдат въведени от Народното събрание.

„Нормално е да има повишаване на санкциите, защото те са въведени доста по-рано. От друга страна нарушенията са такива, че едно закъснение с една година води до много сериозни загуби за този, който чака цяла година за присъединяване“, заяви Иванов.

Председателят на КЕВР добави, че има закъснения от повече от една година за присъединяване на фотоволтаични централи към мрежата. Заради това има инвеститори, които се чудят дали да не се откажат поради тези проблеми.

По време на днешното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание депутатът Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ и председателят на КЕВР Иван Иванов изразиха притесненията си, че електроразпределителните дружества (ЕРП) бавят прекалено много проектите на инвеститорите във фотоволтаични централи. Добрев определи това като злоупотреба от страна на ЕРП-ата с „тяхното монополно положение“ и изтъкна, че много инвеститори са взели заеми, по които плащат лихви.

Добрев смята, че ЕРП-ата не ги интересува, че инвеститорите чакат с години и по този начин трупат загуби. Според народния представител трябва да се помисли за неустойка за производителите, като електроразпределителните дружества бъдат глобени за пропуснати ползи.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изрази готовност да съдейства, за да се изготвят нужните законови промени.

 

business.dir.bg

Предишна БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ В ПОДКРЕПА НА ЕМО
Следваща ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕДОСТАВЯ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ НА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  – Какво е ирония? – Цяла година да си на диета и на края мъжа ти да ти изневери с по-дебела от теб. Докато търсиш жена, да готви като

Новини

ПРОФ. Д-Р АРГИРОВА: ПИКЪТ НА ЕПИДЕМИЯТА ЩЕ Е В НАЧАЛОТО НА МАЙ, ТЯ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ В ПЪРВИТЕ ДНИ НА ЮНИ

Желателно е възрастните да ограничават срещите с други хора, докато не е достигнал пикът на епидемията, коментира проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. „Всяка

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Катаджия спира доста неориентиран младеж-шофьор: – Добър вечер, господине! Документите за провеpка! – Лелееее, брат… Къде съм аз? – Господине, документите ви. Моля! – Шшшш… Брат… Къде съм, бре?