ДУХОВНО ПРЕЧИСТВАНЕ И КРАСИВА МУЗИКА ОБЕЩАВАТ УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ВЕЛИКДЕНСКИЯ КОНЦЕРТ НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР
11.04.2023 440 Прегледи

ДУХОВНО ПРЕЧИСТВАНЕ И КРАСИВА МУЗИКА ОБЕЩАВАТ УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ВЕЛИКДЕНСКИЯ КОНЦЕРТ НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР

Неповторимо изживяване, което носи духовно пречистване и красота, очаква посетителите на Великденския концерт на Симфоничния оркестър в Сливен. Това заявиха в Пресклуба на БТА в Сливен участниците в музикалното събитие, което ще се състои на 12 април от в зала „Сливен“ в Страстната седмица преди Възкресение Христово.

Освен Сливенската филхармония, в концерта ще свирят и малките музиканти от проекта „Музиката вместо улицата“ на световноизвестния цигулар маестро Георги Калайджиев. Той ще бъде под палката на дългогодишния диригент на най-известния български камерен ансамбъл „Софийски солисти“ – маестро Пламен Джуров.

Солистите са Елена Механджийска (сопран) от известната вокална солистична формация BELLA VOCE и Галя Симеонова (сопран), солистка на смесения хор на БНР и на елитния ансамбъл „GLI ACCORDATI“.

„Да участвам в музикално събитие, в което са в съчетание Сливенския симфоничен оркестър и децата на Георги Калайджиев, е предложение, което не можеш да откажеш, каза маестро Пламен Джуров. На сцената се събират различни поколения, израснали в различни условия и изведнъж се оказва, че между тях има хармония.“ Той изрази възхищение към дисциплината и сериозното отношение на малките музиканти, като открои Вели Дурмушев.

Диригентът бе категоричен, че изборът на музикално произведение – каноническия химн „Стабат матер“ за сопран, алт, струнни и басо континуо,  е много подходящ в навечерието на светлия християнски празник. „За мен авторът – италианският бароков композитор Джовани Батиста Перголези е рекордьор – най-великият от младите композитори, разказа маестро Джуров. Той умира на 26 години, три месеца преди това е завършил това произведение. Заслужава си човек да се вслуша, да си представи що за фантазия, точност, професионална сръчност и толкова много красота има в него. В ежедневието вече ние сме много осквернени, много проблеми ни заливат . Но, когато може да се съсредоточим върху музиката, излъчваща толкова много доброта и красота, ще се пречистим, макар и за малко.“

„Няма по-подходящо произведение от „Стабат матер“ за такъв случай, каза маестро Георги Калайджиев. За мен това е една молитва, изключително произведение, което децата усетиха. Чрез репетициите те навлизат в същността на историята на музиката, запознаха се с много факти и израстват като музиканти. Щастливи сме, че имаме възможност да обединим тези деца чрез музиката, да се усещат по-добре и да излязат от действителността, в която живеят.“ Във Великденския концерт ще свирят дванайсет от децата от проекта „Музиката вместо улицата“. В момента в музикалната школа 40 възпитаници учат цигулка, виола, пиано, чело, кларинет, тромпет, класическа китара.

„Удоволствието от това да музицираш и да изпълняваш тази докосната от Бог музика е невероятно.  За нас, изпълнителите, е наслада за всички сетива“, каза солистката Галя Симеонова.

Елена Механджийска посочи, че двете за първи път ще пеят в дует в едно от най-хубавите барокови произведения.

Николай Стойков, клавесин, изрази удоволствие, че има възможност да свири на автентичен инструмент, истинска рядкост в България. Клавесинът е предоставен от проекта на Георги Калайджиев „Музиката вместо улицата“.

 

БТА

 

Предишна СЛИВЕНСКИ СОЦИАЛИСТИ ПОЧЕТОХА ЗАГИНАЛИ АНТИФАШИСТИ
Следваща РОТАРИ КЛУБ НОВА ЗАГОРА ЗАРАДВА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ В ОБЩИНАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДРЪВЧЕ СЕ ПРЪКНА НАСРЕД ПЛОЩАД В СЛИВЕН

Едно дръвче се появи насред площад в Сливен. Сякаш пробило асфалта. Граждани от кв. „Даме Груев” алармираха за фиданката, която създава опасност за движението. Площадчето се намира северно от блок

Новини Сливен

ФИРМА „MG COMPUTERS“ ПОЗДРАВЯВА СВОИТЕ КЛИЕНТИ, КОНТРАГЕНТИ И СЛУЖИТЕЛИ С НАСТЪПВАЩИТЕ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

С настъпването на един от най-прекрасните християнски празници ръководството на фирма „MG Computers“ поздравява своите клиенти, партньори и служители. Нека да запазим магията на Коледната нощ през цялата година, за

Новини Сливен

КРУМ ДОНЧЕВ В СЛИВЕН: „ПЪТЯТ ЗА ПОСТИГАНЕ НА „ВИЗИЯ 0” ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ДОБРОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ПРОФИЛИРАНИТЕ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ОРГАНИТЕ НА ВЛАСТТА”

Вчера в Сливен се проведе експертна среща с автомобилния състезател Крум Дончев, инициирана от Движение за активна регионална политика. Дискутираните теми, обхванали сферите на безопасността на движението по пътищата, транспорта