ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР – С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ПОДКРЕПАТА
27.05.2022 837 Прегледи

ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР – С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ПОДКРЕПАТА

Поетичният спектакъл „Лирични отклонения“ бе създаден с финансовото съдействие на общинския фонд „Култура“. Представлението е много подходящо за подрастващи и средношколци,както и за възрастната публика с вкус към поезията

Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен изразява благодарност към Комисията по култура на Сливенския общински съвет, към община Сливен и фонд „Култура“ за оказаната финансова подкрепа за осъществяването на последния спектакъл на театъра „Лирични отклонения“.

Премиерата излезе в навечерието на Деня на българската писменост и култура. Най-българският празник обедини творческите усилия на режисьор и актьори да създадат един ведър, откровен и непринуден спектакъл, чиято искреност публиката оцени по достойнство.Поетичният спектакъл е изграден по стихове на Елисавета Багряна, Атанас Далчев, Борис Христов, Христо Фотев, Миряна Башева, Маргарита Петкова, Петя Дубарова, Мария Донева, Георги Господинов, Христо Ботев, Никола Вапцаров, Любен Гройс – общо 16 български поети от Възраждането до днес.В екипа на неговите създателиса Димитър Марков, Ивайло Гандев, Самуела-Ивана Церовска и току-що завършилата НАТФИЗ Мария Манолова, за която Лиричните отклонения са един успешен актьорски дебют.

Спектакълът е не просто рецитал на прекрасна поезия, а театрално представление с начало, развитие, кулминация, развръзка.В него Димитър Марков е в двойна роля на актьор и режисьор. Режисьорският замисъл е да се изгради действието, стихотворение по стихотворение, около един Голям купон – метафора, инспирирана от романа на Курт Вонегът „Времетръс“. В този купон артистите умело влизат и излизат с лиричните истории от изпълняваните стихове. Това са четири образцово изпълнени, с любов и проникновение, актьорски задачи в един типично актьорски спектакъл, в центъра на който е Словото, с неговата красота, истинност и нравствена сила.

Големият купон е символ на света – на сцената, в която, според Шекспир, всички ние сме артисти. В него царят суета, гордост, екзистенциални мисли, суматоха, страдание и любов.Поетичните откровения публиката ще има удоволствието  да чуе отново на 30 май в Камерна зала „Слави Шкаров“ на театъра. Има защо. Изпълнението на всеки от актьорите се стреми да бъде разкритие – едновременно на поетичното изящество и смисъла на стихотворението и на личната вътрешна емоция.Голямата част от поезията в спектакъла е любовна – но има ли място за любовта в този луд свят? – е въпросът. И той не е единствен.

Представлението е много подходящо за подрастващи и средношколци. То има изначалната мисия да разширява общата култура, да създава вкус към поетичното изкуство, да възпитава нравствени ценности. Да не забравяме и възрастните почитатели на поезията и театъра, които отново и отново искат да преживеят приказния път от поезията към театъра и от театъра – към поезията. Eдин вълшебен път, изпълнен с магическа реалност, любовни вълнения и човешки мечти.

Някои стихове са познати, други не толкова, но всички са силно въздействащи. Подборката и подредбата им в поетическия спектакъл заслужават поздравления. Идеята за лиричното представление е на директора на театъра Радост Костова. Заслугата – на режисьора Димитър Марков. За театралният резултат – аплодисменти за актьорите.Натрупванията с положителен знак водят до създаването на един наистина любопитен, романтичен, елегантен и комуникативен спектакъл. Приятно гледане!

Предишна ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПГ НА ГЕРБ – СДС, ПРОЧЕТЕНА ДНЕС ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ТРИБУНА ОТ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗЧЕЗНАЛО 9-ГОДИШНО ДЕТЕ БЕШЕ НАМЕРЕНО ЗА БРОЕНИ ЧАСОВЕ ПРИ СЪВМЕСТНА СПАСИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ

Ръководството на ОДМВР-Сливен организира незабавна спасителна операция след получаване на сигнал за 9-годишна дете в неизвестност. В събота в 13,51 часа в дежурната част на РУ-Сливен е получено съобщение от

Новини Сливен

ГОЛФ ГОРЯ В НОВА ЗАГОРА

Техническа неизправност е причинила запалване на лек автомобил в град Нова Загора. На 16 юли, около 18,17 часа, на кръстовище с улици „М. Балкански“ и „Д.Благоев“, по време на движение

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 09. 05. 2018 г. (сряда) до 13.00 ч е прекъснато водоподаването на северната част от кв.