ДПС ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС В ЯБЛАНОВО
януари 20, 2022 626 Прегледи

ДПС ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС В ЯБЛАНОВО

С поднасяне на венци и цветя пред чешмата-паметник в Ябланово ДПС почете паметта на жертвите на т.нар. „възродителен процес“. На 19 януари 1985 г. котелското село става център на съпротивата срещу насилствената смяна на имената и опитите за асимилация.

Трябва да помним трагичните събития от 19 януари 1985 г. Те са процес, който е в основата на майските събития от 1989 г., каза на възпоменателната церемония зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов. На нея присъстваха бившият народен представител Танер Али, областният председател на ДПС в Сливен Мустафа Мустафов, общинските кметове на Омуртаг, Върбица и Руен – Ешреф Ешреф, Мердин Байрам и Исмаил Осман, десетки членове и симпатизанти на ДПС от съседните общини и от областта.

През януари 1985 г. най-силният отпор се дава в Ябланово. Тук има много задържани наши братя и сестри. Братя и сестри, на които дължим много, защото една част от тях платиха със своя живот, други платиха със своята свобода, за да може днес нашето Отечество България да е член на НАТО, на ЕС, каза Ахмедов.

Първата крачка към демокрацията в нашата Родина България бе направена в Ябланово, каза още зам.-председателят на ДПС.

32 години по-късно обаче в България отново светва червената лампичка. По време на изборите наблюдавахме как МВР се превърна в предизборен щаб с една единствена цел спечелване на вота. Полицията се върна към времената на народната милиция. В нашите къщи влязоха полицаи, в нашите къщи бяха разпитани нашите братя и сестри от уязвимите групи, които са с ТЕЛК решения, на които бяха задавани въпроси за коя партия ще гласуват и защо за нея, възмути се Ахмед Ахмедов. И подчерта: Трябва да се борим за демокрацията всеки ден и час.“.

Ние, ДПС, сме призвани да бъдем пазители на демокрацията и държавността в нашата Родина България, категоричен бе Ахмедов.

 

Предишна АКО НЯМАШ УСМИВКА, ЩЕ ТИ ДАМ ЕДНА ОТ МОИТЕ
Следваща РАЗБИХА ВЕНДИНГ АВТОМАТ НА УЛ. "КАПИТАН МАМАРЧЕВ" В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 27.02.2020г. (четвъртък) до 16.30ч. е прекъснато водоподаването на южна част от кв.“Българка“. При възможност

Новини Сливен

СЛИВЕН ЧЕСТВА 112 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

С официална церемония на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен днес бе отбелязан Денят на Независимостта на България. Честването на 112-годишнината започна с издигане на националния трибагреник под звуците на Химна

Новини Сливен

БАРОКАМЕРАТА НА „ТОПМЕДИК“ ПРАВИ МЕДИЦИНСКИ ЧУДЕСА

Една съвременна барокамера може да прави истински медицински чудеса, лекувайки цял спектър от болести. Особено, ако последна дума на техниката е в ръцете на специалистите от Медицински център „ТопМедик“- Ямбол.