ДПС ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС В ЯБЛАНОВО
20.01.2022 985 Прегледи

ДПС ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС В ЯБЛАНОВО

С поднасяне на венци и цветя пред чешмата-паметник в Ябланово ДПС почете паметта на жертвите на т.нар. „възродителен процес“. На 19 януари 1985 г. котелското село става център на съпротивата срещу насилствената смяна на имената и опитите за асимилация.

Трябва да помним трагичните събития от 19 януари 1985 г. Те са процес, който е в основата на майските събития от 1989 г., каза на възпоменателната церемония зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов. На нея присъстваха бившият народен представител Танер Али, областният председател на ДПС в Сливен Мустафа Мустафов, общинските кметове на Омуртаг, Върбица и Руен – Ешреф Ешреф, Мердин Байрам и Исмаил Осман, десетки членове и симпатизанти на ДПС от съседните общини и от областта.

През януари 1985 г. най-силният отпор се дава в Ябланово. Тук има много задържани наши братя и сестри. Братя и сестри, на които дължим много, защото една част от тях платиха със своя живот, други платиха със своята свобода, за да може днес нашето Отечество България да е член на НАТО, на ЕС, каза Ахмедов.

Първата крачка към демокрацията в нашата Родина България бе направена в Ябланово, каза още зам.-председателят на ДПС.

32 години по-късно обаче в България отново светва червената лампичка. По време на изборите наблюдавахме как МВР се превърна в предизборен щаб с една единствена цел спечелване на вота. Полицията се върна към времената на народната милиция. В нашите къщи влязоха полицаи, в нашите къщи бяха разпитани нашите братя и сестри от уязвимите групи, които са с ТЕЛК решения, на които бяха задавани въпроси за коя партия ще гласуват и защо за нея, възмути се Ахмед Ахмедов. И подчерта: Трябва да се борим за демокрацията всеки ден и час.“.

Ние, ДПС, сме призвани да бъдем пазители на демокрацията и държавността в нашата Родина България, категоричен бе Ахмедов.

 

Предишна АКО НЯМАШ УСМИВКА, ЩЕ ТИ ДАМ ЕДНА ОТ МОИТЕ
Следваща РАЗБИХА ВЕНДИНГ АВТОМАТ НА УЛ. "КАПИТАН МАМАРЧЕВ" В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РАЗЯСНЯВАТ ПЛАНА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО В РУСКИЯ КВАРТАЛ

Община Сливен организира среща с жителите на руския квартал, на която ще бъдат разяснени подробности по предстоящото въвеждане на Плана за организация на движението в квартала. Срещата ще се състои от

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Жена, какво ще направиш, ако спечеля от тотото? – Ще взема половината и ще те напусна! – Спечелих 3 лева. Ето ти 1,50 и сбогом! Канибали пленили американеца, французина

Новини Сливен

ДИМИТЪР СЯРОВ: ЗАЩО ДА ПРОДЪЛЖИМ ЗАЕДНО С ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

В сполетялата ни несвършваща кампания през последната половин година, не без дирижирана намеса на заинтересовани партии и кръгове зад тях, това да се случи, на 14 ноември отново сме на