ДОЦ. МИХАЙЛОВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ КОНГРЕС: ВСЕ ПОВЕЧЕ ДОМИНИРАТ МОЛЕКУЛЯРНИТЕ МЕТОДИ
08.05.2024 234 Прегледи

ДОЦ. МИХАЙЛОВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ КОНГРЕС: ВСЕ ПОВЕЧЕ ДОМИНИРАТ МОЛЕКУЛЯРНИТЕ МЕТОДИ

Доц. д-р Сашка Михайлова, дм, е специалист „Микробиология” в лаборатория „ЛИНА”. В края на миналия месец тя присъства на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести в Барселона, където бяха представени най-новите методи и изследвания в тази област.

Доц. Михайлова, разкажете какво представлява форумът?

-Този конгрес се провежда ежегодно и е признат от академичните и клиничните среди, както и от индустрията, като най-мащабният форум за представяне и обсъждане на изследвания в областта на включените медицински специалности. За 2024 година организаторите анонсираха, че в Барселона очакват около 16 хиляди души от целия свят.

С какви намерения тръгнахте за конгреса? 

-Имах планирани срещи с производителите на нашите апарати и тестове.

Удоволствие беше да видя на изложението MALDI-TOF мас спектрометъра AUTOF MS 1000, идентичен с този в нашата лаборатория. Партньорите ни от Autobio Diagnostics споделиха, че са започнали да прилагат технологията и за доказване на резистентни бактерии.

Анализаторът за урини, с който разполагаме в „ЛИНА“, също беше показан. И при този апарат има нови възможности, свързани с откриване на антибиотична резистентност.

Посетих щанда на Certest, чиито PCR диагностикуми използваме, включително за коклюш. Същият производител осигурява и бързите тестове за проби от храносмилателна система, които нашата лаборатория предлага.

Запознах се и с партньорите, които ни предоставят URIFAST – теста за бързо изпитване на чувствителност към антибиотици на чревни бактерии, изолирани от урини. Научих, че съществува и аналогичен тест за гъбички, който може да въведем в бъдеще.

Осъществили сте много контакти. Имаше ли иновативни разработки, които представляват интерес за „ЛИНА“?

-От дълго време търся възможности за използване на изкуствен интелект в помощ на ежедневната микробиологична практика. Доволна съм, че вече има такива решения и ще се радвам да се фокусираме в тази посока.

Ако трябва да обобщите, какво бихте казали за конгреса?

-В микробиологичната диагностика все повече доминират молекулярните методи, особено генетичните, какъвто е PCR анализът. Останалите методи – микроскопия, култивиране, имунологични изследвания, имат своята конкретна роля за отделния микроорганизъм. Тенденция при всички тях е високата степен на автоматизация, постигната в наши дни.

На снимката: доц. д-р Сашка Михайлова, дм, специалист „Микробиология” в лаборатория „ЛИНА” и Фрей Чен, международен търговски директор на Autobio Diagnostics

 

Предишна ЗАПОЧНАХА МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА. КМЕТЪТ РАДЕВ ЗАПАЛИ СИМВОЛНИЯ ОГЪН
Следваща ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО СЛУЧАЙ 8 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ХАТИДЖЕ ГЕОРГИЕВА ОТНОВО ВОДИ ЛИСТАТА НА ДПС В СЛИВЕН

Хатидже Георгиева отново ще води листата на ДПС в Област Сливен. Това съобщи пред Sliveninfo Мустафа Мустафов, областен председател на партията. Георгиева вече спечели един депутатски мандат на 4 април

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Бус София – Казанлък. Някъде около Пазарджик, пътник пита шофьора: – Ще има ли почивка? – Ти от к’во са умори, ва? Трима наперени свалячи висели в един бар. По

Новини Сливен

ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА НАРКОТИЦИ Е РАЗКРИТА ПРИ ПОРЕДЕН УДАР НА ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО

Трима са задържани, иззети са наркотични вещества- пико и хероин, при специализирана операция на 23 и 24 септември. Акцията е проведена на територията на Сливен и Нова Загора.  Късно през