ДОКТОР ГЕОРГИ КОВАЧЕВ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“

ДОКТОР ГЕОРГИ КОВАЧЕВ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“

Наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински” за 2021 г., се присъжда на д-р Георги Ковачев. Предложението за удостояването му с наградата е внесено от Инициативен комитет.

Тазгодишният носител на приза е утвърден специалист в сферата на археологията и антропологията, чиито научни интереси са тясно свързани с историческите и културоведските проучвания в Сливен и региона. Доказателство за неговите задълбочени познания в областта на късноантичната и средновековната история и археология са, както многобройните му публикации в престижни научни издания, така и неговите монографии, сред които „Божествата на Туида“ (2000), „Античният Сливен (II – IV в.)“ (2001), „Българските земи между Източна Стара планина и Странджа през XII – XIV в.“ (2001), „Средновековната хералдика“ (2005), „Теоретична археология. Справочник“ (2007) и др.

Д-р Георги Ковачев е роден на 22 октомври 1966 г. в гр. Сливен. Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „История“. През 2000 г. защитава докторска степен към Българската академия на науките на тема: „Българските земи между Източна Стара планина и Странджа през XII – XIV век. Историко-археологическо проучване“. През 2005 г. специализира „Мениджмънт на изкуството и История на изкуството“ в Колежа на Чарлстън, Южна Каролина, САЩ.

Професионалният му опит започва в Регионалния исторически музей – Сливен, отдел „Археология“, където е уредник в периода между 1990 и 1998 г. След като се установява в САЩ и към момента, той работи в Музея на гр. Чарлстън, а от 2015 г. преподава Антропология в Trident Technical College, Южна Каролина, САЩ. Въпреки дистанцията, д-р Георги Ковачев поддържа непрекъснат контакт с колегите си от България. През 2020 г. заедно с д-р Николай Сираков, директор на РИМ – Сливен, издават съвместната си двуезична книга „Конят и неговите митологични превъплъщения“, която цели да популяризира три изключително стойностни археологически предмета, съхранявани в музея, сред чуждестранната аудитория.

Безспорен е неговият принос в проучванията на гр. Сливен като духовен център през Средновековието. Участвал е в няколко екипа за теренни археологически проучвания на български средновековни манастири в нашия регион, а през 2010 г. публикува книгата „Манастирска общност Света гора Сливенска и районът ѝ през XII – XIV в.“ в съавторство с проф. Иван Русев.

 

Наградата ще му бъде връчена на тържествен концерт в рамките на програмата за отбелязване на Димитровден – Празник на гр. Сливен.

 

Предишна НА 21 СЕПТЕМВРИ В СЛИВЕН ЩЕ СЕ ОТБЕЛЕЖИ ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА ПРИЛЕПИТЕ
Следваща СЛИВЕНСКИ ПОЖАРНИКАРИ ПОКАЗАХА УМЕНИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ХОРА И ГАСЕНЕ НА ПОЖАР ВЪВ ВИСОКА СГРАДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕЦА И МЕДИЦИ ОТ СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИХА В ИНИЦИАТИВАТА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

В Световния ден на спешната медицинска помощ, който традиционно се отбелязва днес, на 27 май, деца от детските градини „Мак“ и „Божур“ в Сливен, се включиха в инициативата „Децата на

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ В НОВА ЗАГОРА

Притежание на наркотици са установили полицейски служители на РУ-Нова Загора. На 21 януари на територията на квартал „Шести“ е проведена специализирана операция по линия „Наркотици“. При проверка в частен имот

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ СТАНАХА ПОСЛАНИЦИ НА ДОБРОТО

Учениците от X „а“ клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ – гр. Сливен, Георги Веселинов Иванов, Иван Петков Александров и Мая Живкова Тачева са номинирани за посланици на доброто в инициативата на Държавната агенция за закрила