ДОБРОТО СЕ ПРЕДАВА ПО НАСЛЕДСТВО

ДОБРОТО СЕ ПРЕДАВА ПО НАСЛЕДСТВО

Очите ми се напълниха със сълзи. Случи се снощи, по време на благотворителната вечер под надслов „Мило сърце“, която събираше средства за Социално кафе за хора с увреждания. Една прекрасна вечер, изпълнена с много доброта. И от участниците, и от зрителите, всеки от които даде своята лепта за благородната кауза.

Професията на журналист често ми предоставя висока амплитуда на емоциите. Така се случи точно преди 20 години, през декември 1998г., когато бях на публичен търг, организиран от Ротари клуб – Сливен, отново с благородна кауза. Нямам спомен дали тогава съм имал сълзи в очите, но със сигурност помня, че се разчувствах дълбоко.

Нея вечер спечелих голямата награда от томболата – картина на известна сливенска художничка. Обявих картината на търг и пожелах парите от нея да отидат за болни деца. Тогава за първи път през живота си се сблъсках на живо с един добър човек, за когото бях слушал много, но не бях виждал на живо. Той избягваше всякаква публичност. Караше само леки автомобили марка „Лада“, ако и да можеше да си позволи луксозен „Мерцедес“. Носеше дънки и старо кожено яке, въпреки че имаше възможност да ходи само с маркови костюми.

Добрият човек започна да наддава за картината и скоро остана сам – останалите кандидати се отказаха. Той обаче продължи. И направи сумата двойно по-голяма. За изненада на всички.

Станах приятел с добрия човек.

Започнахме редовно да се срещаме и аз бях удивен от неговите постижения, за които той не искаше да се пише и говори.

Къщата ни се напълни със сувенири, които добрият човек ни носеше от Киргизстан, Таджикистан, Пакистан, Иран, Китай, Русия, Албания и много други страни, където той изпитваше волята на характера си.

Една година бяхме решили да бъдем заедно на връх Нова година. На 30 декември трябваше да се видим, за да уточним кой какво ще носи за събирането на 31 вечерта. Малко преди обед ми звъннаха, за да ми кажат, че добрият човек е отишъл на едно по-добро място – горе на небето.

Сливен се прости с него на 1-ви януари, но много бързо го забрави. Малцина останахме онези извън фамилията му, които си спомнят за него на всеки 30-ти декември, поднасяйки цветя на гроба му. Точно в 10 часа. Последните години и аз не съм от редовните. И аз започнах да забравям тази дата.

До снощи. Когато разбрах че добротата я има в Сливен и се предава по наследство. На благотворителната вечер в хотел „Национал“ всеки от присъстващите помогна за каузата – кой с каквото може. Направиха го и кметът Стефан Радев, и председателят на общинския съвет Димитър Митев и общинският съветник Стефан Христов и много други. Най-скъпата покупка на обявения търг закупи една дама с добро сърце. Тя остана сама в наддаването, но продължи да вдига цената. Състезаваше се сама със себе си. Досущ като добрия човек 20 години по-рано.

В крайна сметка дамата с добро сърце си тръгна с картината на Дора Куршумова, а в последствие спечели още две награди от закупени билети за томболата. Това беше вечерта на удивителната дама. Която отказа публичност. И не поиска името и да бъде съобщено. А тя снимана. Точно като добрия човек 20 години по-рано.

Тя просто призна: „Тук съм, защото моят син иска да помогнем с каквото можем на хората с увреждания”.

Оказа се, че дамата с добро сърце е племенница на човека с добро сърце. И очевидно има син с добро сърце. Всъщност снощи Сливен показа, че може да се обединява около добри каузи. А когато до всяко добро същество, застане поне още едно ….. Представяте ли си какво ще се случи с нашия град!?

 

Георги Мангинов

Предишна СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА ЩЕ ГРЕЙНАТ НА 7 ДЕКЕМВРИ
Следваща 44-ГОДИШНА ЖЕНА Е В БОЛНИЦА СЛЕД ЖЕНСКИ ПОБОЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БСП: НЯМА ПРЕДРЕШЕНИ ИЗБОРИ И СИГУРНИ ПОБЕДИТЕЛИ

„Мажоритарната развръзка от вота в Сливен тепърва предстои. Аз считам, че предрешени избори и сигурни победители в това състезание няма, макар резултатът от първи тур да не ни задоволява. Със

Новини Сливен

ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН ЗАПАЗВА ЦЕНАТА НА ТОПЛАТА ВОДА

Инж.Костов, абонатите на Топлофикация Сливен очакват да разберат дали ще продължат да плащат същата пределна цена за битова гореща вода или смятате да се вдигне?    Вече обявихме официално че

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН: ОБЛАСТ СЛИВЕН ИМА ПОВИШЕНА ЗАБОЛЯЕМОСТ, НО НЯМА ПРЕДЕПИДЕМИЧНИ СТОЙНОСТИ

Динамиката в епидемиологичната обстановка по отношение на грипа в област Сливен се проследява ежедневно от Регионална здравна инспекция Сливен чрез събиране и анализиране на информация от лечебни заведения за извънболнична

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 × 4 =