ДОБРОТО ПОБЕДИ ЗЛОТО В БИТКА МЕЖДУ БЯЛА И ЧЕРНА „КАМИЛА“ НА МАСКАРАДНИ ИГРИ В МЛАДОВО
09.03.2024 1866 Прегледи

ДОБРОТО ПОБЕДИ ЗЛОТО В БИТКА МЕЖДУ БЯЛА И ЧЕРНА „КАМИЛА“ НА МАСКАРАДНИ ИГРИ В МЛАДОВО

Село Младово посрещна над 200 самодейци, приятели и гости на Регионалния празник „Маскарадни игри“, който Община Сливен организира с местното кметство.  Съставите от 12 населени места пристигнаха на площада със звън на хлопки, атрактивни кукерски костюми и маски, имаше и предрешени орачи, сеячи, мечки и мечкадари и други герои от характерната зимна обредност.  Гости на събитието бяха кметът на общината Стефан Радев и председателят на Общинския съвет Димитър Митев, спомоществователи и приятели на Младово.

Кметицата на селото Димка Славова приветства всички с „Добре дошли“  и благодари на дарителите, помогнали празникът да се състои. Тя поднесе на кмета Стефан Радев благодарствено писмо за съпричастността и предоставените общински средства, с които е извършен ремонт на читалището. „По този начин запазихме не само сградата, но и всички автентични костюми и предмети, свързани с бита и живота на Младово, събирани дълги години“, отбеляза тя. „Радвам се, че се съхранява този обичай, този празник на зимните маскарадни игри. Много хубава е традицията да се редуват населените места от общината в това да бъдат негови домакини. Това е един от най-шарените, най-красивите празници“, заяви от своя страна Радев и откри игрите с пожелания за много настроение и прекрасно преживяване.

Площадът се превърна в сцена за участниците, чиито изяви бяха оценявани от професионално жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист и етнолог към БАН, и членове – уредникът в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен Добринка Славова и етнографът Динка Ангелова от Регионалния исторически музей в Ямбол.

Домакините участваха в конкурсната програма с възстановка на обичая „камила“, специфичен за Младово. Обичаят се изпълнява на Васильовден, свързан е със семейната обредност и борбата между бялата и черната „камила“, в която винаги побеждава бялата – символ на доброто.  17-те участници във възстановката са самодейци от читалище „Христо Ботев 1929“. Те са с различни професии – земеделски стопани, военни, служители. Най-възрастният е на 65, а най-малкият – на 5 години, уточниха от кметството. По данни на читалището, обичаят официално е бил възроден през 1936 година и се пази от тогава до днес. Традицията се е превърнала в общоселски празник, който на 1 януари всяка година събира младовци от близо и далеч.

Освен тази възстановка, много емоции предизвикаха и обичаите „заораване и засяване“, „куковден“, „джаркане на стрели и вземане на прошка“, показани със специфичните особености за всяко селище самодейните групи към читалищата в сливенските села Трапоклово, Николаево, Желю войвода, Блатец, Камен, Калояново, Драгоданово, Глушник, Тополчане, Мечкарево и гостите от село Дражево, община Тунджа.  Всички получиха сувенири и грамоти, а за най – добре представилите се бяха отредени парични награди.

Предишна КОСТА КАРАНАШЕВ: „НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО НА ЗЕМЯТА Е ЖЕНАТА“
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОКУРОРСКИ АРЕСТ ЗА ЧЕТИРИМА ЖИТЕЛИ НА КВАРТАЛ „НАДЕЖДА“

Районна прокуратура – Сливен задържа за 72 часа Йонко Д., Симеон Б., Ангел Д. и Антон И. Те са обвинени за това,че на 18.10.2018г. в гр. Сливен, извършил непристойни действия,

Новини Сливен

ВАЖНО ЗА ВОДАЧИТЕ НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Във връзка с осигуряване на безопасно организиране и изпълнение на ремонтни дейности по кръстовището „Розова градина“ на 16 и 17 юни, събота и неделя, се спира движението по булевард „Братя

Новини Сливен

КОЛЕДЕН БАЗАР ПРЕД СГРАДАТА НА ОБЩИНАТА ОЧАКВА СЛИВЕНЦИ

Коледен базар вече очаква сливенци и гостите на града. Той е разположен на площада пред сградата на Общината. Има търговски маси и в района на „Маки“, както и пред Дома