„ДОБРИТЕ ДЕЙСТВИЯ ДАВАТ СИЛА НА ТЕБ САМИЯ И ВДЪХНОВЯВАТ ДОБРИ ДЕЙСТВИЯ У ДРУГИТЕ“
юни 15, 2021 3443 Прегледи

„ДОБРИТЕ ДЕЙСТВИЯ ДАВАТ СИЛА НА ТЕБ САМИЯ И ВДЪХНОВЯВАТ ДОБРИ ДЕЙСТВИЯ У ДРУГИТЕ“

„Добрите действия дават сила на теб самия и вдъхновяват добри действия у другите.“ с тези думи на Платон, започнахме нашия разговор с инж. технолог по храните Ваня Проданова, един от интересните  кандидати за народен представител в 46-то Народно Събрание, издигнат от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ за област Сливен.

Ваня Проданова – Стефанова е преподавател в Технически университет – София, Факултет и Колеж – Сливен, специалист в областта на здравословното хранене и редовен докторант в Тракийски университет. Тя е позната на обществеността в област Сливен не само със своята професионална практика, но и с многобройните благотворителни инициативи, едни от които са поставянето на  кутиите за храна под надслов „От хора за хора“, както и инициативата „Дари коледна вечеря на хора в крайна нужда“.

Тя сподели, че много хора са и задавали въпроса защо досега не се е кандидатирала за народен представител.

„Смятам, че всеки един народен представител трябва да бъде готов да носи на плещите си отговорността, която му се гласува. Да бъде достатъчно подготвен, компетентен в своята област и да има ясна визия с какво би могъл да допринесе за развитието на Република България.“

 

На въпроса ни защо приехте поканата да бъдете народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, техн. Проданова отговори:

„Причината е само една – г-н Стефан Пасков, който е водач на листата и е познат на гражданите на област Сливен като всеотдаен човек с голямо сърце, чиито врати са винаги отворени. Той е втори мандат общински съветник и съм убедена, че ще бъде различният, по-добър народен представител.“

 

– Какъв е ангажимента, който поехте влизайки в листата на коалицията? Все пак Вие сте на второ място, това е доста престижно и означава, че Ви е гласувано голямо доверие.

– Не е тайна, че получих предложения и от други политически формации, но през последното 45-то Народно Събрание всички бяхме свидетели как най-малобройната коалиция в лицето на „Изправи се! Мутри вън!“ направи най-големите реформи.

Живеем във време на задълбочена здравна криза. Здравето на хората е влошено по много причини, както психологически така и физически.

Но една от тези причини, която се премълчава е именно нездравословното хранене и влошеното качество на храните, които ядем. Здравословното хранене е придобит навик, който се възпитава още от ранна детска възраст от семейството и трябва да бъде продължено като практика във всички учебни заведения през следващите етапи на развитие и възпитание на децата. Смятам, че е дошло времето на промяната и е ангажимент на цялото ни общество да се погрижим за здравето на бъдещите ни поколения, а именно нашите деца.

 

– Вие повдигате един доста интересен и важен въпрос! Как смятате като специалист в тази област, че може да се постигне това?

– Ще започнем от това, всички детски ясли, градини и училища да имат собствени добре оборудвани кухни и обществените поръчки на хранителните продукти да се печелят за сметка на качеството, а не на цената. Темата за здравословното хранене на деца от ранна детска възраст е разглеждана от Световната здравна организация и се водят добри политики в Европейския съюз по темата. Пример за това е Италия, която е възприела практиката всяко учебно заведение, било то детска градина, ясла или училище да разполага със собствена кухня и столова. Това е съвместен проект на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и от част на Министерството на земеделието, които организират мащабни образователни кампании в областта на храненето с цел да се насърчи разпространението на добри стратегии за хранене и хигиена на храните. Да се пресекат в зародиш лошите хранителни навици, които създават благоприятна почва за възникването на тежки хронични заболявания в бъдеще.

 

– Ако имахте възможност да се срещнете с всеки един от Вашите избиратели какво бихте им казали?

– През изминалата година станахме свидетели колко силен и обединен може да бъде българският народ! Без страх и с вяра за един нормален начин на живот!

Гласувайте! Тези избори ще бъдат различни!

Предишна МЪЖ И ЖЕНА СЕ ОКАЗАХА КРАДЦИ НА 2000 ЛЕВА ОТ АПАРТАМЕНТ В КВ. "КЛУЦОХОР"
Следваща ОБЩИНАТА ПРОДЪЛЖАВА ОБНОВЯВАНЕТО НА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТАКСИ СЕ ЗАПАЛИ В СЛИВЕН

Такси пламна по време на движение в Сливен. Инцидентът стана малко преди 12 часа на бул. „Бургаско шосе“ на метри от кръстовището с бул. „Стефан Стамболов“ . На място пристигна

Новини Сливен

ВОДАЧ НА МОТОЦИКЛЕТ „СУЗУКИ“ Е СЪС СЧУПЕН КРАК СЛЕД УДАР В КАМИОН

Мотоциклетист пострада при пътно произшествие в град Нова Загора. На 25 май, около 17,20 часа, на улица „Патриарх Евтимий“ мотоциклет „Сузуки“, управляван от 27-годишен мъж, предприема изпреварване и се удря

Новини Сливен

САЩ ДОКАРАХА ТАНКОВЕ „АБРАМС“ И ХЕЛИКОПТЕРИ „БЛЕКХОУК“ В НОВО СЕЛО

Танкове „Абрамс“, бойни машини „Брадли“ и хеликоптери „Блекхоук“ и „Апачи“ участват в съвместната българо-американска подготовка „Joint Training 1“, която започна на учебен полигон „Ново село“. Тренировките ще са до 23