„ДОБРИТЕ ДЕЙСТВИЯ ДАВАТ СИЛА НА ТЕБ САМИЯ И ВДЪХНОВЯВАТ ДОБРИ ДЕЙСТВИЯ У ДРУГИТЕ“
юни 15, 2021 3671 Прегледи

„ДОБРИТЕ ДЕЙСТВИЯ ДАВАТ СИЛА НА ТЕБ САМИЯ И ВДЪХНОВЯВАТ ДОБРИ ДЕЙСТВИЯ У ДРУГИТЕ“

„Добрите действия дават сила на теб самия и вдъхновяват добри действия у другите.“ с тези думи на Платон, започнахме нашия разговор с инж. технолог по храните Ваня Проданова, един от интересните  кандидати за народен представител в 46-то Народно Събрание, издигнат от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ за област Сливен.

Ваня Проданова – Стефанова е преподавател в Технически университет – София, Факултет и Колеж – Сливен, специалист в областта на здравословното хранене и редовен докторант в Тракийски университет. Тя е позната на обществеността в област Сливен не само със своята професионална практика, но и с многобройните благотворителни инициативи, едни от които са поставянето на  кутиите за храна под надслов „От хора за хора“, както и инициативата „Дари коледна вечеря на хора в крайна нужда“.

Тя сподели, че много хора са и задавали въпроса защо досега не се е кандидатирала за народен представител.

„Смятам, че всеки един народен представител трябва да бъде готов да носи на плещите си отговорността, която му се гласува. Да бъде достатъчно подготвен, компетентен в своята област и да има ясна визия с какво би могъл да допринесе за развитието на Република България.“

 

На въпроса ни защо приехте поканата да бъдете народен представител от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, техн. Проданова отговори:

„Причината е само една – г-н Стефан Пасков, който е водач на листата и е познат на гражданите на област Сливен като всеотдаен човек с голямо сърце, чиито врати са винаги отворени. Той е втори мандат общински съветник и съм убедена, че ще бъде различният, по-добър народен представител.“

 

– Какъв е ангажимента, който поехте влизайки в листата на коалицията? Все пак Вие сте на второ място, това е доста престижно и означава, че Ви е гласувано голямо доверие.

– Не е тайна, че получих предложения и от други политически формации, но през последното 45-то Народно Събрание всички бяхме свидетели как най-малобройната коалиция в лицето на „Изправи се! Мутри вън!“ направи най-големите реформи.

Живеем във време на задълбочена здравна криза. Здравето на хората е влошено по много причини, както психологически така и физически.

Но една от тези причини, която се премълчава е именно нездравословното хранене и влошеното качество на храните, които ядем. Здравословното хранене е придобит навик, който се възпитава още от ранна детска възраст от семейството и трябва да бъде продължено като практика във всички учебни заведения през следващите етапи на развитие и възпитание на децата. Смятам, че е дошло времето на промяната и е ангажимент на цялото ни общество да се погрижим за здравето на бъдещите ни поколения, а именно нашите деца.

 

– Вие повдигате един доста интересен и важен въпрос! Как смятате като специалист в тази област, че може да се постигне това?

– Ще започнем от това, всички детски ясли, градини и училища да имат собствени добре оборудвани кухни и обществените поръчки на хранителните продукти да се печелят за сметка на качеството, а не на цената. Темата за здравословното хранене на деца от ранна детска възраст е разглеждана от Световната здравна организация и се водят добри политики в Европейския съюз по темата. Пример за това е Италия, която е възприела практиката всяко учебно заведение, било то детска градина, ясла или училище да разполага със собствена кухня и столова. Това е съвместен проект на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и от част на Министерството на земеделието, които организират мащабни образователни кампании в областта на храненето с цел да се насърчи разпространението на добри стратегии за хранене и хигиена на храните. Да се пресекат в зародиш лошите хранителни навици, които създават благоприятна почва за възникването на тежки хронични заболявания в бъдеще.

 

– Ако имахте възможност да се срещнете с всеки един от Вашите избиратели какво бихте им казали?

– През изминалата година станахме свидетели колко силен и обединен може да бъде българският народ! Без страх и с вяра за един нормален начин на живот!

Гласувайте! Тези избори ще бъдат различни!

Предишна МЪЖ И ЖЕНА СЕ ОКАЗАХА КРАДЦИ НА 2000 ЛЕВА ОТ АПАРТАМЕНТ В КВ. "КЛУЦОХОР"
Следваща ОБЩИНАТА ПРОДЪЛЖАВА ОБНОВЯВАНЕТО НА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

УЧЕБНАТА ГОДИНА В СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ В СЛИВЕН ЗАПОЧНА

Със скромна церемония, при спазване на противоепидемичните мерки, в присъствието на родители и близки на 1 септември  започна новата учебна година в Спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен. „Училището заема специално

Новини Сливен

В ТВЪРДИЦА ГОРЯ ЦЕХ ЗА ПЕЛЕТИ

Два пожарни автомобила и седем служители на РСПБЗН-Твърдица са гасили пожар в дървообработващ цех в индустриалната част на града. Пожарникарите са спасили 4 сгради и 10 тона суровина за пелети.

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТА НА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Обществено обсъждане на Проекта на актуализация на Общинския план за развитие на Общината за 2018 – 2020 г се състоя вчера. В него се включиха председателят на Общинския съвет Димитър