ДОАЙЕНЪТ НА ИСТОРИЦИТЕ В СЛИВЕН ВАСИЛ ДЕЧЕВ: НИКОЛАЙ БЪЧВАРОВ И ПРОФ. ИВАН РУСЕВ МЕ ПОТЪРСИХА ЗА ПРЕИЗДАВАНЕТО НА ТРЕТИЯ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“
юни 27, 2018 1803 Прегледи

ДОАЙЕНЪТ НА ИСТОРИЦИТЕ В СЛИВЕН ВАСИЛ ДЕЧЕВ: НИКОЛАЙ БЪЧВАРОВ И ПРОФ. ИВАН РУСЕВ МЕ ПОТЪРСИХА ЗА ПРЕИЗДАВАНЕТО НА ТРЕТИЯ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“

Доайенът на сливенските историци, краеведът Васил Дечев е част от екипа, който работи по преиздаването на том 3 от книгата „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков. Третият том от най-сливенската книга излиза от печат на 18 юли.

Г-н Дечев, след няколко седмици излиза от печат том 3 на „Опит за история на град Сливен”. Разкажете ни повече за тази най-ценна сливенска книга.

– Идеята за издаването на „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков има доста дълга предистория. Първият том е издаден през 1911 година, а третият том – чак през 1929 година. Години са минали, въпреки желанието на много сливенци да се преиздаде тази книга, тъй като тя е основата за разработването на историята на града, макар и нецялостна и пълна. Трябва да отбележим, че преди всичко издаването се дължи на инициативата на различни  обществени и граждански организации. За самото издаване на книгата е виновна преди всичко Сливенската културна дружба в София, която поема събирането и на материали, и на средства.

Интересът на гражданите на Сливен към нея бе доста голям, затова преди години се появи инициативата тя да бъде преиздадена, като при първия том в голяма степен се включи Институтът по българска история и по-специално Тончо Жечев и неговият сътрудник Илия Тодоров, който подготви книгата за печат.

Трябва да отбележим, че е минало времето на историците-енциклопедисти. Навремето Табаков е можел да събере и систематизира информация за един много голям период, докато сега вече почти няма такива специалисти. Затова се наложи при това преиздаване да има забележки и коментари. Те се наложиха и поради това, че все пак историята до голяма степен е и наука, която се развива. Самият Табаков казва, че е намерил повече материали в чужбина, в чужди библиотеки, отколкото в наши. В онези години още е нямало и събрани архиви, всичко е било пръснато. Табаков е положил огромен труд и то благодарение на своята дипломатическа дейност.

Каква конкретно беше вашата роля при подготовката на преиздаването на том 3?

– За преиздаването на този том научих от Николай Бъчваров и проф. д-р Иван Русев. Те ме потърсиха. Третият том обхваща два основни раздела: икономика и бит и фолклор. Аз направих бележки и коментари към различните теми вътре, работих върху идентификацията на всички имена, включени в изданието, и върху обясненията на доста турски и арабски думи, използвани в книгата.

Кое ви впечатлява най-много в тази книга?

– Още като ученик в прогимназията, не помня коя година, преди 9 септември беше, четох първия том на Историята. По-късно прочетох и втория том, а като студент си набавих и третия том. Всеки, който чете тази книга и вникне напълно в нея, просто остава изумен от факта как може един човек, ненавършил 40 години, при това дипломат, наред с другата си работа, да събере и систематизира толкова много материал от най-различни периоди и направления. Днес е почти невъзможно.

………………………………………………………..

Книгата се издава с помощта на Общински фонд „Култура”, който отпусна 2500 лв. за преиздаването на книгата. Това позволява луксозното издание да бъде реализирано на минимална цена. За набирането на останалата част от нужните за отпечатването средства, сдружението е подготвило специални ваучери на стойност 15 лв. Всеки, купил ваучер, ще получи книгата веднага след нейното отпечатване – 18 юли 2018 г. Купилите ваучери ще бъдат заведени в специален регистър и при тяхно съгласие имената им ще бъдат публикувани на страницата, свързана с преиздаването на книгата – „Опит за история на гр. Сливен“.

Вече над 100 души са отделили от личните си средства за подпомагане издаването на луксозното издание и са купили ваучери. Отделно от това са постъпили и няколко дарения от родолюбиви сливенци. Ваучери все още могат да се купят от галерия „Седем” на ул. „Ген. Столипин” № 26.

Инициативата е подкрепена от фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен”, гарантирана е от Управителния съвет на сдружение „Войводите на Сливен”, и е под финансовия надзор на счетоводител и нотариус.

Предишна МЛАДЕЖКИ ДОМ - СЛИВЕН Е ПАРТНЬОР ПО ПРОЕКТ, ПОДКРЕПЯЩ БЕЗРАБОТНИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАЖНИ СЪОБЩЕНИЯ ОТ „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН“ ЕАД

Уважаеми клиенти, Поради възникнала авария в топлопреносната мрежа, Ви уведомяваме, че ще бъде спряно топлоподаването на 01.11.2018г. от 08.00 ч. до 20.00 ч. Ръководството на дружеството се извинява за причинените

Новини Сливен

ДЕПУТАТЪТ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ЩЕ ДАРИ 10 000 ЛЕВА НА СЕМЕЙСТВОТО НА Д-Р ИВАНОВА

Народният представител Делян Пеевски ще направи дарение на семейството на д-р Иванова „От името на ръководството на ДПС, лично от името на Делян Пеевски и от мое име изказвам съболезнования

Новини Сливен

ЧЕТИРИМА КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН ЩЕ УЧАСТВАТ В ДЕБАТА ПО БТВ НА 11 ОКТОМВРИ

Четирима от всичките 12 кандидати за кмет на Сливен ще участват в утрешния дебат по бТВ, научи Sliveninfo. Това са Стефан Радев от ГЕРБ, Кольо Милев от БСП, Йордан Лечков

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

seventeen − seventeen =