ДНК ТЕСТ КАТО РУТИННО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХЕПАТИТ ИЛИ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА? ВЪЗМОЖНО Е В „ЛИНА“
23.03.2023 737 Прегледи

ДНК ТЕСТ КАТО РУТИННО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХЕПАТИТ ИЛИ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА? ВЪЗМОЖНО Е В „ЛИНА“

ДНК изследванията са бъдещето на лабораторната диагностика. А причината да навлизат все повече е, че използват усъвършенстван метод. Негово предимство е по-голямата точност и преодоляването на редица фактори, които при стандартно изследване биха оказали влияние върху крайния резултат.

Къде можем да си направим ДНК тест и да сме сигурни, че ще бъде използвана най-добрата апаратура с най-качествени реактиви? Отговорът е в лаборатория „ЛИНА”,  в която работата с високите технологии отдавна се е превърнала в рутина. Тя разполага с екип от професионалисти, които са с достатъчно натрупан опит във времето.

От няколко месеца лабораторията използва още един апарат за генетични анализи – Alinity m System на фирма ABBOTT. Важно е да се отбележи, че той открива няколко различни вида инфекции, сред които: Хепатит В; Хепатит С; Човешки папиломен вирус; Хламидия; Найсерия; Трихомони, Микоплазма и др. С негова помощ ДНК тестовете, използвани в превенцията на рака на маточната шийка или при диагностиката на полово предавани заболявания, стават по-достъпни. Причина за това са широките възможности на апарата, който може да обработи до 300 проби за 8 часа от зареждане на първата до получаване на резултат от последната.

Апаратът се използва за следните тестове:

  • Alinity m HR HPV – високорискови типове Човешки папиломен вирус – отчита 16,18 и 45 тип поотделно и количествено. Останалите типове отчита в 2 групи:

група А: 31, 33, 52, 58;

група Б: 35, 39, 51, 56, 59, 66, 68,

  • Alinity m STI – Chlamydia trachomatis (CT), Neisseria gonorrhoeae (NG), Trichomonas vaginalis (TV), Mycoplasma genitalium (MG),
  • Alinity m HBV – Хепатит В количествено изследване (HBV- DNA),
  • Alinity m HCV – Хепатит С количествено изследване (HCV- RNA).

 

„Държим на качеството и бързия отговор в името на пациентите. Именно затова използваме Alinity m System. Той автоматизира тестването на нуклеиновите киселини, което включва обработка на пробата, амплификация, откриване и обработване на данни. Всички, работещи в генетичната лаборатория на „ЛИНА”, преминахме специално обучение от ABBOTT, за което получихме сертификати за професионална квалификация”, споделя д-р Татяна Николова – вирусолог с дългогодишен стаж. Тя и нейните колеги внимателно преглеждат и валидират всеки от резултатите.Alinity m System е предназначен за употреба от лабораторни специалисти, обучени в изпълняването на PCR в реално време върху клинични лабораторни проби за количествено и качествено откриване на секвенции от нуклеинови киселини за диагностични цели. Специалистите на „ЛИНА” имат огромен опит с този метод, който и преди Ковид пандемията се използваше за изследвания в областта на женското здраве и диагностиката на хепатити.

Alinity m System е предназначен за автоматично изпълнение на следните
функции:

  • Изолация на нуклеинови киселини от лабораторни проби,
  • Амплификация на прицелни специфични нуклеинови киселини чрез PCR,
  • Откриване на продукта от амплификацията,
  • Анализ на данните от реакцията за получаване на количествени или качествени резултат.

 

Какви проби са необходими за различните тестове?

HPV – високорискови типове; Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium

За жени – цервикален секрет. Необходимо е пациентката да посети своя гинеколог, след което да донесе пробата в лабораторията. Изследването се извършва между 8 и 20 ден от менструалния цикъл. Не се препоръчва използването на вагинални душове, тампони и вагинални медикаменти най-малко 48 часа преди пробовземането.

За мъже – уретрален секрет, първа сутрешна урина, еякулат, простатен секрет.

Хепатит B и Хепатит C

Пациентите могат да посетят директно манипулационна или лаборатория на „ЛИНА”, където ще им бъде взета венозна кръв.

Предишна ГЕН. СТЕФАН ЯНЕВ ИДВА В СЛИВЕН НА ПРЕДИЗБОРНА СРЕЩА - КОНЦЕРТ
Следваща Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ В СЛИВЕН: АЗ СЪМ СЪС СЯРОВ И КОМПАНИЯ, ЗАЩОТО ДАВАМ ЕДИН БИТ ЗА ДЕСЕТ НЕБИТИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА ГИНКА СТОЯНОВА, ЧИЯТО РОЖБА СА НАГРАДИТЕ „АРГИРА ЖЕЧКОВА” И „МАЙЧИНО СЪРЦЕ”

Днес изявената активистка и общественичка Гинка Стоянова чества 80-годишен юбилей. И заслужава поздравления от сливенската общественост за нейната дългогодишна отдаденост на различни каузи в подкрепа на доброто. Професионалният й път

Новини Сливен

ИВАН ЕДРЕВ ОТ СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ ПЪРВА НАГРАДА ОТ ПРЕСТИЖЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ

На 14 и 15.08. в Летния театър на гр.Хисаря се проведе осмото издание на Националния младежки конкурс „Петнадесет лалета“. Конкурсът премина през два етапа – онлайн, на който се определиха

Новини Сливен

7 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

240 са новите случаи на COVID-19, потвърдени при направени 4 820 PCR теста. Регистрираните с коронавирус от началото на пандемията са 21 336, показват данните в Единния информационен портал. Разпределение по