ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 183 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР
май 10, 2023 362 Прегледи

ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 183 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

На 10 май 1840 г. в сливенския квартал „Клуцохор“ се ражда Димитър Николов Асенов.

Той е петият син на Никола и Маринка Асенови от общо десетте им деца. Неговият баща е известен майстор и търговец на кебета и е сред заможните хора в града, благодарение на което през 1842 г. семейството отива на поклонение на Божи гроб. Титлата „хаджия“ получава и малкият Димитър, която става неизменна част от неговото име.

Буен и неспокоен расте Димитър. Често влиза в пререкания по време на игрите си срещу турчетата и още от малък проявява непримирим дух и борбеност.

Негов пръв учител в местното училище през 1845 г. е Димитър Кишиша, където Хаджията показва своята любознателност. През 1850 г. 10-годишният Хаджи Димитър започва да помага с работата в бащиния си хан и прекъсва своето обучение.

Продължават пререканията на младият Димитър с местните чорбаджии и турци. Закърмен с песни за славни хайдути и наследил буйния нрав на своите чичовци Стоян и Добри и на вуйчо си Желязко Палабоюка, той не може да търпи техните несправедливост и жестокост. Известни са случките с чорбаджи Йоргаки, Осман ага, убийството на гръцкият лекар Костаки и обирането на Али ефенди. Участва и в прогонването на гръцкия владика Кирил от църквата „Св. Димитър“ през 1859 г.

След всички тези събития Хаджи Димитър не може повече да остане в Сливен, напуска града и през 1861 г. става хайдутин в четата на Георги Трънкин. След като той е убит, за войвода е избран Панайот Хитов, а знаменосец по-късно става и самият Хаджи Димитър. Тази чета шета из Сливенския балкан, а през 1863 г. потеглят за Сърбия. От Белград Хаджията е изпратен в Румъния, където да събере чета. В Букурещ той се среща с идеологът на четническата тактика Георги Раковски .

През 1864 г., 1865 г. и 1866 г. Хаджи Димитър, напътстван от Раковски, организира три последователни чети, с които преминава през Дунав в българските земи.

През пролетта на 1866 г. Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Желю войвода преминават в България с обща чета, която в последствие се разделя на три различни чети.

В този период, 60-те години на XIX век, хайдушкото движение преминава към организирано общонационално движение с политически цели и идеология.

„Дружина, мене сте избрали в името на изпадналото ни Отечество, за да помогнем със силата си и с юнащината си за неговото освобождение. Аз имам, каквото и вие синца – да си заложа живота за тази светла цел. Моля се на бог да ни укрепи в този път и да даде нам сила и крепкост да претеглим всичките теглила, които има да срещнем, и дано се смилостиви да ни помогне Господ да добие народът ни, което искаме, свободата и самостоятелността. Ето коя ми е грижата и желанието. Ако в противен случай искам да търгувам с вашата кръв или да се дам на своеволни користни стремления, нека Господ и вие да ми бъдете съдници и да бъде три пъти проклета душата ми!“

С тези думи войводата Хаджи Димитър се заклева да бъде верен на своята дружина и се посвещава на националноосвободителната кауза.

На 6 срещу 7 юли 1868 година чета предвождана от Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминава в България в местността Янково гърло край с. Вардим. Нейната цел е да вдигне общобългарско въстание и да донесе така желаното Освобождение.

Следват редица сражения в района на селата Караисен, Горна Липница и Вишовград, от които четата успява да се измъкне като дава не малко жертви.

Първият сблъсък с турските части е на 7 юли е при село Караисен, където са убити трима четници.

Второто сражение на 8 юли е в Дядопановата кория (Карапановата кория).

Третото сражение е на 9 юли в местността Дълги дол край село Вишовград.

В четвъртото сражение по пътя на четата, в местността Канлъ дере (Кървав дол) на 10 юли 1868 г. много от четниците са избити, а войводата Стефан Караджа е пленен и откаран в русенския затвор, където издъхва на 30 юли 1868 г.

На 18 юли 1868 година, след редица сражения и неравностоен бой, малцина четници достигат връх Бузлуджа, където е последната решаваща битка. Ранен на три места, сражавайки се до последния момент, Хаджи Димитър насърчава другарите си с думите „Братя, да умрем като българи“.

Смелите войводи – Хаджи Димитър и Стефан Караджа остават завинаги на 28 години.

За техния подвиг Христо Ботев пише:

„Това бе славно събитие в историята на нашата емиграция, тъй и в историята на нашето политическо и умствено възраждане… Те измряха, но тяхната смърт беше огромен удар за Турция, огромен и за нашето отечество – на първата извести падането, на второто – възраждането.“ (в. „Дума на българските емигранти“, 1871 г.)

Поклон пред делото на тези смели мъже, загинали за Освобождението на България!

Виктория Михнева – уредник в Регионален исторически музей

„Д-р Симеон Табаков“ – Сливен

Днес къща музей „Хаджи Димитър“ е с вход свободен за всички посетители.

Предишна НА 10 МАЙ ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: НАЦИОНАЛНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА Е ИСТИНСКИ ПРАЗНИК ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ЖИТЕЛИ НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН И ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХИВ, ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ И СЕКСУАЛНО ПРЕНОСИМИ ИНФЕКЦИИ 15-22 МАЙ 2023 Г.

В периода 15-22 май 2023 г. ще се проведе Европейската седмица на изследване за ХИВ, вирусни хепатити тип B и тип C и сексуално преносими инфекции и отбелязване на Международния

Новини Сливен

ПОЧТИ ВСЕКИ ДЕН ПРЕЗ ФЕВРУАРИ ЩЕ ИМА СТРЕЛБИ НА „БАТМИШ“

Центърът за подготовка на специалисти обяви датите на планираните за месец февруари стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Ученията ще са от 9 до 16 часа на датите 1,

Новини Сливен

БРАТЯ ЗАФИРОВИ – РИКАС ПОЗДРАВЯВАТ СЛИВНАЛИИ С НАСТЪПВАЩИТЕ ПРАЗНИЦИ

Братя Зафирови –  Рикас поздравяват жителите и гостите на Сливен и региона с настъпващите Коледни и Новогодишни празници. Специален поздрав отправяме към нашите служители и към техните семейства. Бъдете живи