ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 138 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ
27.03.2024 205 Прегледи

ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 138 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ

Навършват се 138 години от смъртта на поета Добри Чинтулов, припомнят от Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен. На 27 март 1886 г. в гр. Сливен умира възрожденският поет, учител и просветител.

Благодарение на доброто си образование, поетическата си дарба и страстта, с която преподава, Чинтулов остава един от най-уважаваните поети, учители и просветители в града през периода на Възраждането.

Добри Чинтулов е автор на близо двадесет стихотворения, които олицетворяват патриотичните чувства и мисли, които вълнуват българите, живеещи в границите на Османската империя тогава. Едва три от тях са отпечатани в „Цариградски вестник“ през 1849 г. – „Китка от Балкана“, „Изпроводяк на едного българина из Одеса“, „Стара майка се прощава със сина си“.

Останалите му творби се разпространяват устно, преписват се и се пеят от негови ученици. Това са: „Къде си, вярна ти любов народна?“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Стани, стани, юнак балкански“, „Българи юнаци“, „Българийо, мила майко“ и др.

И до днес те са сред най-обичаните и известни български песни.

През 2022 г. музеят в Сливен организира конференция по случай двестагодишнината от рождението на поета.

Поетът Добри Чинтулов е роден в град Сливен през септември 1822 година, като точната дата е неизвестна, поради това, че има доста оскъдни данни за детските му години, разказа пред репортер на БТА Виктория Михнева, уредник в отдел „История на България XV-XIX век“, РИМ-Сливен. Тук той учи в гръцко училище, като всички българчета по това време, но слуша много разкази на сливналии, които са се завърнали от Русия и мечтае и той да продължи своя път и да учи там.  Благодарение на спомоществователи, той завършва образованието си в Русия, където се запознава с руската литература и класици и започва да пише своите стихотворения. През 1850 година се завръща в Сливен и става учител. По думите на уредничката той внася нов дух в училището, където децата започват да учат непознати дотогава предмети като руски, география, френски. Най-важното, според нея, е, че преподава на български. Превежда руски учебници по реторика, неговите учебници имат компилативен характер, избира най-добрите неща, които да представи на своите ученици по най-достъпен начин. Това, че преподава на български език в училището, не се харесва на чорбаджиите-гъркомани и Чинтулов е принуден да учителства в Ямбол, където остава за известно време.

Чинтулов се завръща в Сливен, като, освен учителската дейност, участва активно в обществения живот. Участва в дружеството „Майчина длъжност“, в ръководството на читалище „Зора“, през 1871 година е излъчен за представител на Първия църковен събор за самостоятелна българска църква. Паметно остава словото му при посрещането на руските освободителни войски през 1878 година в града. Отива си от този свят сляп, болен и сам, след загубата на съпругата и сина си.

През тази година бе основно ремонтирана къщата музей на Добри Чинтулов в Сливен. Тя бе сред обектите, включени в интегрирания туристически проект на община Сливен, свързан с възстановяване на обекти от културно-историческото минало.

 

БТА

Предишна В ДКЦ-2 ЩЕ ИЗМЕРВАТ ВЪТРЕОЧНОТО НАЛЯГАНЕ БЕЗ ДОПИР НА ОКОТО
Следваща ОБЩИНАТА ПЛАНИРА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА МЕСТНИТЕ ФУТБОЛНИ ОТБОРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧВА ПРИЕМЪТ НА ДОКУМЕНТИ НА КАНДИДАТ-СТИПЕНДИАНТИ ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2019 Г.

От 01.04.2019 г. до 01.05.2019 г. ще се приемат документи на кандидати за стипендии „Хаджи Мина Пашов“, Годишна стипендия, Месечна стипендия и  Еднократно финансово подпомагане – по „Наредбата за условията

Новини Сливен

ИНЖ. ДИМЧО РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ ЛОВЦИ С ОТКРИВАНЕТО НА ЛОВНИЯ СЕЗОН

Инж. Димчо Радев, директор на ЮИДП ДП – Сливен, поздравява всички ловци от ловните дружинки на територията на страната с най-голямото ловно събитие – откриването на ловен сезон 2022 –

Новини Сливен

РЕНОВИРАНИЯТ ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА „ПРЕСТИЖ“ БЕ ОСВЕТЕН

Реновираният Дом за възрастни хора “Престиж”, с. Малко Чочовени, обл. Сливен, бе осветен. Водосветът извърши отец Денко от сливенския храм „Света София“. Той благослови управата на дома, пожелавайки им здраве