ДНЕС ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ НЕДЯЛКО И НЕДА
07.07.2019 878 Прегледи

ДНЕС ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ НЕДЯЛКО И НЕДА

Християнската църква почита днес великомъченица Кириакия – Неделя. Народните поверия гласят, че ако времето на 7 юли е горещо, предстоящата зима ще бъде дълга и студена. Ако времето е прохладно и дъждовно, то идващата зима ще бъде мека. Народът нарича този ден Голямата Св. Неделя и счита, че тя е майка на всички недели в година.

На днешния ден жените не работят, но задължително се приготвят обредни пити за раздаване. Традицията също повелява хората да се къпят в лековити води, за да намерят избавление.

Именници са всички носещи имената Неда, Недко, Неделя, Недялко и Недялка, Неделин, Нейко, Нечо, Дельо, Недена, Нашка, както и техните производни.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В рая седнали трима и търсят още един, за да играят карти. Изведнъж към тях се приближава четвърти. Зарадвали се те, раздали картите. Точно да започнат и четвъртият изчезнал. Прибрали

Новини

ЦИГАРИТЕ ПОСКЪПВАТ С 20 СТОТИНКИ НА КУТИЯ

Част от цигарите в България са с по-високи цени. Справка в публичния регистър на цените на тютюневите изделия сочи че доста от марките са поскъпнали с 20 и повече стотинки за кутия.

Новини

СТЕФАН РАДЕВ И ДРУГИ КМЕТОВЕ СЕ СРЕЩНАХА НА ЗАСЕДАНИЕ НА РАО „ТРАКИЯ“

Кметът Стефан Радев днес участва в разширено заседание на Управителния съвет и работна среща на кметовете от Регионалната асоциация на общини /РАО/ „Тракия“, съобщиха от общинския пресцентър в Сливен. То